• 瀏覽: 30,837
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
+14
引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 20:48 發表
為刺激經濟,政府斥資360億港元向合資格市民及新來港人士每人發放5,000元電子消費券,並在今(11日)公布4間儲值支付

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210411/photo/bkn-20210411115733029-0411_00822_001_01b.jpg?20210411175555

根本不是什麼面積小的問題,只是不想裝了 E PAY 後,比 ...
樓主抽得好!

八達通機仔細細,免裝電腦!

雪糕電單車都裝到!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 20:52 發表
十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。
果時20%?

而家應該唔駛咁多下話

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 20:51 發表

同意。
一部拍卡機已可以。
又關店舖面積小事?

仲有,如果話佣金貴,剛才 TBB 新聞記者已問八達通公司,過了呢 5 個月後,如果不再安,是否要收手續費? 人地已答記者是不用。
不過,隨時因為有八達通機,生意上升,令商戶願意繼續裝

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 20:56 發表

20% 水? 大耳窿?
是否 2%?

我都想問!

20%的話,仲邊有人裝!

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-4-11 21:02 發表
我之前有講過, 而家都係同一唸法...
而家係最好推動電子支付既好時候
絕對支持!

香港電子支付,全中國最落後!

已經2021!仲要俾Cash?

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2021-4-11 21:47 發表

10年前……依家1.5%實搵到!除非用ae就真係貴喇!
冇錯!

收費低左,接受商戶大增,隨時因此增加支付中介收入!

引用:
原帖由 cantona777 於 2021-4-11 21:58 發表
8達通,好方便

老人家/中年人,會識用
冇錯!

而且最多地方用到

引用:
原帖由 amstrong668 於 2021-4-11 22:13 發表

亂九噏 20%,   信用咭 都唔使咁多,的士  應該強制安裝  電子收費
絕對支持!

而家係2021

4G / 5G咁發達!

八達通 + VISA paywave + mastercard paypass + 銀聯閃付 (且必須適用於全球任何一地簽發的卡),缺一不可!

(此為政府隧道的標準)

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 22:25 發表

我當時在某中學小食店工作,八達通公司月結單的確列明「20%行政費」。
小食店,turnover低

而且十幾年前!

但而家係2021!邊會咁高!

引用:
原帖由 SKENKING 於 2021-4-12 06:52 發表
電子支付不知幾方便,之前成日找1毫兩毫,但又唔收毫子,痴孖根
絕對同意!

而家係2021!

中國都2022北京冬奧之時,擴大數碼人民幣!完全免費電子交易!仲與港澳境外聯通!

引用:
原帖由 alvinm 於 2021-4-12 21:24 發表

理現金時間、入銀行時間、被打劫盜竊、收到假鈔風險等
呢D都系人地有空時去做,被打劫同假鈔呢D野難講,你都吾敢包人地技術一定吾會乜出問題
老細賺的錢就系老細的糧來,對俾人收2%就等同扣老板2%工資
我也冇講人地俾服務吾該收錢,只系想講扣個2%系老細的錢來,當然你也可講呢D計劃可帶來客源,但一定嗎只可肯定的系帶來客人的方便,因多個選 ...
絕對同意!

咁樣現金真痛苦!

所以要多謝1950年代,VISA首創全球電子支付

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]