• 瀏覽: 2,300
  • 回覆: 40
港府借疫監控變本加厲!早被《蘋果》踢爆恐洩私隱的「安心出行」,淪為政府利誘食肆延長堂食時間、放寬限桌人數和酒吧復業的工具。特首林鄭月娥指,酒吧復業和放寬食肆堂食限桌的條件,就是非長者顧客不准再「寫紙仔」、須強制掃描安心出行,以及顧客連同職員都要接種疫苗;放寬程度則按打針進度而定。若拒絕跟從,只能維持現狀。

反口強制嘟碼 禁「寫紙仔」

林鄭在記者會指,根據創科局公佈,有逾1.9萬人因為收到「安心出行」感染風險通知而接受強檢,稱市民提供有關資料須準確,「雖然我都明白有啲人係冇手機,喺有啲例外情況下我哋繼續接受人手登記,但係香港嘅手機擁有率係好高,大部份人都有手機,『安心出行』下載率又好高,370萬喇,如果咁方便都唔肯用,我哋都好難理解。」

林鄭緊接又批評,有市民「寫紙仔」提供不正確資訊,「嗰啲人已經係亂填呀,你哋(指傳媒)報道㗎嘛(冷笑),嗰啲人寫嗰啲根本唔係名嚟嘅。」她指「安心出行」既穩妥又方便,「而家係抗疫喎!係公共衞生嘅工作喎,我哋覺得係需要要求食肆如果想要進一步放寬,咁係需要要求佢嘅顧客使用『安心出行』」。

曾死不封關 今稱「最關顧人命」

去年11月,香港創新及科技局局長薛永恆曾表示不會強行要市民安裝「安心出行」應用程式。然而至今日,林鄭卻表明不再接受以紙筆記錄顧客資料的做法,被問到是否反口以及限制市民的人權的時候,林鄭偷換概念地指,在其他的國家甚至有封城以及禁足等做法,反問記者這是否又是「反口」。林鄭又聲稱香港從未禁足,最多只是封區強制檢測10多個小時。林鄭又指,防疫的措施需要「與時並進」,要隨時間改變,並宣稱自己是最關顧市民的「人命」。不過當初醫護罷工促封關護港,林鄭卻堅拒聽從。
。。。。。。。。。。。
😂講真自從限聚令之後夜晚消費少咗真係慳唔少錢冇所謂啦你繼續啦,呢一年我都習慣咗!

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/ ... _content=photo_post

以色列都係咁
英國之後都係
有民主國家做先例應該冇人反對啦

唔強制點清零,唔用安心出行應刑事化。

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-4-12 07:40 PM 發表
港府借疫監控變本加厲!早被《蘋果》踢爆恐洩私隱的「安心出行」,淪為政府利誘食肆延長堂食時間、放寬限桌人數和酒吧復業的工具。特首林鄭月娥指,酒吧復業和放寬食肆堂食限桌的條件,就是非長者顧客不准再「寫紙仔」、須強制掃描安心出行,以及顧客連同職員都要接種疫苗;放寬程度則按打針進度而定。若拒絕跟從,只能維持現狀。

https://hk.appledaily.com/resizer/qjaYlt3npXPwxwqvu2Wta-VQimk=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/04-12-2021/t_70ed8fc0ff7a41038cb7d15c394cfcf5_name_20210412_carrie_scaled.jpg ...
面對現實啦毒果,唔打疫苗真係唔好出現累街坊搞到大爆發

係時候同澳門研發社會信用評分系統

業界提出,毒果又屈

曱甴話唔關佢地事, 佢地淨係中意捐屎渠, 乜7都唔駛嘟.

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-4-12 07:40 PM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/qjaYlt3npXPwxwqvu2Wta-VQimk=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/04-12-2021/t_70ed8fc0ff7a41038cb7d15c394cfcf5_name_20210412_carrie_scaled.jpg ...
支持正義!拒絕開工。

記得唔好放寬呀 我唔想又通街都係大陸人

打完科興都死啦 仲出咩街食飯?

引用:
原帖由 superplx 於 2021-4-12 07:43 PM 發表
以色列都係咁
英國之後都係
有民主國家做先例應該冇人反對啦
為反而各個批一定繼續反

唔打咪唔好開囉 繼續攬炒😇

唔開咪唔打囉

引用:
原帖由 邦之星 於 2021-4-12 08:28 PM 發表
記得唔好放寬呀 我唔想又通街都係大陸人
屋企d長輩死返大陸未

引用:

希望刁你全家齊中老美肺炎

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]