• 瀏覽: 1,297
  • 回覆: 25
+3
(東京13日訊)日本政府決定向海洋排放福島核電站核廢水,引起各界批評聲浪。隨后,日本副首相麻生太郎表示,將排放的核廢水中的氚濃度比中韓都低,喝了也沒事,此番言論激起日本網民不滿。也是日本財務部長的麻生太郎在記者會上回應各方關切,指“按照科學依據”,將東京電力公司福島第一核電站的核污水排入海洋“早就應該做了。”麻生太郎同時宣稱,將要排放的福島核電站核廢水中的氚濃度,“比中國和韓國(核設施)排入海洋(的廢水)中的濃度要低”、“那些水喝了也沒什么事”。他還稱,向海洋排放核廢水“和中韓兩國的做法是同一回...

日本這是最嚴重的7級核事故,竟然信口開河拿來跟安全運行的核電廠比較 ,完全係無恥造謠!

既然日本認為核廢水咁安全,應該挖個水塘自己存起來啊!

新聞來源連結:
https://www.orientaldaily.com.my/news/international/2021/04/13/404910

哦,飲左無事!
咁你日本仔上次菅義偉首相 去東電公司視察個陣,東電好識做,真系整左一支處理好個廢水俾首相。

首相,整支呢?
電視臺直播個喔。全日本觀眾睇住。
問題阿菅SIR當住全日本觀眾面前,拒絕左兩次。

無飲到喔

既然日本核廢水可以安全飲用,咁使乜排核廢水。而家就排去配水庫畀日本人自己飲就得啦。

飲左都冇事、咪留比日本人自己飲返核廢水囉!!!

日本今次做法,完全係選擇最慳錢、最不負責任既方式處理,完全係東京電力利益出發,要知道東電在核災後不斷講大話,完全冇誠信可言!

https://www.youtube.com/watch?v=BSHQdWViKp8

醜陋嘅日寇.

咁唔使倒落海啦! 入撚晒樽係日本賣咪得囉! 

引用:
原帖由 scorpio 於 2021-4-14 10:50 AM 發表
咁唔使倒落海啦! 入撚晒樽係日本賣咪得囉! 
種菜咪得lor

咁叫你班日本人飲晒佢咪得囉仲洗鬼排放咩頂你,再唔係嘅賣去美國一齊飲又可以賺錢又可以解決問題一舉兩得

倒落自己D湖O米得LOR

咁好就排返入自己河流溪澗,唔好益人啦,死趴街!

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-4-14 09:22 AM 發表
哦,飲左無事!
咁你日本仔上次菅義偉首相 去東電公司視察個陣,東電好識做,真系整左一支處理好個廢水俾首相。

首相,整支呢?
電視臺直播個喔。全日本觀眾睇住。
問題阿菅SIR當住全日本觀眾面前,拒絕左兩次。

無飲到喔
任佢嗡啦,又冇第三個驗證,佢話係佢體液,大家都吹佢唔漲

咁點解要排出大海?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]