• 瀏覽: 15,378
  • 回覆: 138
+3
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-14 04:28 PM 發表
公屋的大門及廚房木門屬不可改動,惟仍有租戶擅自改動。而房屋署為了改善這種情況,在新入伙公屋的大門等設施都安裝上晶片,以免租戶自行更換。

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/c6cf568af03a5796d15261b7adc01bbc/stheadline/inewsmedia/20210414/share_2021041415420674861.jpg ...
拆咗唔放裝修廢物站,直接送去第二度或堆填區……點查?

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-4-14 05:20 PM 發表
公屋租戸擅自更改或拆卸, 乃屬違規, 理應重罰。
公屋裝修分甲乙丙三級工程
甲級即係不會批,擅自做會收屋

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-4-14 05:21 PM 發表

房署無錯喎, 間屋係租比你架,
D門呀窗係唔比你話掉就掉換就換
就算私樓都唔係你想點裝修都得架
有人將D渠改過D位, 廁所門方向又自己改,
或者將廚房打通, 但又唔知邊到係主力牆, 咁好危險架
公屋裝修分甲乙丙三類
甲類係涉及結構或屋宇署或消防條例……不會批准,擅自做會收房

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-4-14 05:34 PM 發表

與其徙錢裝晶片,不如提升度門質素,住戶就唔會拆走佢啦!
你錯了,房署的大門和廚房門,全部有 fire resistance period certificate,貴嘢嚟,只係唔美觀

好多人拆廚房門係因為想廚房大啲甚至做開房式,其實係犯咗屋宇署和消防例

引用:
原帖由 montejo 於 14/4/2021 17:43 發表

公屋裝修分甲乙丙三級工程
甲級即係不會批,擅自做會收屋
其實租約有明文規定, 自己違規, 就自己承擔後果。

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-4-14 05:50 PM 發表

其實租約有明文規定, 自己違規, 就自己承擔後果。
入伙時已經簽承諾書,亦會派裝修指引和申請書,個個扮傻啫

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-4-14 04:39 PM 發表
唔罰三幾萬同斷租,無意義
戶主取消公屋資格

房署多鳩餘!不如以後全部公屋無裝修,樓番啲裝修費!一樣大9把人要!

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-14 05:47 PM 發表

你錯了,房署的大門和廚房門,全部有 fire resistance period certificate,貴嘢嚟,只係唔美觀

好多人拆廚房門係因為想廚房大啲甚至做開房式,其實係犯咗屋宇署和消防例
唔美觀巳是死罪,租客將它處死,合理喎~

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-4-14 05:54 PM 發表

正常門,應該話唔靚仔,要靚要雕花,自己買樓啦!你租人私樓可以隨便拆嘢?

引用:
原帖由 montejo 於 14/4/2021 17:51 發表

入伙時已經簽承諾書,亦會派裝修指引和申請書,個個扮傻啫
個個都想搏大霧, 以為可以偸雞冇事。

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-4-14 05:54 PM 發表

識唔識乜嘢叫 FRP certificate?你自己買有半小時耐火有certificate,就係度門都六千以上,未計人工呀

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-14 05:55 PM 發表

正常門,應該話唔靚仔,要靚要雕花,自己買樓啦!你租人私樓可以隨便拆嘢?
係人都知,公屋係終生租住,同自己樓有咩分別?

傳:多謝房署的笑話!

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]