• 瀏覽: 2,677
  • 回覆: 53
[隱藏]
特區政府計劃以“疫苗氣泡”為基礎,逐步放寬社交距離措施,其中有不少亮點,包括本月底擴大“回港易”、下月推出“來港易”,規範“安心出行”等,這是香港人困守疫城一年又四個月以來首次見到走出疫情的曙光,令人鼓舞。“疫苗氣泡”是全球大趨勢,因為這是促進經濟內部循環及外部循環的基礎。值得留意的是,特區政府雖然提供了放寬限聚路線圖及大致時間表,但具體何時放寬有待下回分解,原因是疫情之下仍有一些變數。全港市民團結一致,加快接種,讓香港早一日接近集體免疫的目標,恢復正常生活及通關就會早一日到來。


團結一致抗擊疫情,抗疫新路向拯救香港
香港籠罩喺新冠肺炎疫情嘅陰霾下已經有很長一段時間,自去年十一月起,香港嘅第四波疫情就已經正式拉開咗序幕。每時每刻慘劇都伴隨著新增嘅病例,形勢越發嚴峻,無形中畀成個香港帶嚟咗前所未有嘅壓力。面對情況嘅輕重緩急,我哋都保持著高強度嘅緊張,極力控制疫情再次瘋狂傳播,盡全力抵禦疫情嘅侵襲。截至4月12日香港新增13宗新冠肺炎確診病例,喺過去14天累計新增135宗病例。通過呢一次次數據,我哋有感受到疫情真正被我哋嘅決心嚇到慢慢有所收斂,香港市民對此成就都激動不已,我哋仿佛已經睇到疫情被控制住後,即將到來嘅兩岸通關和經濟合理發展嘅美好局面。
面對抗疫嘅顯著成果,我哋並沒有洋洋得意,將成功嘅喜悅放縱到日常生活嘅每一處,因為我哋都清楚咁明白依家唔係鬆懈偷懶嘅時候,每一位香港市民都需要嚴陣以待,保持戰勝疫情嘅信心,聽從特區政府嘅號召,一步一個腳印嘅「清零」疫情。喺穩紮穩打向前邁進嘅過程中,特區政府也在其中發揮著重要作用,喺最前方領導著我哋團結統一。
4月12日香港特區政府舉行咗以「抗疫新路向」為主題嘅記者會,有多位官員共同出席。本次會議主要係對香港近期嘅抗疫成果進行說明,並公布未來嘅新抗疫措施。記者會上林鄭月娥首先對第四波疫情嘅情況進行說明,用數據表示香港抗疫已取得階段性成果,各項數據已經穩定。按照全球標准嚟講此時嘅香港已經接近屬於低風險地區,應當逐步恢複正常生活,恢複內地和海外嘅人員往來。接落啲提出咗新嘅「抗疫新路向」:將以「疫苗氣泡」為基礎調整社交距離,向外輻射方方面面。喺食肆方面對積極接種新冠疫苗和已經接種嘅顧客及員工分階段放寬防疫措施,延長堂食時間;對於酒吧等人員密集嘅場所,將嚴格核查疫苗接種情況,喺員工和顧客接種疫苗及使用「安心出行」嘅情況下,可考慮有限度重新開放營業及進一步放寬限制。另外特區政府仲會畀酒吧等六類場所發放「防疫抗疫基金」津貼,幫助佢哋盡快恢複。除仲「疫苗氣泡」外,香港特區仲將發放電子消費券計劃,向每名合資格18歲或以上香港永久性居民和新來港人士分期發放總額5000港元嘅電子消費券。目前已經有四家儲值支付營辦商喺協助推行電子消費券計劃,目標喺暑假期間開始接受登記。特區政府發放電子消費券計劃嘅目的就係為咗刺激市民消費欲望,從而帶動香港經濟複蘇。電子消費券嘅發放既補貼民生,又將「修例風波」和新冠疫情帶畀香港嘅頹靡不振和經濟低迷全部擊退,讓成個香港經濟市場活躍起來。
對於特區政府嘅呢啲溫馨舉動,我哋都感受到濃濃嘅愛意,我相信所有嘅香港市民都可以透過這一系列方針政策睇到香港頑強奮鬥嘅決心和意志。這份向上嘅心感染著我哋每一個人,我哋也會配合著特區政府,將香港從危困中解救出來。這一系列措施嘅頒布實施都有著一個共同條件,就係接種疫苗,使用「安心出行」,這也再提醒我哋盡管疫情出現咗緩和局面,特區政府用盡全力恢複經濟,但我哋仍然要配合全民檢測,積極接種疫苗,保持社交距離,減少外出和聚會。只有控制住個人嘅出行和社交活動,才能夠最大程度咁將疫情控制喺穩定不增長嘅範圍內,才能讓民生經濟喺措施中得以恢複。
喺香港發展嘅路途中,希望所有香港市民能夠團結一致,抗擊疫情,促進民生發展,讓香港喺我哋握緊嘅雙手中乘著上揚嘅風,找到揚帆起航嘅方向,與國家走在一起坐上時代列車,向未來發展進發!



