• 瀏覽: 11,251
  • 回覆: 46
紫荊黨有可能是未來之星。他們曾經表示希望招收25萬黨員。
。。。。。。。。。

揆諸香港政黨資料,民建聯會員人數 =
42,596人(2019年)

。。。。。。。。。。
民建聯於1992年成立,才得到4萬多黨員。那是經營了28年的成果。而民建聯一直獲得“阿爺”背後支援,包括拍賣字畫,幕後籌劃。
。。。。。。。
那麼,紫荊黨要在2022年之前得到25萬會員,就必須。。。
=========孟子曰:「天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,增益其所不能。」
所以,紫荊黨必須刻苦耐勞,努力!
我的評論:
---舜發於畎畝之中,傅說舉於版築之閒,膠鬲舉於魚鹽之中,管夷吾舉於士,孫叔敖舉於海,百里奚舉於市。
那麼,黃秋智先生的閱歷,也跟先賢有點兒相似。
---人恒過,然後能改;困於心,衡於慮,而後作;徵於色,發於聲,而後喻。
===
我建議,紫荊黨
1. 盡量把黨綱修飾。
2. 襬街站: 推揚本黨 + 跟市民打成一片。
3. 舉辦類似民建聯說的“政治人才培訓”
====
最後,香港是有一些潛龍伏虎的。如果談得來,他們可能加入。。。

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-4-16 10:04 發表
。。。。。。。。。

。。。。。。。。。。
民建聯於1992年成立,才得到4萬多黨員。那是經營了28年的成果。而民建聯一直獲得“阿爺”背後支援,包括拍賣字畫,幕後籌劃。
。。。。。。。
==== ...
如果樓主講緊嘅係黃秋智,
咁我覺得香港9成99嘅人都冇資格去教佢點做嘢囉。

黃秋智
HKS Master Degree

HKS
約翰·F·甘迺迪政府學院(John F. Kennedy School of Government, Harvard Kennedy School, 或HKS)
是世界頂尖的公共政策學校,也是美國哈佛大學的研究生院之一。學院可授公共政策、公共管理和國際發展等學位,也進行各種與政治和政府有關的研究。

知名校友

潘基文:聯合國秘書長
羅伯特·佐利克:世界銀行行長
盧卡斯·帕帕季莫斯:希臘總理
鹽崎恭久:日本內閣官房長官
安德烈·布瓦斯克萊爾:加拿大政治家
格雷厄姆.艾利森:雷根總統特別顧問,修昔底德陷阱一詞的提出人
林芳正:日本農林水產大臣、防衛大臣
安娜·埃斯科貝多·卡布拉爾:美國財政部財務長
費利佩·卡爾德龍:墨西哥總統
安德魯·卡德:美國白宮幕僚長
胡可誠:美國陸軍中將,前美國駐華大使館國防武官
曾俊華:香港特別行政區財政司司長
查希亞·額勒貝格道爾吉:蒙古總理
何塞·瑪麗亞·菲格雷斯:哥斯達黎加總統、世界經濟論壇CEO
鮑勃·霍爾登:美國密蘇里州州長
許仕仁:香港特別行政區政務司司長
埃倫·約翰遜-瑟利夫:利比里亞總統
劉鶴:中華人民共和國國務院副總理
李顯龍:新加坡總理
尚達曼:新加坡副總理兼財長部長及人力部長、國際貨幣與金融委會員主席
克勞斯·施瓦布:世界經濟論壇執行主席
曾蔭權:香港特別行政區行政長官
聶德權:香港特別行政區公務員事務局局長
阿爾瓦羅·烏里韋·貝萊斯:哥倫比亞總統
皮埃爾·特魯多:加拿大總理
謝長廷:台灣行政院院長
謝佩芬:台灣政治人物、律師

引用:
原帖由 貓男 於 2021-4-16 10:29 AM 發表

如果樓主講緊嘅係黃秋智,
咁我覺得香港9成99嘅人都冇資格去教佢點做嘢囉。

黃秋智
HKS Master Degree

HKS
約翰·F·甘迺迪政府學院(John F. Kennedy School of Government, Harvard Kennedy School, 或HKS)
是世界頂尖的公共政策學校,也是美國哈佛大學的研究生院之一。學院可授公共政策、公共管理和 ...
哈哈哈。
一步一步來。
首先,你認為黃秋智先生是否比孟子 厲害?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-4-16 10:32 發表

哈哈哈。
一步一步來。
首先,你認為黃秋智先生是否比孟子 厲害?
睇你講咩範籌,講影嚮力,孟子入中國歷史中100大人物,
講學術,古人嘅知識來源有限,好難同現今嘅人比。
論人生觀就各有各好;
世界觀黃秋智就贏孟子成條街(冇法,古代人對世界認識太淺)。
價值觀嚟講,黃秋智應該比孟子更貼現實(孟子太離地)。
論政績,孟子曾帶一衆門生遊說各國,
但是不被當時各國所接受,唯有退隱與弟子一起著述。
講靚仔就更加冇得比!

