• 瀏覽: 41,370
  • 回覆: 442
+29
2021全國疫苗與健康大會正在四川成都舉行。《南華早報》昨日(10日)報道,中國疾控中心主任高福表示,有鑑於國產疫苗的有效率不高,當局正考慮不

中國權威專家都話國產疫苗有效率不高。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/610757/中疾控主任高福-國產新冠疫苗有效率不高-正考慮混合接種可行性

係咪得9成功效咁「效率不高」啊

無9成9。邊個敢話高?外國疫苗系咁高就唔使日日新高啦

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-11 04:14 PM 發表
無9成9。邊個敢話高?外國疫苗系咁高就唔使日日新高啦
以色列,美國和英國這些接種率較高的國家,新患者數目已明顯減少。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-4-11 04:11 PM 發表
係咪得9成功效咁「效率不高」啊
5-6成又點會高?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-11 04:16 PM 發表

以色列,美國和英國這些接種率較高的國家,新患者數目已明顯減少。
美國比之前高啦。之前五萬左右。近十日八九萬。法國中爆得西利 。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-11 04:17 PM 發表

美國比之前高啦。之前五萬左右。近十日八九萬。法國中爆得西利 。
越多人打左美國疫苗確診數字反而升左

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-11 04:17 PM 發表

美國係今年初每日新症數字係30萬。
現在八九萬已經少左7成。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-11 04:20 PM 發表

未打前靠封城帶口罩之類按排都減小左,後來打埋疫苗去到4。5萬。。近期可能變種,又升返上。日日七八萬。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-11 04:20 PM 發表

點解唔聽港人話封關?搞到日日幾十萬確診,個政權到底做緊乜

結論是中國的滅活疫苗和腺病毒載體疫苗不如mRNA疫苗有效。

🤔即是等同 傳統滅活流感針 唔夠 最新mRNA流感針好?
新技術的疫苗比較好?
但我都要等看3年後結果,到時多點數據看。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-4-11 04:22 PM 發表

點解唔聽港人話封關?搞到日日幾十萬確診,個政權到底做緊乜
美國到這刻都冇封關。
香港人去美國從來都唔駛隔離。

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-4-11 04:24 PM 發表

新技術的疫苗比較好?
國藥和科興都係滅活疫苗。

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-4-11 04:24 PM 發表

新技術的疫苗比較好?
🤔咁未來全世界藥商都開始用mRNA技術來做疫苗了。
😂到時又爭餐死....

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-11 04:26 PM 發表

美國到這刻都冇封關。
香港人去美國從來都唔駛隔離。
係囉,港人又話封左關就掂啦,點解華盛頓偽民主政權唔理人民死活,係都唔肯封關

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]