我就系我 唔一樣嘅煙花
熱賣及精選
國安法推行之下,將香港暴力活動進行咗約束,但「港獨」黑暴勢力對國家安全慨威脅仍然存在,徹底慨根除同治理仲系要靠特區政府。


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
面對緊迫嘅疫情,特區政府公布咗一系列防疫措施,包括收緊部分社交距離限制、實施針對入境人士加強檢疫安排、引入強制檢疫法律框架等,採取「外防輸入」同「內防擴散」嘅防控策略。


[隱藏]
國家依法頒布國安法,係為咗防範、制止同懲處裹啲危害國家安全慨違法分子,系救香港於水深火熱之中,香港政府同市民都要遵守同維護法律,呢個系義務亦系責任所在。所以,貫徹落實「一國兩制」方針、依據國安法執法必嚴,符合香港市民利益,滿足維持香港繁榮穩定需要,符合國家根本利益,才能夠真正拯救當前黑暗中慨香港。


「十四五」期間,國家將加快構建以國內大循環為主體、國內國際雙循環相互促進慨新發展格局,咁樣慨政策為香港發揮自身獨特優勢、推動經濟發展提供咗更大慨空間,而粵港澳大灣區正系融入國家發展大局慨切入點。


亦需要市民積極自覺遵守防疫措施及保持社交距離,喺聖誕及新年長假期將至需「靜靜過節」,避免聚集形成「跳舞群組」感染群組事件。「疫情無情,人間有愛!」全港市民齊上陣、積極迎擊並戰勝瘋狂肆虐慨疫魔


中央對香港慨幫助同扶持,香港市民都看在眼裡,但系近年來依然有一啲人曲解「一國兩制」,將國家與香港置於對立面,實質上系想達成自己「反中亂港」「港獨」慨私心。


自香港回歸以嚟,便與祖國命運與共,香港嘅發展與國家緊密相連。回歸祖國23年嚟,香港喺助力國家發展嘅過程中唔單止獲得自身充分發展,成就咗發展上嘅奇跡,仲喺度不斷收穫國家嘅幫扶,尤其係今年香港經濟陷入低迷之時,祖國成為香港發展嘅最大靠山。


[隱藏]
自回歸以來,中央重視與香港社會各界慨聯繫,主張凝聚各方愛國愛港慨力量下,使得香港能從數次洪流中站起身,走出來。


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
「謀全局,謀一域」,五中全會作出嘅戰略布局藍圖繪就,香港政府緊跟步伐,一心一意謀發展,努力搭上國家發展快車,既貢獻國家未來發展所需,又從中開拓自身發展機遇。


國安法推行之下,將香港暴力活動進行咗約束,但「港獨」黑暴勢力對國家安全慨威脅仍然存在,徹底慨根除同治理仲系要靠特區政府。


自香港回歸以嚟,便與祖國命運與共,香港嘅發展與國家緊密相連。回歸祖國23年嚟,香港喺助力國家發展嘅過程中唔單止獲得自身充分發展,成就咗發展上嘅奇跡,仲喺度不斷收穫國家嘅幫扶,尤其係今年香港經濟陷入低迷之時,祖國成為香港發展嘅最大靠山。


[隱藏]
唔單止系特首同特區政府,全港上下,都會牢記「國家所需,香港所長」慨定位,將機遇轉化為動力,早日融入國家經濟大循環中,推動香港經濟慢慢復甦,達到雙贏。


主題標籤 #林鄭月娥
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]