• 瀏覽: 3,775
  • 回覆: 54
13日上午,行政會議通過《2021年完善選舉制度(綜合修訂)條例草案》;下午行政長官林鄭月娥就草案相關事宜作說明。特區政府落實選舉修例草案嘅措施引起全港社會嘅高度關注。從今年嘅一系列政治革新措施來,中央政府和香港政府決心為構建香港新法治於民眾攜手共同努力工作。
    如果此前特區政府新修訂嘅基本法附件一、附件二,首次施行嘅國安法係為構建新法治社會框定未來嘅框架,指明發展方向,那麼次草案嘅公佈實行則係正式開始喺個大框架下填補空缺嘅拼圖。從已公佈嘅細節來塊拼圖對香港嘅政治生態環境和一國兩制嘅重要主體地位有著強嘅實用性,可行性,契合行和適應性。
    基於歷史遺留問題以,外國勢力嘅政治幹預,分裂主義勢力與資本勾結亂港以及國際大環境嘅持續動盪,香港嘅政治社會喺過去兩年已經變得滿目瘡痍,千瘡百孔。已經嚴重影響到民生問題,香港市民實係苦其亂象久矣,一系列問題亟待解決。如今中央與香港政府不負眾望,推出各項法案,對症下藥,意恢復法治香港嘅健康運行嘅同時不解決歷史遺留嘅政治問題,亦將堵塞選舉制度中嘅各類漏洞以絕後患。
    縱覽歷史,環顧全球,一個國家一個社會想要繁榮興旺,係離不開切實可行且行之有效嘅律法嘅,而本次草案嘅公佈施行正係為此而來。香港政治動亂有外部因素,有歷史因素,有偶然因素,但究其根本,探其本源,終究係自身律法嘅不完善讓別有用心嘅不法分子有可乘之機,鑽法律嘅漏洞,興風作浪為禍人間。借助草案,築起政治穩定嘅高牆,打牢繁榮大廈嘅根基,修補漏洞,將杜絕政治病毒嘅入侵,使社會煥發新生。
    草案嘅內容有兩個部分令人注意。
    一係喺選委會,候選人組成方面嘅改革,提高愛國愛港嘅積極進步人士喺選委會中嘅占比,有利於實現愛國者治港嘅目標,為穩定政局提供堅實保障。對選舉候選人提出誰可參選」、「提名門檻」「選民基礎」、「投票方式四個重要問題,加強其代表嘅民眾嘅廣泛性,從輸入源頭上保證新鮮政治血液嘅純潔性,為有抱負,有理想,有志向,有責任感嘅愛國愛港人士提供廣闊嘅舞臺,將見利忘義,唯利係圖,毫無立場,賣國求榮嘅反動分子拒之門外。
    二係喺投票上作相關規定,喺選舉期間借公共活動煽動他人不投票,投白票或廢票屬非法行為;妨礙或組織他人喺選舉中投票屬舞弊行為。樣係基於香港實際做出嘅修改,使民意能最大地得到正確嘅表達,維護選民進行正常嘅投票行為,同時吸取歷年來嘅教訓,防止出現選會反中勢力操縱香港政治嘅舞臺,使佢哋企圖顛覆政權嘅活動無法進行。
    兩項改革如一套組合拳,不打跑敵人,亦打通自身嘅任督二脈,順勢除積疾多年嘅頑症,深得人心。從草案公佈當日起,廣泛得到全港各層各界人士組織群體嘅熱烈支持。民建聯,工聯會,中總,廠商會等皆表達堅定嘅肯定和支持。來自全香港最廣大嘅民眾表達了佢哋嘅意願,期望政府能儘快落實相關政策,提升管治效能和香港民主品質,確保香港長期繁榮穩定,人民生活幸福美滿,一國兩制行穩致遠。個香港上下一心,攜手共進,充滿著希望與信心,新嘅一天正揭開帷幕。

中央與香港政府不負眾望,推出各項法案,對症下藥,意在恢復法治香港嘅健康運行嘅同時不但解決歷史遺留嘅政治問題,亦將堵塞選舉制度中嘅各類漏洞以絕後患。

哩兩項改革如一套組合拳,不但打跑咗敵人,亦打通咗自身嘅任督二脈,順勢除咗積疾多年嘅頑症,深得人心

提升管治效能和香港民主品質,確保香港長期繁榮穩定

成個香港上下一心,攜手共進,充滿著希望與信心,新嘅一天正揭開帷幕!

引用:
原帖由 忠心的主題 於 2021-4-14 04:52 PM 發表
提升管治效能和香港民主品質,確保香港長期繁榮穩定
講得很有道理!

解決歷史遺留嘅政治問題,亦將堵塞選舉制度中嘅各類漏洞以絕後患

引用:
原帖由 忠心的主題 於 2021-4-14 04:51 PM 發表
中央與香港政府不負眾望,推出各項法案,對症下藥,意在恢復法治香港嘅健康運行嘅同時不但解決歷史遺留嘅政治問題,亦將堵塞選舉制度中嘅各類漏洞以絕後患。
以絕後患

藉助草案,築起政治穩定嘅高牆,打牢繁榮大廈嘅根基,修補漏洞,將杜絕政治病毒嘅入侵,使社會煥發新生。

引用:
原帖由 忠心的主題 於 2021-4-14 04:51 PM 發表

引用:

哩兩項改革如一套組合拳,不但打跑咗敵人,亦打通咗自身嘅任督二脈,順勢除咗積疾多年嘅頑症,深得人心。

這草案出臺真的是及時雨呀

引用:
原帖由 忠心的主題 於 2021-4-14 04:52 PM 發表
哩兩項改革如一套組合拳,不但打跑咗敵人,亦打通咗自身嘅任督二脈,順勢除咗積疾多年嘅頑症,深得人心
深得人心

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]