• 瀏覽: 18,374
  • 回覆: 6
+7
網上流傳一名渠務署職員接種科興疫苗後猝死於辦公室,《香港01》就此向衞生署查詢,獲回覆指一名58歲男子,於上周四(8日)晚上在工作地方突然感覺

社會新聞
撰文:鄭翠碧李恩慈2021-04-11 13:18

最後更新日期:2021-04-11 15:09網上流傳一名渠務署職員接種科興疫苗後猝死於辦公室,《香港01》就此向衞生署查詢,獲回覆指一名58歲男子,於上周四(8日)晚上在工作地方突然感覺呼吸困難,其後不醒人事,救護員到達時發現他心臟驟停,他被送往明愛醫院急症室後於同晚證實死亡。根據資料,該男士曾於去世前23日(即3月16日)接種科興新冠疫苗。

渠務署就稱,一名渠務署承建商員工於4月8日晚上約10時,在渠務署協調控制中心工作期間感到不適並暈倒,在場同事即時召喚救護車將其送院,該名員工其後證實不治。

本港累計最少16人在接種新冠疫苗後死亡,當中14人是接種科興疫苗「克爾來福」,2人是接種BioNTech疫苗「復必泰」

心臟驟停送院

衞生署表示,死者為一名58歲男士,本身有吸煙習慣。他於4月8日晚上在工作地方突然感覺呼吸困難,其後不醒人事,救護員到達時發現他心臟驟停。他被送往明愛醫院急症室後於同晚證實死亡。
衞生署續說,根據資料,該男士曾於去世前23日(即3月16日)在葵涌林士德體育館社區疫苗接種中心接種科興新冠疫苗,他在接種後逗留在接種中心觀察期間並沒有不適紀錄。

渠務署就稱,一名渠務署承建商員工於4月8日晚上約10時,在渠務署協調控制中心工作期間感到不適並暈倒,在場同事即時召喚救護車將其送院,該名員工其後證實不治。署方對有承建商員工離世深表難過,並會向其家人提供適切協助。如有需要,署方會全力協助相關部門的調查工作。

衞生署稱,於4月9日接獲醫院管理局呈報這宗個案,已即時聯絡醫管局就該宗事件獲取更多資料,以協助因果關係評估。衞生署會按既定機制,將個案交由新冠疫苗臨床事件評估專家委員會進行因果關係評估。
=====================================================================================================

原來不經不覺間,死亡人數科興比復必泰已經 14:2,科興遙遙領先。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/610734/科興疫苗-渠務署職員工作時突暈倒送院死亡-去世前23天曾打針

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-4-11 03:43 PM 發表
打左疫苗23日都無事,但入左院就玩完,睇黎有人做左手腳喎
香港好多人一世都未住過醫院,一住就玩完......。

引用:
原帖由 hermanqk 於 2021-4-11 05:33 PM 發表
每日都會有市民過身
就算曾經打過針
都未必有直接關係
唔需要每單死亡個案
都同疫苗扯上關係 ...   
如果一路打落去,隨住接種人數增加、時間耐咗,都係其中一款疫苗某啲年齡層死亡人數遙遙領先嘅話,就好難解釋喇。

引用:
原帖由 自打書釘屈阿爺 於 2021-4-11 08:42 PM 發表

因為呢條契弟樓主幾乎凡係反對佢嘅聲音都ban 哂,
可以係呢個貼留言都係牠的分身或黃畜同類互相取暖,
正常人只能俾豬🐷🐷🐷
我行不改名,坐不改姓,分乜嘢身?

你俾我黑名單完都仲回到我帖,究竟邊個有分身呢? 又知凡係乜乜都俾我 ban, 似乎好大個集團喎。

對我辱罵,人身攻擊嘅,我一律黑名單!

拜拜

引用:
原帖由 海島肥馬 於 2021-4-12 08:47 PM 發表

01又點,自己揀乜打乜咪得,自食其果啫。
即係報紙講事實就係抹黑? 唔准報導唔准睇,自己揀打邊隻?!

引用:
原帖由 海島肥馬 於 2021-4-12 08:55 PM 發表

邊忽係事實,係咪已有死因報告話關疫苗事?冇既話你點知係事實你既求證門檻咁低就咪衝出黎7啦
我唔係專家,只係知道根據報導、政府公佈嘅資料 (主要係呈報俾衛生署跟進嘅個案),直至目前為止,打疫苗後事故數字係:

死亡: 科興14,復必泰2

面癱:科興9, 復必泰1

置於關唔關疫苗事,留返俾專家研究。作為小市民,我就係根據呢啲數字作決定,O.K.?

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-4-14 10:41 PM 發表

同我估計一樣,打科興羣組年紀較大,打復必泰既年紀較輕,所以自然死亡率比較,打科興就比復必泰高好多!即70歲vs40歲死亡率!
「打科興羣組年紀較大,打復必泰既年紀較輕」

請問有關數字喺邊度可以睇到?如果冇,即係純屬想當然。

主題標籤 #渠務署
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]