• 瀏覽: 4,583
  • 回覆: 31
林鄭推行疫苗氣泡,用接種疫苗嚟換取於寬飲食業限聚人數。但推出後,不但有好多市民、飲食業員工都鬧疫苗氣泡係逼員工接種疫苗,違反人權。連飲食業老闆亦話好離執行。好似全民聲討林鄭。
既然大家都唔滿意疫苗氣泡計劃,就不如撤回疫苗氣泡,重返原點,限聚四人,用餐時間照舊算喇。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-4-16 08:53 AM 發表
林鄭推行疫苗氣泡,用接種疫苗嚟換取於寬飲食業限聚人數。但推出後,不但有好多市民、飲食業員工都鬧疫苗氣泡係逼員工接種疫苗,違反人權。連飲食業老闆亦話好離執行。好似全民聲討林鄭。
既然大家都唔滿意疫苗氣泡計劃,就不如撤回疫苗氣泡,重返原點,限聚四人,用餐時間照舊算喇。
香港反對聲音一向大過贊成聲音, 可以不理。

如果一嗰政府怕反對就唔做正確嘅事,
咁只會淪為民粹之邦。

應該做嘅,冇咗飯碗都要堅持!

樓主都有些道理嘅,政府疫苗氣泡意思係鼓勵市民去打疫苗,從而去放寬限聚令,但既然又唔願去打疫苗,咁就返回原地唔好放寬,又唔想打疫苗,又想大大放寬限聚令,暫時仲未得.

引用:
原帖由 貓男 於 2021-4-16 11:20 AM 發表
咁只會淪為民粹之邦。

疫苗氣泡最大受益者係一般市民同餐飲業。

市民接種疫苗後可以不受限制享受聚餐,舉辦聚會。
餐飲業可以做多啲生意,員工就業機會多咗。已停工嘅員工可以復業;在疫情下要工作時間減少嘅員工可以增長工作時間,增加收入。
因為餐飲業限聚放寬,其他經濟亦可以被帶起。
多啲人接種疫苗,對香港經濟復蘇更有幫助。

我就係唔明點解而家嘅勢頭就係一面倒反對。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-4-16 10:05 AM 發表

香港反對聲音一向大過贊成聲音, 可以不理。
明白香港反對聲音一向大過贊成聲音,但唔明而家反對聲音最大嘅係最大受益者嘅餐飲業。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-4-16 12:31 發表

疫苗氣泡最大受益者係一般市民同餐飲業。

市民接種疫苗後可以不受限制享受聚餐,舉辦聚會。
餐飲業可以做多啲生意,員工就業機會多咗。已停工嘅員工可以復業;在疫情下要工作時間減少嘅員工可以增長工作時間,增加收入。
因為餐飲業限聚放寬,其他經濟亦可以被帶起。
多啲人接種疫苗,對香港經濟復蘇更有幫助。

我就係唔明點解而家嘅勢頭就係一面倒反對。
民主社會必然會見到嘅怪現像:
在野黨為反對而反對,
為咗民意/票/支持率,
一定要對執政者/執政黨作相反意見
——不管道德利益對錯。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-4-16 12:48 PM 發表

明白香港反對聲音一向大過贊成聲音,但唔明而家反對聲音最大嘅係最大受益者嘅餐飲業。
有乜唔明?
而家打疫苗有死人風險,政府卻一面倒話同打疫苗無關,當市民傻嘅。

然後迫從事飲食業大部份上年紀既員工去打疫苗承擔這個風險,否則面臨被炒失去生計。你唔覺得咁樣嘅政策係好有問題嘅咩?老實講仲衰過大陸

引用:
原帖由 6mastery 於 2021-4-16 02:44 PM 發表

有乜唔明?
而家打疫苗有死人風險,政府卻一面倒話同打疫苗無關,當市民傻嘅。

然後迫從事飲食業大部份上年紀既員工去打疫苗承擔這個風險,否則面臨被炒失去生計。你唔覺得咁樣嘅政策係好有問題嘅咩?老實講仲衰過大陸
香港平均每日都有長期病患者死亡.
依家嗎就係話俾你知
有打針既比冇打針既長期病患者
死亡率更低囉!

引用:
原帖由 貓男 於 2021-4-16 11:20 AM 發表
咁只會淪為民粹之邦。

一個有為政府不怕錯,不怕負責任

但錯了,就擔起責任,承認錯誤。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-4-16 08:53 AM 發表
完全唔贊成撤回
一個政府政策未推出前,有人反對就撤回
即係咩都唔使做?
過去特區政府犯的錯誤,有人上街反對就退縮
二十三條從老董時代退縮到黑暴之亂都立唔到法
如果唔係何爺出手落實國安法,香港仲要亂到幾時
林鄭逃犯條例撤回後,治理威信蕩然無存
撤回後有人領情咩? 結果更加睇唔起林鄭
支持同反對逃犯條例兩邊都唔討好,林鄭自己攞黎衰
多元社會任何政策一定有人反對
政府係為大棚大設想
認為做對事,就應該義無反顧,勇往直前
加強宣導,打擊造謠
寧願做左之後,再檢討修正,好過唔做
遇反對聲就撤回,永遠都一事無成
唔通下下等阿爺黎打救?
咁搞落去,唔想下辦法
香港經濟點會復甦
冇時間消耗落去
大家唔願打針,疫情趨緩就鬆綁
疫情再起管制又嚴格返
要輪迴到幾時?

引用:
原帖由 6mastery 於 2021-4-16 02:44 PM 發表

有乜唔明?

政府有逼佢哋打咩?打咗可以從返職場,加長工時,增加收入。
反對疫苗氣泡,就如我所講,撤回疫苗氣泡,返回原點,唔放寬限聚,由個飲食業死囉。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-16 03:19 PM 發表

完全唔贊成撤回
即係咩都唔使做?
政府係為大棚大設 ...
回歸后香港的民意太容易被操弄,多次屈從這種操弄民意下的結果,便是今日的衰退。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-16 03:19 PM 發表

完全唔贊成撤回
即係咩都唔使做?
政府係為大棚大設 ...
餐飲業係最大受益者,一般市民都受惠。而家睇到嘅反應係一面倒反對。政府又唔可以強迫佢哋接種疫苗。個氣泡真係可以做得成嗎?

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-4-16 03:34 PM 發表

餐飲業係最大受益者,一般市民都受惠。而家睇到嘅反應係一面倒反對。政府又唔可以強迫佢哋接種疫苗。個氣泡真係可以做得成嗎?
如何證明一面倒反對,你有做過田野調查嗎?

定係新聞採訪幾間店,一小撮人出黎話反對,你就相信?

我睇到有啲店話OK喎

做唔做得成,點都要試下

呢個政策唔成功又冇害,可以隨時撤回

又唔係做左之後冇回頭路

唔同明日大嶼,填左海起好晒發覺唔惦

冇可能拆晒佢,挖返個地回復之前原貌

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]