• 瀏覽: 45,805
  • 回覆: 390
  • 追帖: 3
本港新冠肺炎疫情有所緩和,特首林鄭月娥今日(12日)宣布,調整往後的社交距離措施,包括顧客必須使用「安心出行」,不再接受填寫資料的紙條,否

則無法「享用」放寛措施。不過,今日(12)有消息指,大家樂、大快活兩間大型連鎖餐廳位於香港仔中心的分店,近日亦被政府當局處罰。兩間餐廳職員均表示,由於有食客沒有掃瞄「安心出行」二維碼,亦沒填寫個人資料,被禁止晚市經營堂食。直至下周一(19日)才可恢復。

網上有消息指,香港仔中心的大家樂、大快活兩間連鎖餐廳,於近日被政府當局處罰,下午6時後不准堂食營業。該帖文指,由於有食客「唔聽話」,進膳前沒有使用「安心出行」,亦有食客填寫虛假個人資料,以致其他人士向食環署報案,經突擊檢查後被處罰。

記者今日向兩間餐廳致電,職員不約而同地表示,早前食環署職員突擊檢查「安心出行」的使用情況,發現有食客沒有掃瞄「安心出行」二維碼,亦沒填寫個人資料,違反政府防疫措施的規定,因此被處罰禁止晚市堂食,直至下周一(19日)才可恢復。

翻查資料,食環署於復活節5日長假期期間,巡查超過2,000間餐飲處所,共向25名涉嫌違反規例的餐飲業務負責人展開檢控程序,當中15宗涉及未有確保顧客在進入處所前掃瞄「安心出行」二維碼,或登記資料。

一定要「安心出行」買餸返屋企食囉黃C好有骨氣㗎

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/611321?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

唔掃碼就掃出店. 
外賣返屋企食囉!
再唔係自己煮.
咁就唔駛掃碼啦!

杜汶澤先生好像是大快活的廣告代言人,是不是應該要訪問一下杜先生呢?

邪惡軸心尾國不論晶片'軟體'科技和生化ai病毒研製都是世界第一,令世人讚嘆

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-4-12 08:34 PM 發表
唔掃碼就掃出店. 
外賣返屋企食囉!
再唔係自己煮.
咁就唔駛掃碼啦!
試過有幾日買外賣入去舖頭一定要入唔到去點買外賣呀

黃店會點做呢?企硬,唔做晚市堂食,個個黃絲攞住外賣企係門口度食! 

引用:
原帖由 eos888 於 2021-4-12 08:38 PM 發表

試過有幾日買外賣入去舖頭一定要入唔到去點買外賣呀
咁咪去超市買嘢返屋企煮囉!
又或者用外賣APPS叫外賣都得喎!

去黃店放蛇.

應該罰埋啲食客,唔係佢哋唔驚

安心出行|香港仔大家樂大快活因食客未掃碼 被禁晚市堂食至下周

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-4-12 08:40 PM 發表
黃店會點做呢?企硬,唔做晚市堂食,個個黃絲攞住外賣企係門口度食! 
無黃絲迫,安心好多

龍門執得

引用:
原帖由 eos888 於 2021-4-12 08:32 PM 發表
本港新冠肺炎疫情有所緩和,特首林鄭月娥今日(12日)宣布,調整往後的社交距離措施,包括顧客必須使用「安心出行」,不再接受填寫資料的紙條,否

則無法「享用」放寛措施。不過,今日(12)有消息指,大家樂、大快活兩間大型連鎖餐廳位於香港仔中心的分店,近日亦被政府當局處罰。兩間餐廳職員均表示,由於有食客沒有掃瞄「安心出行」二維碼,亦沒填寫個人資料,被禁止晚市經營堂食。直至下周一(19日 ...
其實應該罰個客至啱,最少監禁十四天加七,睇下仲敢唔敢?尤其填假資料嗰啲,仲要加重罰則,另再加罰款50萬元正。因為寫假資料,涉及虛假陳述,同時係蓄意,與忘記嘟碼係兩回事,罪行及刑罰應更重。

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2021-4-12 08:43 PM 發表
安心出行|香港仔大家樂大快活因食客未掃碼 被禁晚市堂食至下周
上個禮拜某街市排檔,一定要安心出行先可以入去

大家樂大快活控制到d食客? 點解餐廳要受罰?  有本事唔去捉d食客?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]