• 瀏覽: 30,990
  • 回覆: 481
  • 追帖: 2
+14
我以前幫過小店做數,佢地唔肯裝八達通,唔係因為費用,而係因為無得報細收入。佢地都唔知報少咗幾多稅,仲好意思扮可憐。

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-4-11 09:12 PM 發表

有個住大陸嘅德國youtuber
話佢一年未用過現金
阿福?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 08:52 PM 發表
十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。
八達通收20%費用你都信, 難怪你衹可以在小店工作啦.

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 08:52 PM 發表
十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。
唔會20%, 但有基本月費要收

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-11 09:22 PM 發表
我以前幫過小店做數,佢地唔肯裝八達通,唔係因為費用,而係因為無得報細收入。佢地都唔知報少咗幾多稅,仲好意思扮可憐。
呢 D 已經是公開秘密。
70、80 年代,D 樓仲係十多萬,聽 D 律師樓師爺話,D 販真是十多萬 CASH帶去律師樓做交易。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-11 21:22 發表
的屎佬都係, 個個都唔識得用8仔呢d「高科技」嘢

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 20:52 發表
20%?無可能!有冇人信呢?

引用:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111018/00176_055.html

未聽過收20%咁高,俾D證據大家睇吓好。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 08:48 PM 發表
為刺激經濟,政府斥資360億港元向合資格市民及新來港人士每人發放5,000元電子消費券,並在今(11日)公布4間儲值支付

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210411/photo/bkn-20210411115733029-0411_00822_001_01b.jpg?20210411175555

根本不是什麼面積小的問題,只是不想裝了 E PAY 後,比 ...
安裝及拆除都免收費喎。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 20:52 發表
絕不可能是20%,聽過以前是每單交易收2元

消費卷計劃支援支付寶香港,有手機就收到錢,使咩行政費?使咩裝部機?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-11 09:29 PM 發表

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111018/00176_055.html

未聽過收20%咁高,俾D證據大家睇吓好。
10 年計,200 元硬食,再加 1.5% 水。
10 年後今日 E PAY 種類多了,估計都已有下跌空間。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]