• 瀏覽: 45,290
  • 回覆: 11
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-4-14 07:36 PM 發表

你指望呢啲無良知既曱甴會發聲反對日本排核廢水害死全世界!?
日L日話外國有自由空氣,個L個去到外國變鵪鶉收曬聲

譚生明白日本學校未必重視英語教學,但他覺得當地容納多元發展,出路較香港多,反而子女在香港讀書後從事偏門行業,未必受人尊敬,「在日本即使是一門小手藝、運動員或皮革師傅,總之做得好就能做『達人』,我覺得他們有不同的發展空間,未必要讀書很成功或者做很高的職位。」

在香港讀書從事偏門行業?佢講乜嘢呀?

譚太坦言自己喜歡工作,但她和子女以家族滯在簽證移居日本,與其他國家的伴侶或家庭簽證相似,申請者一般不能在當地工作。她對於在日本做全職媽媽感到緊張,但想到子女不用「死讀書」就覺得值得

在香港一定死讀書㗎咩?? 唔一定㗎,睇下你自己咋嘛

兩個痴癡呆呆坐埋一台 七懵懵食甜筒 害死自己害死兩個細路

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-14 07:50 PM 發表

去就大鑼大鼓, 7 左就靜靜雞返香港
去時佢覺得香港人on9六佰萬買納米樓,佢六十萬就買到大屋呀
至精係佢🤣

引用:
原帖由 m40 於 2021-4-14 08:21 PM 發表
現實問題
唔識日文好似考唔到居住權
正式入籍好難㗎, 日文試要求好高,另外仲要考好多其他日本文化知識等等

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-4-14 08:22 PM 發表

吳業坤過左去一年都on99啦,你地憑乜呀?
佢去做乜?

引用:
原帖由 讓球達人 於 2021-4-14 08:35 PM 發表
日本不是超難入籍嗎????? 就算另一半是日本人都未必入籍到喎...
而且日本到處都係核廢水, 真係唔好住完十年變畸型就好啦....
十分十分難,取日本女都未必入到

引用:
原帖由 UC-u120903 於 2021-4-14 08:23 PM 發表
你就係驚輸先敗走日本咋嗎
其實就係自己在香港 唔夠人爭 先敗走日本。 自己仔女 唔掂, 驚在香港唔夠人爭, 先移居日本 。成日聽到啲人話, 響外國d仔女唔使做功課㗎, 成日可以玩,乜乜乜……乜唔使做功課好好㗎咩? 除非你個仔女天資好好自制能力好好啦 ,否則一般程度果d, 你唔畀功課佢練下, 將來一定變大懶蛇🤣

你喺香港住唔掂 或者唔鍾意香港而出走你有自由, 但係唔該你走嗰陣唔好講到香港一文不值咁啦, 咁樣顯得你高尚啲咩???? 你有得走你就好叻,我哋好戇鳩係咪呀?? 七懵懵食甜筒

引用:
原帖由 橫行蟹 於 2021-4-14 09:31 PM 發表
樂觀爸爸剪咗身份證未?
🤣😅

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-4-14 09:47 PM 發表
國安法 日本好似係可以死刑 要記得郭紹傑靖國神社和平示威都坐一年
好似仲有個女仔都 坐咗一年

如果訪問佢點睇日本政府決定放核廢水入大海 ,佢一定答: 日本有放核廢水入大海自由!🤭🤭🤭

引用:
原帖由 放假喇 於 2021-4-15 06:37 AM 發表
**並從最愛的旅遊地點日本入手**
去玩絕對唔同去移民😂

**加上有做生意經驗,認為可嘗試在日本經營老本行**
日本好多都係木造屋,又成日有地震,生活習慣又唔同香港,有經驗做返老本行?
冇腦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]