• 瀏覽: 30,873
  • 回覆: 481
  • 追帖: 2
+14
根本係想報細收入而俾少d稅

而家最討厭系紅van, 街市,的士佬,迫你用cash ,所以我而家可以寜願call uber,可以用card,呢d小店再吾用電子支付,遲早out

引用:
原帖由 wow... 於 2021-4-11 09:34 PM 發表

絕不可能是20%,聽過以前是每單交易收2元
每單交易收 $2?
即買 $5、$50、$500 都是收 $2?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 08:48 PM 發表
為刺激經濟,政府斥資360億港元向合資格市民及新來港人士每人發放5,000元電子消費券,並在今(11日)公布4間儲值支付

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210411/photo/bkn-20210411115733029-0411_00822_001_01b.jpg?20210411175555

根本不是什麼面積小的問題,只是不想裝了 E PAY 後,比 ...
手機裝支付寶apps,零手續費用,已經可以用手機收錢

我朋友開的士,早早已經用呢招

乜時勢,有客都偷笑,仲想食埋個客D散紙?

主要是小鋪想收現逃稅吧

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-4-11 08:49 PM 發表

樓主抽得好!

八達通機仔細細,免裝電腦!

雪糕電單車都裝到!
店舖受權費幾多我唔清楚,但我知住宅用八達通拍咭開門,每一套系統年費過萬。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-11 09:29 PM 發表

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111018/00176_055.html

未聽過收20%咁高,俾D證據大家睇吓好。
其實啲街市小店,因為唔係好似地鐵巴士咁固定同會自動識別收費,每次都要攞部機響個細少嘅鍵盤度撳,有啲街市佬,隻手指又粗,睇見佢撳咁細個key,真係都有啲困難,而家有啲又興手戴手套,又要除手套嚟撳,不過,點都快過數錢係嘩。

引用:
原帖由 kelvintee1 於 2021-4-11 09:35 PM 發表
而家最討厭系紅van, 街市,的士佬,迫你用cash ,所以我而家可以寜願call uber,可以用card,呢d小店再吾用電子支付,遲早out
十多年前坐旺角麥花臣經西隧去香港大學的亡命紅 VAN 小巴是有用八達通比車費,不知而家是否仍是?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 08:52 PM 發表
十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。
收3%,最低收費好像$250,每日收到$280左右已經夠數

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-4-11 09:37 PM 發表

店舖受權費幾多我唔清楚,但我知住宅用八達通拍咭開門,每一套系統年費過萬。
其實使乜用佢?而家好多電子門禁都好平,幾舊水至千多元就有,仲有管理處可以自行複製卡,不過住戶只係袋多張卡而已。

引用:
原帖由 kelvintee1 於 2021-4-11 21:35 發表
去街市買餸, 姐姐可以打斧頭, 所以姐姐同街市舖頭係互利共生

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-4-11 09:38 PM 發表

其實啲街市小店,因為唔係好似地鐵巴士咁固定同會自動識別收費,每次都要攞部機響個細少嘅鍵盤度撳,有啲街市佬,隻手指又粗,睇見佢撳咁細個key,真係都有啲困難,而家有啲又興手戴手套,又要除手套嚟撳,不過,點都快過數錢係嘩。
所以有時都好怕不是直接接駁收收銀機個 D 八達通READER,特別是像智能手機個隻,D 字又細,真是怕店員收多個 0 。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 09:35 PM 發表

10 年計,200 元硬食,再加 1.5% 水。
10 年後今日 E PAY 種類多了,估計都已有下跌空間。
其實唔貴,唔計月費200蚊,將交易費用轉俾消費者,買50蚊先俾多0.75蚊,有咩客會介意,巴士一加都幾個%啦。

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-4-11 08:56 PM 發表

不過,隨時因為有八達通機,生意上升,令商戶願意繼續裝
羊毛岀自羊身上,結果又係顧客俾。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 21:36 發表

每單交易收 $2?
即買 $5、$50、$500 都是收 $2?
很久很久以前,現在八達通普及了,計法應該有所不同

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]