• 瀏覽: 3,818
  • 回覆: 35
+2
大公文匯全媒體報道:政府將透過八達通等4個儲值支付工具營辦商,協助推行消費券計劃。八達通公司表示,現正與政府部門研究領取消費券方式,包括在現時公共交通費用補貼領取站、指定零售商、八達通服務站及八達通應用程式拍卡領取,希望盡量便利市民。
八達通公司指,市民在本月29日起透過上述方式拍卡,可以自動將八達通儲值限額提升至3000元。
八達通公司表示,市民只需使用現有八達通卡或電子八達通卡,就可以登記領取消費券,毋須一定使用個人八達通。
八達通控股有限公司營業及市務總監李玉兒表示,商戶申請商用版八達通App,會獲贈八達通流動收款機,並將會免手續費至消費券計劃結束。計劃結束後,不用歸還流動收款機,但將收取零售商1.5%手續費。

八達通提升到3000蚊, 如果可以容許夾份用幾張八達通去消費購物的話, 就可以去買比較貴價的消費品了...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202104/15/AP60784431e4b0476859b687f2.html

我家長者問,可唔可以買一張新既八達通卡,專係用黎洗消費券,之後退卡。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-16 03:12 AM 發表
我家長者問,可唔可以買一張新既八達通卡,專係用黎洗消費券,之後退卡。
我諗登記時,都係求其填入一張八達通號碼,但有必要另開一張新的嗎?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-16 03:12 AM 發表
應該可以,我估最重要係一個身份證登記一張八達通。

引用:
原帖由 西部肥肥牛牛 於 2021-4-16 03:22 AM 發表

應該可以,我估最重要係一個身份證登記一張八達通。
佢地話想買一般成人八達通,然後俾我去代佢地買野。但我話唔知會唔會違法,所以等政府交代細節先算。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-16 03:24 AM 發表

佢地話想買一般成人八達通,然後俾我去代佢地買野。但我話唔知會唔會違法,所以等政府交代細節先算。
我自己本身有兩張八達通,我都係諗住用其中一張幫阿媽登記,方便我哋幫佢買野用,香港法例都冇話老人家唔可以用普通八達通喎。

引用:
其實, 為了方便將來政府派發消費津貼, 應該為家中長者確定使用那一張八達通來做登記, 因為... 登記了一次就有記錄, 下次政府派發消費津貼就不用再填寫太多資料了... 現時好多商界人士都建議政府容許幾張八達通來夾份比錢消費購物, 不用傷腦筋去想增購額外八達通卡來處理政府派錢項目的... 八達通會配合政府及商界去做協調的...

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-16 02:12 AM 發表
好似好笨七
八仔卡要50元按金
退卡又要去客戶中心

支付寶和微信無按金
隨時不用也可以
想用反也可以

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-4-16 02:22 AM 發表

我諗登記時,都係求其填入一張八達通號碼,但有必要另開一張新的嗎?
如果八達通公司任何一張8你卡做消費券
真系無須另一張卡

如果做不到
要學澳門出張消費卷8仔卡

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-4-16 08:50 PM 發表

好似好笨七
八仔卡要50元按金
退卡又要去客戶中心

支付寶和微信無按金
隨時不用也可以
想用反也可以
我全家都好怕支付寶,用電話成日load得好慢,又複雜。

引用:
原帖由 西部肥肥牛牛 於 2021-4-16 02:35 AM 發表

我自己本身有兩張八達通,我都係諗住用其中一張幫阿媽登記,方便我哋幫佢買野用,香港法例都冇話老人家唔可以用普通八達通喎。
老人卡有優惠要特別申請向政府比資助
即個人八達通卡

老人成年人八達通用番比全價車費無問題
有人用佢張老人卡就是犯法

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-4-16 09:06 PM 發表

老人卡有優惠要特別申請向政府比資助
即個人八達通卡

老人成年人八達通用番比全價車費無問題
有人用佢張老人卡就是犯法
即係長者用普通成人八達通唔違法喇!

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-4-16 07:32 PM 發表

其實, 為了方便將來政府派發消費津貼, 應該為家中長者確定使用那一張八達通來做登記, 因為... 登記了一次就有記錄, 下次政府派發消費津貼就不用再填寫太多資料了... 現時好多商界人士都建議政府容許幾張八達通來夾份比錢消費購物, 不用傷腦筋去想增購額外八達通卡來處理政府派錢項目的... 八達通會配合政府及商界去做協調的...
天大喜訊
可夾埋幾張卡消費券

如果18歲以上己無藉口話吳識用APP
個學歴無理學不識用APP

出左8仔卡又退卡
次次要排隊客戶中心攪手續
羅苦尼辛

政府會不會只玩得5個月咁少
太浪費資源
所以我覺得政府不須太多討論和構思
只是人方討論限制使用

情願派少些
用反支付寶或微信的優惠模式
長玩長有賞

引用:
原帖由 西部肥肥牛牛 於 2021-4-16 08:24 PM 發表

即係長者用普通成人八達通唔違法喇!
笑?
比全價車費犯甚麼法
老人卡有優惠(個人八達通卡)比少車費不是卡主用是犯法

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-4-16 01:25 AM 發表
大公文匯全媒體報道:政府將透過八達通等4個儲值支付工具營辦商,協助推行消費券計劃。八達通公司表示,現正與政府部門研究領取消費券方式,包括在現時公共交通費用補貼領取站、指定零售商、八達通服務站及八達通應用程式拍卡領取,希望盡量便利市民。
八達通公司指,市民在本月29日起透過上述方式拍卡,可以自動將八達通儲值限額提升至3000元。
八達通公司表示,市民只需使用現有八達通卡或電子八達通卡,就可以登記領取 ...
有無限是個人八達通?自動?

主題標籤 #消費券
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]