• 瀏覽: 30,745
  • 回覆: 6
  • 追帖: 2
+14
引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 08:52 PM 發表
十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。
點會20% 大佬...., AE 都係3.5% .....已經全行最貴

我之前有講過, 而家都係同一唸法...
而家係最好推動電子支付既好時候

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-4-11 09:12 PM 發表

有個住大陸嘅德國youtuber
話佢一年未用過現金
唔洗youtuber.. 我就係一個真實例子
我2018 頭去左上海
2020 尾返香港

前後2 年......我當時上去有3000 蚊人仔現金. 返黎時仲有2500....我已經唔記得個500蚊洗左去邊

我敢講..任何一個可以比$ 既地方都可以用wehcat pay/alipay

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 10:19 PM 發表

當時我在某中學的小食店工作,每個月都收到八達通公司月結單,上面列著「20% Admin charge」。
唔係想懷疑你..不過20% 既admin charge 根本一開始你老闆唔會用...

另一篇之前出街既報導:

【八達通xApple Wallet】八達通新功能或有助營業額 惟升級收款機成本又增 - 香港經濟日報 - 中小企 - 業界頭條 - D200603 (hket.com)

都係講1.5% - 2%

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-4-11 09:25 PM 發表

的屎佬都係, 個個都唔識得用8仔呢d「高科技」嘢
但係就7-8 部智能電話係車

引用:
原帖由 luckkong 於 2021-4-11 10:22 PM 發表

""根本不是什麼面積小的問題,只是不想裝了 E PAY 後,比稅務局知道晒呢 D 小店的收入。""

你估......裝部機, 真的是免費的嗎?

怕查收入?
你估......店收入裝了機之後, 就不能收現金的嗎?

你估......這就是理由?原因?
店收入裝了機之後, 就不能收現金的嗎? <- 可以收現金.......咁如果8 達通收1 萬...你"最低"同稅局報只可以係1 萬..實際上加埋現金唔止1 萬

而家冇8 達通, 你報現金8000 又得, 9000 又得

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2021-4-11 10:41 PM 發表

大陸已普及到街邊小販都用一個二維碼收錢, 香港仲有咁多商店未用, 在電子支付方面, 香港真係連大陸尾燈都見唔到
希望透過今次政府用電子消費券這助燃劑來推一推電子支付在香港的普及度
自從HK taxi app 可以用信用卡, 我自自然然坐多左...
有時唔想用現金就係唔想用....
用現金, 係要首先去ATM 拎.....依個係一個多餘既動作

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]