• 瀏覽: 4,456
  • 回覆: 71
+4
美國總統拜登日前宣布推出2.25萬億美元、為期8年的基建計劃,強調這些建設要與中國競爭。美國交通部長布蒂吉格日前在記者會,對此作進一步闡述;他表示,很多盟友和戰略競爭對手在基礎建設上做得比美國更多,中

哎呦,陰公豬囉,乜唔係美國人第一同優先嘅咩

新聞來源連結:

https://china.hket.com/article/2 ... 好基建  我不滿意?mtc=20023

利加入一帶一路, 比錢中國幫你搞基建咪得

引用:
原帖由 黃蛆死全族 於 2021-4-12 04:03 PM 發表
美國總統拜登日前宣布推出2.25萬億美元、為期8年的基建計劃,強調這些建設要與中國競爭。美國交通部長布蒂吉格日前在記者會,對此作進一步闡述;他表示,很多盟友和戰略競爭對手在基礎建設上做得比美國更多,中

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2925000/2929562/20210412_1024.png

哎呦,陰公豬 ...
酸完再酸

競爭無問題,幾怕你話中國偷你技術,你要射導彈去破壞基建

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-12 04:06 PM 發表
競爭無問題,幾怕你話中國偷你技術,你要射導彈去破壞基建
乜仲未冇老屈偷技術咩?

玻璃心

你唔滿意,關人撚事

若果美國減少窮兵黷武,多將錢花在交通、醫療等民生事項,美國可以享有更好。

又話大陸偷技術lor

美國人愛自由,當然應該享受「可以自由移動」的汽車和飛機 去代替「窮人恩物」的集體運輸交通工具啦,除非美國都好多窮銀啦!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-12 04:12 PM 發表
若果美國減少窮兵黷武,多將錢花在交通、醫療等民生事項,美國可以享有更好。
都冇可能
聯邦黎.........唔係總統話就得

冇錢賺阿水起呀.........你以為有國企咩

叫中國幫手建啦

不過,之後可能又話國家安全唔俾錢

引用:
原帖由 Bakadono 於 2021-4-12 04:17 PM 發表
叫中國幫手建啦

不過,之後可能又話國家安全唔俾錢
你估叫就叫啊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]