• 瀏覽: 1,401
  • 回覆: 7
自從香港立左國安法後,香港已經相對安全。老美已大致放棄香港呢個戰場,集中火力打新疆牌。後生仔女可能唔明點解新疆會有位比美國日。其實新疆十幾廿年前系幾亂的,時不時有疆獨份子製造恐襲。中共花左好多心機時間金錢去打擊恐怖分子,改善新疆保安,同埋最重要係改善新疆人的生活,令到佢地唔會想去加入恐怖分子集團。不過老美就利用當中的細節作左好多流言,例如 Uyghur genocide, Xinjiang concentration camps, mass rape, cotton farm forced labor 等等。

CGTN上星期放左一條講述新疆反恐經過的片,趁住今日全民國家安全日,分享呢條片比大家睇下!
Click入有片:https://www.discuss.com.hk/redir ... amp;utm_source=copy

明白新疆問題的始末,就唔會比美國佬的流言呃!同時亦以此為鑑,唔好比香港有機會成為恐怖分子行兇的地方!

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-4-15 06:02 PM 發表
自從香港立左國安法後,香港已經相對安全。老美已大致放棄香港呢個戰場,集中火力打新疆牌。後生仔女可能唔明點解新疆會有位比美國日。其實新疆十幾廿年前系幾亂的,時不時有疆獨份子製造恐襲。中共花左好多心機時間金錢去打擊恐怖分子,改善新疆保安,同埋最重要係改善新疆人的生活,令到佢地唔會想去加入恐怖分子集團。不過老美就利用當中的細節作左好多流言,例如 Uyghur genocide, Xinjiang con ...
謝分享

今日新聞話BCI偷偷地移除抵制新疆棉花的statement,中國在呢場宣傳戰算系有少少進展。不過大家唔好鬆懈,老美唔會就咁就算!

片中提到的疆獨份子入侵出版商製作洗腦教科書,真系似曾相識,同香港的情況一樣!

香港落咗閘冇得玩,
新疆話題亦就快玩晒,
睇啲美國佬最近嘅動作,
似乎係想轉搞台灣話題。

我就黑心啲,真係望佢搞過咗火等中共秒咗個綠營佢。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-4-16 12:11 PM 發表
香港落咗閘冇得玩,
新疆話題亦就快玩晒,
睇啲美國佬最近嘅動作,
似乎係想轉搞台灣話題。

我就黑心啲,真係望佢搞過咗火等中共秒咗個綠營佢。
武統臺灣唔係冇可能。不過肯定有好多手尾跟。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-4-16 13:55 發表

長痛不如短痛。
俾美國咁長期搞搞震,對中台兩地都冇好處。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-4-16 01:55 PM 發表

武統不武統,美國都會追住中國離打,躲不了。

不過中國一直在等,我覺得中美還沒徹底反面前,都不會打,除非中國打算和美國徹底反台

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]