• 瀏覽: 2,626
  • 回覆: 12
雖然以新聞熱度以言 , 南韓地方補選未必係前十名內 , 但首爾  釜山市長選舉先後敗北 , 卻可能預示一年後南韓可能變天 ...
.
首先 , 首爾  釜山市長之所以有補選 , 係因為同屬執政黨既兩位前市長 , 分別上年自殺身亡 , 及涉性騷擾女公務員案件而被迫辭
.
執政黨即係總統文在寅果一黨 ... 如果有少少研究南韓政治既話 , 應該知道 , 文在寅同戰友兼前總統--盧武鉉 , 都係主張將國家由財閥手上收回來既政治方向 !!!
.
盧武鉉後期怶財閥反撲 , 不僅身敗名列 , 更疑似 "被自殺" ... 首爾  釜山市長一事來睇 , 財閥既又一次反撲 , 可能己經開始 ...
.
你覺得好遙遠 ??? 你試下將梁特代入盧文二人 , 再將 "地產商" 代入 "財閥" ... 怎樣 , 感覺會唔會變得好似曾相識???

其實香港同南韓差唔多,都係比財閥統治緊。。。

習以為常
咁都算新聞 ?

現任紅統派不得民心。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-12 05:41 PM 發表
現任紅統派不得民心。
咁佢當初
又可以當選嘅 ?

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-4-12 05:46 PM 發表

咁佢當初
又可以當選嘅 ?
當初仲未有限韓令,韓國公司,明星大規模趕出中國。南韓並未以理力爭,仲繼續親中。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-12 05:41 PM 發表
現任紅統派不得民心。
我覺得更加係財閥們制造既黑材料反撃 ...

很久以前,共產主義話老闆剝削工人,結果,工廠冇老闆,只有幹部,工廠搞搞吓就玩完。
瀨咗嘢,然之後,全世界去搵資本投資,公安仲要保護工廠老闆,加大工廠生產力。

南韓未必最好,但係一定好過一個只有幹部和群眾的社會。

華西村 曾經是共產主義模範,今時今日如何呢?到底他是人民的,還是吳家的。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-13 12:21 PM 發表
很久以前,共產主義話老闆剝削工人,結果,工廠冇老闆,只有幹部,工廠搞搞吓就玩完。
瀨咗嘢,然之後,全世界去搵資本投資,公安仲要保護工廠老闆,加大工廠生產力。

南韓未必最好,但係一定好過一個只有幹部和群眾的社會。

華西村 曾經是共產主義模範,今時今日如何呢?到底他是人民的,還是吳家的。
那狂兄認為 , 中國今日發現得如何???

老實說 , 雖然閣下論調千一篇律 , 但放係2-30年前 , 無可疑問地係幾有 ;
但到左近20年 , 中國掘起既例子唔係就正正證明左 ,
以強大既中央力量 , 去管制資本既擴張 , 係對比任由  甚至助紂為虐支持
對國家更有利嗎???

小弟之排無意之中睇到 , 中國既股市有新規定 , 就係如果三年純市營虧損 ,
但被除名 ... 可見中國對實業之重視 , 防範有炒買式虛高

當然 , 有人認為美國都有監管拉 , 如某前馬首富咪話美國係先進式監管羅 ,
係呀 ... 監管到雷曼以AAA+評級爆破丫麻 !!!

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-4-15 07:10 AM 發表

那狂兄認為 , 中國今日發現得如何???

老實說 , 雖然閣下論調千一篇律 , 但放係2-30年前 , 無可疑問地係幾有 ;
但到左近20年 , 中國掘起既例子唔係就正正證明左 ,
以強大既中央力量 , 去管制資本既擴張 , 係對比任由  甚至助紂為虐支持
對國家更有利嗎???

小弟之排無意之中睇到 , 中國既股市有新規定 , 就係如果三年純市營虧損 ,
但被除名 ... ...
真理從來千篇一律!正如太陽千邊一律的,在東方升起!

政府,必然會監管企業!不過,近二十年見唔到大量企業國有化。
依然都係幫企業,多過幫工人。工人權益,福利,比所謂的資本主義國家相差一大截。
有時間你去北京,睇吓北京一啲有錢人房屋嘅氣派。
當低端的勞動力冇價值嘅時候,就將佢哋趕出北京,連火車票都冇一張,將人哋嘅家當強行定到滿街都係,呢啲叫社會主義國家?

感覺而家所謂資本主義國家,更加似社會主義國家,無奈,人民會感恩嗎?

正如香港,做服務性行業嘅,有咩人才?
難聽啲講句,香港大部份中產,基層移民都唔會影響香港嘅繁榮,資本家移民,香港就差唔多可以玩完。

你咪睇吓而家份人工,離開咗香港有冇囉!

其實,好多香港人都喺度食緊香港地產業嘅利益,有冇感恩?
香港地產冧咗,你咪睇吓香港政府,有冇本事,個個月比幾萬蚊人工請公務員,搞咁多福利囉。

選舉既野好簡單, 內部鬥唔嬴就用外敵囉, 而家日本倒核水正正就係最好機會 利用國內反日班人, 塑造愛國主義型像.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-15 01:10 PM 發表

真理從來千篇一律!正如太陽千邊一律的,在東方升起!

政府,必然會監管企業!不過,近二十年見唔到大量企業國有化。
依然都係幫企業,多過幫工人。工人權益,福利,比所謂的資本主義國家相差一大截。
有時間你去北京,睇吓北京一啲有錢人房屋嘅氣派。
當低端的勞動力冇價值嘅時候,就將佢哋趕出北京,連火車票都冇一張,將人哋嘅家當強行定到滿街都係,呢啲叫社會主義國家?

感覺而家所謂資本主義國家,更加似社會主義 ...
1,其實之前都講左幾次 , 歐美E+既福利制度 ,
係建基於世界不等平貿易之上 ... 亦即係話建築係非洲  印度貧窮之上

事實上 , 不論有否高福利制度 , 無業遊民始終就係治安隱患
所以中國重新培訓方式 , 將佢地再次放置於就業環境 , 結果咁就係歐美
變成左強制勞動

2,你呢個觀念錯得好離譜 !!!
係香港地產接近於股市既存在 , "實業" 性質己經好低 , 算係投資/投機
而投資/投機市場 , 有少少常識都知 , 其實對社會整體財富 ,
並無增值貢獻 ... 樓價之高係建基於熱錢 , 同樓本身實用價值關係不大

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-4-16 07:34 AM 發表

1,其實之前都講左幾次 , 歐美E+既福利制度 ,
係建基於世界不等平貿易之上 ... 亦即係話建築係非洲  印度貧窮之上

事實上 , 不論有否高福利制度 , 無業遊民始終就係治安隱患
所以中國重新培訓方式 , 將佢地再次放置於就業環境 , 結果咁就係歐美
變成左強制勞動

2,你呢個觀念錯得好離譜 !!!
係香港地產接近於股市既存在 , "實業" 性質己經好低 , 算係投 ...
1)你講緊成百年前嘅嘢啦, 近20年來係中國人越嚟越資本主義,成日諗住同人哋做生意.

乜嘢無業遊民呀?呢班低端人口有啲係送外賣,有啲係做臨時工, 佢哋全部為北京建設作出過貢獻,到頭來,所謂嘅無產階級領導就係咁樣對無產階級。
同埋有啲嘢你唔好亂講呀,絕對唔係開咩培訓班,呢班低端又重新學習咩?純粹係冇安排嘅情況下就咁趕佢哋出門口㗎咋!!

2)你對價值嘅觀念錯曬啦!如果你話實用定價,水係生命之源點解咁平㗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]