• 瀏覽: 30,737
  • 回覆: 481
  • 追帖: 2
+14
為刺激經濟,政府斥資360億港元向合資格市民及新來港人士每人發放5,000元電子消費券,並在今(11日)公布4間儲值支付

根本不是什麼面積小的問題,只是不想裝了 E PAY 後,比稅務局知道晒呢 D 小店的收入。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210411/bkn-20210411115733029-0411_00822_001.html

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 20:48 發表
為刺激經濟,政府斥資360億港元向合資格市民及新來港人士每人發放5,000元電子消費券,並在今(11日)公布4間儲值支付

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210411/photo/bkn-20210411115733029-0411_00822_001_01b.jpg?20210411175555

根本不是什麼面積小的問題,只是不想裝了 E PAY 後,比 ...
樓主抽得好!

八達通機仔細細,免裝電腦!

雪糕電單車都裝到!

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-4-11 08:49 PM 發表

樓主抽得好!

八達通機仔細細,免裝電腦!

雪糕電單車都裝到!
同意。
一部拍卡機已可以。
又關店舖面積小事?

仲有,如果話佣金貴,剛才 TBB 新聞記者已問八達通公司,過了呢 5 個月後,如果不再安,是否要收手續費? 人地已答記者是不用。

十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。

許多人質疑20%收費是否屬實,我補充一點︰

當時工作地點在某學校小食店,並非所有交易都用八達通,假設每日做$1000生意,現金佔$700,八達通佔$300(當時校園學生用現金與八達通比例大約七比三),每日$300抽20%手續費只不過$60左右。藉零食、飲品或者熟食比校外售價抬高$1至$2都可彌補(例如一樽烏龍茶,超市售$5,小食店則售$6)。

所以,「每月20%手續費」聽起來「食水極深」,但細心計算又並非很嚇人。至於每日多支出$60是否沉重,每個店家情況不同,各位自行計算。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 20:52 發表
十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。
果時20%?

而家應該唔駛咁多下話

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 08:52 PM 發表
20% 水? 大耳窿?
是否 2%?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 20:51 發表

同意。
一部拍卡機已可以。
又關店舖面積小事?

仲有,如果話佣金貴,剛才 TBB 新聞記者已問八達通公司,過了呢 5 個月後,如果不再安,是否要收手續費? 人地已答記者是不用。
不過,隨時因為有八達通機,生意上升,令商戶願意繼續裝

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 20:56 發表

20% 水? 大耳窿?
是否 2%?

我都想問!

20%的話,仲邊有人裝!

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-4-11 08:56 PM 發表

不過,隨時因為有八達通機,生意上升,令商戶願意繼續裝
睇下呢 D 小商戶只是賺果半年消費卷的錢而已,定不怕繼續比稅務局知道晒收入。
一係好像外國唐餐飲館,客人比 CASH 有八折優惠。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 20:56 發表

20% 水? 大耳窿?
是否 2%?

利得稅都無咁重啦

驚稅務局知佢哋生意額呀

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 08:52 PM 發表
點會20% 大佬...., AE 都係3.5% .....已經全行最貴

我之前有講過, 而家都係同一唸法...
而家係最好推動電子支付既好時候

引用:
20%?你估大耳窿咩?人地信用卡,由銀行墊支,都係2-3%手續費,仲要畀回贈積分里數,現兜兜,先收錢後消費,壞賬風險係0%,,連利息都賺埋,收人20%手續費?咪玩啦。

收20%甘多,怪不得物價甘貴

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]