• 瀏覽: 2,250
  • 回覆: 26
新冠肺炎疫苗開打逾兩個月,接種疫苗後不適個案卻不絕於耳。政府專家顧問、中大醫學院內科及藥物治療學系系主任許樹昌今日(11

重申一遍,不是希望有人打完疫苗有副作用,香港人打疫苗是保命

不過清晰的事實,數據,有利市民選擇疫苗,或打不打疫苗

呢個個案,女子打完伏必態馬上有副作用,送院情況穩定,但第二日再發生嚴重副作用,要送去ICU

事實證明就算有副作用,都是很快出現,不會20多日先發作先致命

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210411/bkn-20210411124546615-0411_00822_001.html

何家何家猜…何家打針快d瓜

一句講曬。我唔系咁老,所以打科興都唔系幾怕,但打復必泰就驚驚地。。。其實政府有無數據,有幾多老人打復必泰?

復必泰 係會反應激D, 頭果日真係要請假...  
最好係求左 黃大仙, 唔係下籤先打  復必泰

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2021-4-11 11:09 PM 發表
新冠肺炎疫苗開打逾兩個月,接種疫苗後不適個案卻不絕於耳。政府專家顧問、中大醫學院內科及藥物治療學系系主任許樹昌今日(11

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210411/photo/bkn-20210411124546615-0411_00822_001_01b.jpg?20210411220834

重申一遍,不是希望有人打完疫苗有副作用,香港人打疫苗是保命 ...
不止新聞隱瞞!連「以色烈」最新研究也發現打了「復必泰」感染「非洲新冠」比普通人高五倍以上!死亡率更高!

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-4-11 11:13 PM 發表
何家何家猜…何家打針快d瓜
其實政府好似仲未證實有邊單死亡事件同疫苗有關

似乎即時嚴重副作用機會大D

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-11 11:15 PM 發表
一句講曬。我唔系咁老,所以打科興都唔系幾怕,但打復必泰就驚驚地。。。其實政府有無數據,有幾多老人打復必泰?
老人家最早打針,早期得科興,所以大部分老人都是打科興

引用:
原帖由 真炎黃子孫 於 2021-4-11 11:26 PM 發表
是的,清楚自己身體情況,選擇最適合的疫苗

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2021-4-11 11:32 PM 發表

不止新聞隱瞞!連「以色烈」最新研究也發現打了「復必泰」感染「非洲新冠」比普通人高五倍以上!死亡率更高!
正常,因為疫苗早話左不一定防到變種病毒

南無阿彌陀佛

真危險

引用:
原帖由 TKLS 於 2021-4-11 11:48 PM 發表
南無阿彌陀佛
放心,個事主未死,休養中

引用:
原帖由 ax7ax 於 2021-4-12 12:05 AM 發表
真危險
有風險,所以小心選擇疫苗,按指示不能夠喝酒,不能夠同時食其他藥治療

引用:
原帖由 真炎黃子孫 於 2021-4-11 11:26 PM 發表
我倜醫生同我講: 年年都要打!
我今年好運,
下年打過。睇吓有無咁好運。

真人真事!

復必泰,副作用較大,不過免疫力較高
科興,副作用較輕,免疫力相對低

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]