單睇性善論與性惡論,好明顯孟子嘅學術缺乏數據同科學支持,
結果難以下一個肯定性。

講仁政與王道,在日後2000多年嘅中國歷史,
亦印證出失敗多成功少(太理想太離地,經不起考驗)

個人覺得民本思想係非常正確,可惜缺乏實行方案,
結果在歷史中亦淪為空談居多。

我反而覺得紫荊黨要多與建制合作實踐理想政念,
唔一定係follow中央/港府嗰套,但政績要實在同可量化。
唔係嘅話,紫荊黨只會淪為下一個民粹黨。

@貓男
好。
那麼,在二樓,其實你是想“教”樓主怎麼做怎麼做。
=====
按照你的邏輯,{你的邏輯是:因為黃秋智先生的學歷【在你眼中】很高,所以香港99%的人沒有資格教他。
那麼,你的學歷一定也很高了。
-----再者,在#4,你提議紫荊黨跟民建聯。。。
那麼,你是否“教”黃先生怎樣怎樣?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-4-16 11:08 發表
@貓男
好。
那麼,在二樓,其實你是想“教”樓主怎麼做怎麼做。
=====
按照你的邏輯,{你的邏輯是:因為黃秋智先生的學歷【在你眼中】很高,所以香港99%的人沒有資格教他。
那麼,你的學歷一定也很高了。
-----再者,在#4,你提議紫荊黨跟民建聯。。。
那麼,你是否“教”黃先生怎樣怎樣?
我可得何能去教樓主?
不過係話黃秋智超厚料,
唔洗人教佢點做嘢。

不過黃秋智想做嘅嘢,未必啱每個人嘅諗法,
我不過係表達吓我自己嘅諗法,睇吓同佢做嘅嘢有冇共識。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-4-16 12:17 PM 發表

我可得何能去教樓主?
不過係話黃秋智超厚料,
唔洗人教佢點做嘢。

不過黃秋智想做嘅嘢,未必啱每個人嘅諗法,
我不過係表達吓我自己嘅諗法,睇吓同佢做嘅嘢有冇共識。
有一句西洋人說的:
“When I have made up my mind I would still listen to others because it will then make no harm.”
---
孟子《滕文公上》敘說了各行各業的互補性。
---
你所崇拜的 簧秋智先生,也不可能每一種學位都是超然的。
===
因此,如何得到25萬黨員,一樓的意見你是駁不倒的。
同不同意?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-4-16 14:30 發表

有一句西洋人說的:
“When I have made up my mind I would still listen to others because it will then make no harm.”
---
孟子《滕文公上》敘說了各行各業的互補性。
---
你所崇拜的 簧秋智先生,也不可能每一種學位都是超然的。
===
因此,如何得到25萬黨員,一樓的意見你是駁不倒的 ...
1 我並不崇拜黃秋智
2 用民粹找25萬人一啲都唔難,但找25萬志同道合但有作為嘅人就好難。
3 我冇駁斥國你一樓任何嘢,不過係睇唔出你教曉了邊個做到啲乜。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-4-16 02:37 PM 發表

1 我並不崇拜黃秋智
2 用民粹找25萬人一啲都唔難,但找25萬志同道合但有作為嘅人就好難。
3 我冇駁斥國你一樓任何嘢,不過係睇唔出你教曉了邊個做到啲乜。
睇唔出你教曉了邊個做到啲乜。?那麼,請重讀一樓,尤其是末段。【當然,整個一樓都是有用的】

班友識廣東話至講

引用:
原帖由 木村拓栽 於 2021-4-16 17:11 發表
班友識廣東話至講
HKS 畢業嘅, 100個有99個都唔識廣東話...

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-4-16 10:04 AM 發表
。。。。。。。。。

。。。。。。。。。。
。。。。。。。
==== ...

引用:
原帖由 貓男 於 2021-4-18 08:33 AM 發表

HKS 畢業嘅, 100個有99個都唔識廣東話...
一樓說的方法,是否增加得到25萬會員的機會?

增加到25萬又點未能達標又點?
你寫埋落去先得㗎!

唔啱你逢星期六、日落區拉人入黨囉!反正你咁愛國。你啲咁嘅人才黨魁都有得做,係你面前有邊個唔行埋一邊?
你人叻又愛國應該加入紫荊黨。

如果你有咩唔明請直接去信紫荊黨總部(香港銅鑼灣時代廣場二座31樓)
我諗呢個地址幫到你,不妨聯絡吓佢哋丫。
係度靠吹幫唔到香港㗎!

紫荊黨可能係明日之星,但缺少咗閣下總係有啲失色。
乜紫荊黨無搵閣下入黨咩?
但係你咁嘅人才都唔係25萬之列,紫荊黨要求有啲高咗喎!
你無聯絡過佢哋?你話晒都係雙重學歷(中文大學、倫大畢業喎!)
論閣下嘅學歷與黃秋智相比,黃秋智真係望塵莫及。
會唔會係佢哋妒忌你嘅才華?
至於閣下愛國之心更係冠絕討論區。
我絕對支持閣下加入紫荊黨,不出二屆特首之職必定是閣下囊中之物。

相信到時閣下連同你話正義嘅川普可以攜手締造世界新格局,令世人知道香港有一個你咁嘅奇人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]