• 瀏覽: 1,599
  • 回覆: 22

應否在大學時期為一份政府「荀工」,而放棄大學學位?有大學生表示,自己正在非「三大」就讀「乞食科」2年級,近日收到政府助理文書主任(ACO)的錄取通知,正猶豫應否退學,然後「提早搵多2年錢」,遂詢問一眾網民的意見。

一名20歲的男網民早前在網上討論區「連登」上,以「8大乞食科yr2收到aco offer應否quit u」為題發文,指自己正在本地大學「八大」就讀純學術科2年級,形容是「乞食科」。他又自稱成績平平,中英文都「麻麻」,平時上課的學術匯報會「腳都震」,為人亦不擅社交,令他感到前路茫茫。

樓主指,早前報考政府助理文書主任(ACO)一職,近日竟成功獲聘,起薪點為15,500元,令他猶豫應否退學投身職場,「計過我同屆同學U grad(大學畢業)時,我已經跳到17.7K(17,700元),仲提早搵多2年錢。」不過他的父母就不認同他放棄大學學位的決定,指「仲有2年」,理應「讀埋佢」。

網民的反應兩極,有網民認為機會難得,鼓勵樓主一試,「做咗先,之後take part time degree(兼讀制學位),三十歲前你就升CO(文書主任,Clerical Officer),到時4萬月薪」,「認真,quit(退學),我讀緊poly 『3寶』(三大治療科)都覺得ACO呢份工唔錯,你諗下你畢業之後可以在私人市場做啲乜」、「首先讀書係爲咗搵份好工,讀書機會容易得到過工作機會,咁多大學生都爭一個ACO位就知」。

亦有人認為取得大學學位,對樓主的前途較有保障,勸他應先努力取得學位,「Quit 嘅話,你呢世都只係一個ACO,唔好quit,畀未來嘅你多啲選擇」、「讀埋佢先啦,唔急,你quit完得中6學歷 將來想讀返就麻煩」、「大學畢業考AO(政務主任)、EO(行政主任)仲好過啦」、「有degree唔讀埋佢,搵多嗰兩年錢有X用咩」。

有大學生近日收到政府助理文書主任(ACO)的錄取通知,正猶豫應否退學。unsplash圖片

上得「連登」就知道係暴大學生,難得有工請你,唔好放過機會

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1544644/即時-港聞-維港會-獲聘政府助理文書主任-大學生-應否退學搵多2年錢

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-4-12 10:21 AM 發表

應否在大學時期為一份政府「荀工」,而放棄大學學位?有大學生表示,自己正在非「三大」就讀「乞食科」2年級,近日收到政府助理文書主任(ACO)的錄取通知,正猶豫應否退學,然後「提早搵多2年錢」,遂詢問一眾網民的意見。

一名20歲的男網民早前在網上討論區「連登」上,以「8大乞食科yr2收到aco offer應否quit u」為題發文,指自己正在本地大學「八大」就讀純學術科2年級,形容是「乞食科」。他 ...
政府白痴。又請番D暴大。比錢人反對自己。應該趕走2百萬黃人

智障

眼光遠大啲,攞到個大學學位,他日轉職(包括政府內部職位) 都機會大啲,揾錢唔差嗰兩年啦,大學生

助理文書主任 低級中嘅低級, 日日被人點紅點綠, 好快會後恢唔大學畢業

又係連登仔

又一個身體最誠實

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-4-12 10:21 AM 發表

一名20歲的男網民早前在網上討論區「連登」上,以「8大乞食科yr2收到aco offer應否quit u」為題發文,指自己正在本地大學「八大」就讀純學術科2年級,形容是「乞食科」。他 ...
打政府工,說好的良知??

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-12 10:31 AM 發表

打政府工,說好的良知??
咁你好有良知?

係我就唔讀,橫掂19水泡科,搵錢好過,最多第時讀番

引用:

暴徒做公務員,
如被踢爆曾做刑事行為的話,除時包你幾年食宿潻。

引用:
原帖由 雨中灰達人 於 2021-4-12 10:43 AM 發表
係我就唔讀,橫掂19水泡科,搵錢好過,最多第時讀番
越無學歷工時越長, 人工低, 越無時間, 學費貴唔似以前仲有政府資助partime programme, 距離大學畢業只會越來越遠 我見以前同事 讀極OU 都未畢業

引用:

荀工

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-4-12 11:30 AM 發表

越無學歷工時越長, 人工低, 越無時間, 學費貴唔似以前仲有政府資助partime programme, 距離大學畢業只會越來越遠 我見以前同事 讀極OU 都未畢業
呢個時勢,入左政府先,穩陣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]