• 瀏覽: 3,690
  • 回覆: 49
以刺激消費之名,政府在財政預算案中提到,將斥資360億元向每名18歲以上港人發放5,000元電子消費券,料在暑假前發放。政府昨日終於公布進一步的詳情,指已甄選4間儲值支付工具營辦商協助推行計劃,包括支付寶香港、八達通、香港電訊的Tap & Go拍住賞以及WeChat Pay HK,涵蓋13萬間商戶。雖然4個營辦商指會減免一定手續費,惟有小店負責人指以往手續費高至3%,生意額實在無法平衡;亦有業界人士指現時只有三、四成食肆安裝相關服務,批評所選營辦商覆蓋度低,變相計劃「泵水」大財團。至於長者或因不懂使用電子支付而未能受惠。

記者只能活到六月,太慘了!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/5000消費券拖到7月-天怒人怨-214500507.html

7月我買佢未搞得掂

個天話 “關我L事”

好等錢使

懶惰刁民發窮惡.

個5千蚊就天怒人怨,誇撚張到呢

引用:
原帖由 fathoz 於 2021-4-12 09:03 AM 發表
底線好低 5000都咁

方向既[毒果創作部分部] 又發功.

引用:
原帖由 fathoz 於 2021-4-12 09:03 AM 發表
七月都係先得一千咋,D人咁就嘈嘈閉

一萬又鬧,五千又鬧,唔派糖更鬧,香港人就係鍾意寬己嚴人

點樣天怒人怨咁誇張呀……

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-4-12 09:12 AM 發表
一萬又鬧,五千又鬧,唔派糖更鬧,香港人就係鍾意寬己嚴人
總之如果唔係每個香港人立刻一人派一層海景豪宅,就叫做天怒人怨。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-4-12 09:14 AM 發表

總之如果唔係每個香港人立刻一人派一層海景豪宅,就叫做天怒人怨。
到時會話有樓冇囡冇高潮

天怒人怨?天怒定係媒體怒?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-4-12 09:08 AM 發表

底線好低 5000都咁
乞慣米,係咁上下。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]