• 瀏覽: 4,835
  • 回覆: 55
+2
烏克蘭外交部抗議俄羅斯封鎖刻赤海峽,阻礙船隻通行。 烏克蘭指責俄羅斯,以軍事演習名義,宣布下周起至10月期間,禁止其他國家船隻,通行刻赤海峽,進入亞速海,嚴重違反聯合國海洋法公約所保障的航行自由權,是俄羅斯侵犯烏克蘭主權又一嘗試。 烏克蘭強調,有權在黑海水域自由通行,敦促俄羅斯取消決定,避免局勢升級...

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1586031-20210416.htm

睇吓美狗有乜動作先.

軍事演習半年

美國快啲派軍艦通過刻赤海峽,維護國際航道暢通無阻,唔好淨係識經過台灣海峽

不過俄羅斯講明軍事演習半年,唔覺意飛彈可能射中

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-4-16 10:13 AM 發表
睇吓美狗有乜動作先.
普帝近期好似講過,邊個歐美國家夠膽向俄羅斯射一粒彈就用核彈射佢首都作回應,普帝話無左俄羅斯仲要呢個世界黎做乜

尾國不敢去

誰大誰惡誰正確。

我等緊大陸宣布封鎖台灣海峽半年進行軍事演習。  到呢一日,就證明到真正雄起

引用:
原帖由 team123456 於 2021-4-16 10:18 AM 發表

普帝近期好似講過,邊個歐美國家夠膽向俄羅斯射一粒彈就用核彈射佢首都作回應,普帝話無左俄羅斯仲要呢個世界黎做乜
俄羅斯打仗於係隔離,補給調動易好多, 歐美邊有得打...

係自由航行呀,咁都有演習自由架嘛,咪去囉,不過中彈唔好嘈。

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-4-16 10:13 AM 發表
睇吓美狗有乜動作先.
今早新聞報導,老美用干預老美大選做藉口,話制裁俄羅斯啦!
先幾日個拜山先至同普京通電話叫普京唔好派軍隊去烏克蘭之嘛,咁快又制裁俄羅斯,應該係比普京噴到一面屁啦!

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-4-16 10:25 AM 發表

俄羅斯打仗於係隔離,補給調動易好多, 歐美邊有得打...
台灣都好近大陸

烏克蘭別名小俄羅斯,應該回歸俄羅斯

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-4-16 12:26 PM 發表

台灣都好近大陸
所以南海台海都只會係大陸勝

開口埋口;航行自由的美國?點反應好?狗縮?當睇唔到

引用:
睇吓美狗有乜動作先.
之前話派兩隻船去黑海,而家好似打退堂豉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]