• 瀏覽: 30,897
  • 回覆: 61
  • 追帖: 2
+14
十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。

許多人質疑20%收費是否屬實,我補充一點︰

當時工作地點在某學校小食店,並非所有交易都用八達通,假設每日做$1000生意,現金佔$700,八達通佔$300(當時校園學生用現金與八達通比例大約七比三),每日$300抽20%手續費只不過$60左右。藉零食、飲品或者熟食比校外售價抬高$1至$2都可彌補(例如一樽烏龍茶,超市售$5,小食店則售$6)。

所以,「每月20%手續費」聽起來「食水極深」,但細心計算又並非很嚇人。至於每日多支出$60是否沉重,每個店家情況不同,各位自行計算。

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-4-11 08:54 PM 發表

果時20%?

而家應該唔駛咁多下話
現在情況,我不太清楚。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 08:56 PM 發表

20% 水? 大耳窿?
是否 2%?

我每個月都收八達通公司寄來月結單,單上清楚記著20%行政費。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-4-11 09:05 PM 發表

20%?你估大耳窿咩?人地信用卡,由銀行墊支,都係2-3%手續費,仲要畀回贈積分里數,現兜兜,先收錢後消費,壞賬風險係0%,,連利息都賺埋,收人20%手續費?咪玩啦。
當時我在某中學的小食店內工作,可用八達通收費,我每個月都收到八達通公司所寄月結單,上面清楚記著「20%行政費」。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 10:13 PM 發表

是否 MIN CHARGE?
「Admin charge」, not 「min charge」.

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-4-11 09:00 PM 發表

點會20% 大佬...., AE 都係3.5% .....已經全行最貴
當時我在某中學的小食店工作,每個月都收到八達通公司月結單,上面列著「20% Admin charge」。

引用:
原帖由 16610joey 於 2021-4-11 09:18 PM 發表

吹大d嘛!200%先真
我當時在某中學的小食店內工作,每月都收到八達通月結單,當中的確列明20%行政費。

引用:
原帖由 金色牛牛 於 2021-4-11 09:19 PM 發表

白痴仔
我當時在某中學小食店工作,八達通公司月結單的確列明「20%行政費」。

引用:
原帖由 旺角猛男 於 2021-4-11 09:23 PM 發表

八達通收20%費用你都信, 難怪你衹可以在小店工作啦.
我當時在學校內的小食店工作,每個月都收到八達通公司所發月結單,單上總有一行「20%行政費。」

引用:
原帖由 lctj9 於 2021-4-11 09:23 PM 發表

唔會20%, 但有基本月費要收
當時我在某中學小食店工作,每個月都收到八達通公司的月結單,單上寫明「20% Admin charge」。

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-4-11 10:27 PM 發表

小食店,turnover低

而且十幾年前!

但而家係2021!邊會咁高!
我知道現在收費已調低,但不知道低到甚麼程度。

引用:
原帖由 pedro45 於 2021-4-11 10:31 PM 發表

用個腦諗下都知無可能20%啦。如果係20%重邊有人用?一早被淘汰啦。
我當時在某中學的小食店工作,每月都收到八達通公司月結單,所以非常肯定20%手續費。

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-4-11 10:32 PM 發表

唔係想懷疑你..不過20% 既admin charge 根本一開始你老闆唔會用...

另一篇之前出街既報導:

【八達通xApple Wallet】八達通新功能或有助營業額 惟升級收款機成本又增 - 香港經濟日報 - 中小企 - 業界頭條 - D200603 (hket.com)

都係講1.5% - 2%
校內學生全都用八達通卡,而且當時電子支付完全由八達通壟斷。

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-4-11 10:39 PM 發表

有乜可能... 收皮啦你, 仲"非常肯定"

做生意毛利都無20%, 用部機收錢要比佢收20%手續費?
咁你ON9你覺有乜撚可能?

咁多年從來, 無人講過八達通收費系統抽水20%, 你係香港發現第一人?
真係痴9線
我當時在某學校的小食店工作,每個月都收到八達通公司月結單,單上的確記著「20%行政費」。

引用:
原帖由 pedro45 於 2021-4-11 10:42 PM 發表

你見到20%手續費,應該係由於是學校小店,手續費有優惠(因為一般售價便宜一點),只收正常手續費20%的意思。
肯定不是。

我每個月都收到月結單,老闆都要求我計算清楚,八達通公司有沒有多收行政費。我計算過後,八達通公司的確每個月扣除收費額20%,絕對不是只收正常手續費20%的意思。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]