• 瀏覽: 45,092
  • 回覆: 15
+6
我和我的家人都一直有用安心出行,唔用的借口太多,但自問點解呢?

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-4-13 11:56 AM 發表

你用就代表有道理?
我不是黃藍絲,不是政治撚
但用安心出行的確令我個心唔舒服
咁就我對你的唔舒服表達深切慰問咯,但遺憾你不能適者生存咯,你的道理和感受我是理解和尊重的,因為極多香港人也是咁樣唔舒服,但真係要咁唔舒服嗎?自己想想。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-4-13 12:31 PM 發表
要多人聚餐就打針,萬一家人朋友因病或未成年無法打針,我地咪要排擠無打針家人朋友。
多人聚餐重要定係親情重要? 我係正常人,當然係親情啦 ... 回家食飯又得,分開食又得,食肆自己也有過牆梯 ...
總之咁都唔識轉,我肯定已失喪,係2019年社會事件後好多人香港無得翻轉頭的寫照 ...

就算係"割蓆" ... 都係個人選擇啦! 搵啲物以類聚的朋友,打左針,大家安心的,食都食得安樂啦 ... 唔安樂要就某人的,咪唔去咯 ... 所以重親情、友情定係無情,自己選擇!!

引用:
原帖由 chungwaiho 於 2021-4-13 01:23 PM 發表
而顧客亦已接種第一劑疫苗.....😂間餐廳點會知?
肯定會用電子針咭啦 (智方便) ... 政府昨天有叫大家裝定先!

https://www.evt.gov.hk/portal/zh-HK/workflow2/

引用:
原帖由 chungwaiho 於 2021-4-13 01:32 PM 發表

咁樣只係玩死d餐廳🥲
同心抗疫就要咁架喇 ...
大家都有付出和配合,我攞個手機出黎俾佢睇,我有打針/測試陰性架,然後佢confirm! 有幾死呢?

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-4-13 01:39 PM 發表
誰令香港大落後?!
【#正言正評】譚仔門外的人龍
梁明逸/文化人

下文所說的,是鄙人遇到的真人真事:

四月上旬的一個中午,如常的到譚仔雲南米線大快朵頤,甫到達譚仔門外,看到門外長長的人龍,一批血氣火剛的年輕人正在耐心的等著、等著,我心裡正狐疑著:才中午12時不到,為何今天吃譚仔的人特別多?

想不到,正想站到龍尾之際,卻赫然發現原來在年輕人的右方,有人「另闢蹊徑」火速走進店內,細看之下,才察 ...
唔係大落後,係超落後。

程度係80年代的羅湖橋過關後,充滿人車、電油味、伸手跟著你的乞兒同埋明搵你笨問你要唔要車的人 ...

引用:
原帖由 無一倖免 於 2021-4-13 01:51 PM 發表

邊個要你填紙仔?邊個要你裝安心出行?為何點解香港要攪到呢個地步?政府自己問心
沒有呢個措施,今日可能呢度又爆個度又爆某某食肆群組喇! 你自己問心啦!

引用:
原帖由 美味的颱風 於 2021-4-13 01:54 PM 發表
唔裝安心出行既人成日話私隱個人資料,好想知政府派一萬果時佢哋有無去拎?咪又係要交料仲要俾埋戶口添呀🤣
稍後政府出5000消費卷時就知真章 ...

引用:
原帖由 無一倖免 於 2021-4-13 02:03 PM 發表

每一次都係政府放寬食肆措施就爆,宜家已經第4波,要問你就問政府點解放寬措施,宜家又用同樣方法引食肆入局放寬限制,睇下幾時又嚟第5波!
唔會再爆啦,因為宜家追蹤措施和檢疫措施做得好好,有哂計劃 ... 宜家呢個方式2月18日開始,過哂復活節到宜家,有爆過嗎?
別再做井底蛙,出黎做番正常人配合啦!

引用:
原帖由 無盡冰凍的作業 於 2021-4-13 02:17 PM 發表
林鄭真係好唔合理,我幾廿歲根本玩唔轉呢啲科技嘢,有冇考慮過長者感受?手提電話都冇開數據套餐,出街從來唔上網,點解唔可以寫紙仔?
你係冇用過的人 ... 出街唔上網可以用那個app架
幾廿歲真係咁out ...?

咁你繼續推廣你的喪屍🐶辯吧。唔用理由千萬個,成日話有漏洞,宜家呢個咁樣咪係補洞之一喇,你又視而不見,唔覺重要,番屋企食飯啦你。

引用:
原帖由 月亮和太陽的光 於 2021-4-13 03:13 PM 發表
不裝代價就係萬一餐廳有任何一個員工廚師食客確診,然後惹埋你。你再惹你家人,你朋友等等,但係無人通知你去留意。
咁你就可以變成不明源頭個案,有5位數號碼代替你個無人想知嘅名。
然後你病發期間去過香港九龍新界,傳媒同網友就會一齊讚你播毒有功,恭稱你為引起第五波爆發嗰條自私撚。

講咩唔可以堂食,私隱乜乜,都係白痴廢話。
你中咗招咪知道個app好唔好用囉。
講得非常好,完全係香港實況。

香港仲要俾你哋呢啲福街轉幾耐?你哋反對果啲,完全係墮落傳媒領哂功! 香港俾第死權佔領,永無寧日!

引用:
原帖由 Regjamie 於 2021-4-13 03:53 PM 發表
其實拗咁多多餘,一個弱勢政府,做乜也是錯。抽離D睇林鄭昨天理據似乎勉強左一啲,雖然我也是安心一族。我自己意見係用與唔用,等於曼聯對曼城,總有人支持主有人支持客。我買主但我不會因為你買客而不喜歡你。我也真的未試過比寫字人阻住,可能我食飯時間較遲
當然勉強啦! 但都冇計架,同2月18日果時一樣,政府要開晚市,專家跳出黎叫唔好,話會有新一波架! 又話安心出行廢柴...
結果政府做左責任,努力追源,皇天有眼,成功壓底和極少餐廳播疫,呢個咪就係政府的"兵行險著" ... 有時要成功,就要出吓呢啲勉強手法架啦!

成日有人叫又放咪下一波來? 我滿有信心唔會,就係因為政府呢個勉強的心! 佢真係睇得比以前嚴左架啦!

引用:
原帖由 Newpopcorn3 於 2021-4-13 05:57 PM 發表

我尋日問個黃友其實你驚乜9? 政府知你嘅野可能仲過你自己, 佢話: 唔係驚, 係條氣唔L順.
黃人就係咁自私, 佢條氣順唔順大過天, 話之你疫情失控. 最仆街係明明係意氣用事攬炒又要屈政府乜乜七七私隠問題.
革命失敗,條氣緊係唔順啦,所以我唔理佢哋,只關注正常人維持正向思想

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]