• 瀏覽: 15,432
  • 回覆: 138
+3
引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-14 05:47 PM 發表

你錯了,房署的大門和廚房門,全部有 fire resistance period certificate,貴嘢嚟,只係唔美觀

好多人拆廚房門係因為想廚房大啲甚至做開房式,其實係犯咗屋宇署和消防例
公屋住戶平時都係打開大門流通空氣, 廚房門更係唔會關門.
最危險的地方反而最安全, 廚房很少發生火災, 反而係大廳睡房先著火.

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-14 05:58 PM 發表

識唔識乜嘢叫 FRP certificate?你自己買有半小時耐火有certificate,就係度門都六千以上,未計人工呀
唔洗講耶穌,總之唔美觀就拆,話之你~

一經發現,應該收回單位!絕不能姑息!

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-14 05:47 PM 發表

你錯了,房署的大門和廚房門,全部有 fire resistance period certificate,貴嘢嚟,只係唔美觀

好多人拆廚房門係因為想廚房大啲甚至做開房式,其實係犯咗屋宇署和消防例
的確係

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-14 06:01 PM 發表

公屋住戶平時都係打開大門流通空氣, 廚房門更係唔會關門.
最危險的地方反而最安全, 廚房很少發生火災, 反而係大廳睡房先著火.
你唔關門係你自己問題,法例寫明有明火廚房和大門就係要 FRP,情況同後樓梯門一樣

而家香港搞成咁,就係多得呢度啲人……大部分,合理化自己犯法犯規行為……

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 14/4/2021 17:54 發表

唔美觀巳是死罪,租客將它處死,合理喎~
規例就是規例。

而家香港搞成咁,就係多得呢度啲人……大部分,合理化自己犯法犯規行為……

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-4-14 06:04 PM 發表

規例就是規例。

引用:
原帖由 montejo 於 14/4/2021 18:07 發表

無錯, 歪風不要得。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-14 04:28 PM 發表
公屋的大門及廚房木門屬不可改動,惟仍有租戶擅自改動。而房屋署為了改善這種情況,在新入伙公屋的大門等設施都安裝上晶片,以免租戶自行更換。

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/c6cf568af03a5796d15261b7adc01bbc/stheadline/inewsmedia/20210414/share_2021041415420674861.jpg ...
我以為只係交返俾房署果陣要還原,原來住緊果陣都唔改得架 😱

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-4-14 06:13 PM 發表

我以為只係交返俾房署果陣要還原,原來住緊果陣都唔改得架 😱
租戶自己改咗, 就要自己承擔後果, 事實上係很多人都唔理.

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-14 05:52 PM 發表

戶主取消公屋資格
全家

新入伙住公屋仲咁多閒錢大籠裝修

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-4-14 05:59 PM 發表

係人都知,公屋係終生租住,同自己樓有咩分別?
邊個話係終生租住架!你犯規的話,都係即刻踢你走架!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]