• 瀏覽: 28,305
  • 回覆: 481
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-4-11 21:02 發表

我之前有講過, 而家都係同一唸法...
而家係最好推動電子支付既好時候
絕對支持!

香港電子支付,全中國最落後!

已經2021!仲要俾Cash?

2021東京奧運年 歐亞大升年
抵制99妖視反中宣淫 殘民自肥
支持TVB愛國愛港起跑線!
抵制特屍拉虛幣!
支持豐田氫氣動力迎奧運!
熱賣及精選
支付寶好似唔知幾多萬之內唔收錢

收現金,買貨就3個月期數

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-4-11 09:08 PM 發表

絕對支持!

香港電子支付,全中國最落後!

已經2021!仲要俾Cash?
有個住大陸嘅德國youtuber
話佢一年未用過現金

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-4-11 09:05 PM 發表

20%?你估大耳窿咩?人地信用卡,由銀行墊支,都係2-3%手續費,仲要畀回贈積分里數,現兜兜,先收錢後消費,壞賬風險係0%,,連利息都賺埋,收人20%手續費?咪玩啦。
同意!
八達通公司是  0 風險,而且 CASH FLOW 又快。
人地信用卡,又有客人走數風險,又有 近 50 日數期。

正常經濟下做飲食純利率得幾個%,而家大部份都蝕住黎做

做十蚊生意跌番二毫都唔得,咁你哋等執粒啦!

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-4-11 08:49 PM 發表

樓主抽得好!

八達通機仔細細,免裝電腦!

雪糕電單車都裝到!
八達通要收月費

黃色不是你的專利
引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-11 08:48 PM 發表

為刺激經濟,政府斥資360億港元向合資格市民及新來港人士每人發放5,000元電子消費券,並在今(11日)公布4間儲值支付

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210411/photo/bkn-20210411115733029-0411_00822_001_01b.jpg?20210411175555

根本不是什麼面積小的問題,只是不想裝了 E PAY 後,比 ...
今時今日仍然抗拒電子支付嘅店舖,梗係因為唔想自己盤數咁易俾稅局跟到啦!所以佢地唔會因為想賺消費券嘅錢,而暴露咗自己唔見得光嘅出入收支!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 08:52 PM 發表

十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。
吹大d嘛!200%先真

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-11 08:52 PM 發表

十多年前,我在一個小店工作過,店內有八達通機,可以用八達通卡付錢,但八達通公司收取20%費用,即是做$100生意,八達通公司穩賺$20,難怪小店舖不積極用八達通機。
白痴仔

多咗生意
收少少手續費有乜問題
無生意
唔使手續費都無用

又想多D生意
又唔想付出
邊度有咁着數

引用:
原帖由 9wai 於 2021-4-11 09:18 PM 發表

今時今日仍然抗拒電子支付嘅店舖,梗係因為唔想自己盤數咁易俾稅局跟到啦!所以佢地唔會因為想賺消費券嘅錢,而暴露咗自己唔見得光嘅出入收支!
安裝 5、6 個月取消,呢幾個月生意奇高,都可以同稅務局解釋話受惠於消費卷而已。

唔裝咪唔好做消費券生意l
肯裝嘅咪做多少少生意
自由市場冇人迫你用
嘈咩呢?

縱然滄海變成桑田,高山化為平地,日月失色,天地崩塌,但我們的愛卻會永遠燃燒,直至宇宙的盡頭。有一天,我們會重逢,你將再從這道銅門走進來。
引用:
原帖由 johnwong9394 於 11/4/2021 20:48 發表

為刺激經濟,政府斥資360億港元向合資格市民及新來港人士每人發放5,000元電子消費券,並在今(11日)公布4間儲值支付

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210411/photo/bkn-20210411115733029-0411_00822_001_01b.jpg?20210411175555

根本不是什麼面積小的問題,只是不想裝了 E PAY 後,比 ...
嗰啲所謂小店到今時今日都仲唔跟時代步伐,被淘汰係好正常,就算你話八達通貴,咁最少都俾人用alipay同wechat pay啦,我就最怕用現金,尤其宜家個個都講衛生,數錢又慢,買早餐個個都趕時間但前面喺度數散紙🤦🏻‍♂️
一句講晒仲唔安裝電子支付真係等摺。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]