• 瀏覽: 1,629
  • 回覆: 12
去年因發生火災而嚴重受損的法國核潛艦如今得救了,船廠將它切成一半,把堪用的部分與切半的退役潛艦焊接,打造成一艘新艦。

據CNN新聞網與法國24(France 24)新聞頻道15日報導,法國國防部說,「珍珠」號(Perle)核動力攻擊潛艦去年6月在乾船塢修整時,意外發生火災,燒了14個小時,結果導致前段被毀。由於損及鋼結構,因此無法修復。
https://www.chinatimes.com/realt ... headl_p01&chdtv

咁都得? 退役潛艦都可以切一半重用, 咁當初做乜要退役呢?

積木車真係死得人,法國仲勁,有積木核潛艦!!

半新舊潛艇,是有一半使用期?還是有一半機會長留海底?

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-4-15 03:52 PM 發表
焊接方法合格應該冇問題嘅。

🤣積木潛艇

幾年後可以賣比印度

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-4-15 06:32 PM 發表

焊接方法合格應該冇問題嘅。
法國都講到明係用來湊數而已, 根本咁樣焊接, 唔潛得深, 分分鐘入水都似

所以話呢, 現在的北約軍

唉!法國佬一代不如一代囉,積木艇都諗得出尼,明顯衹係造花瓶好過冇啦。

當然星加坡都好似係咁做!用吹到點勁點勁添!不過呢啲駁殼艇我覺得都唔係好掂!

引用:
原帖由 白鴿眼黨2 於 2021-4-15 03:39 PM 發表
去年因發生火災而嚴重受損的法國核潛艦如今得救了,船廠將它切成一半,把堪用的部分與切半的退役潛艦焊接,打造成一艘新艦。

據CNN新聞網與法國24(France 24)新聞頻道15日報導,法國國防部說,「珍珠」號(Perle)核動力攻擊潛艦去年6月在乾船塢修整時,意外發生火災,燒了14個小時,結果導致前段被毀。由於損及鋼結構,因此無法修復。
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20210415004611-260417?ctrack=pc_armament_headl_p01&chdtv
歐盟真係好命,有法國呢個咁好的媳婦,
識得玩 LEGO 式接合式潛艦。
一年為歐盟逼出唔少歐羅,可以救援其它國仔。
真係笑死無命賠。

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-4-15 03:52 PM 發表
焊接不是問題,好多大船都係分斷製造。問題係用舊到退役的部件,砌好出來都係應該要退役。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]