• 瀏覽: 56,363
  • 回覆: 428
  • 追帖: 2
+15
無線新綜藝節目《尋人記》找來舊新聞片段中的小人物,自播出後大受好評。《尋人記》第5集,主播方東昇、黃曉瑩、李曉欣及黃靖婷成功找到1985年的節目《香港新一代》中的會考生偉約瑟,了解30多年後這位校草的演變。

1985年節目《香港新一代》,當年直撃校草偉約瑟會考放榜一刻,他與朋友看成績單時如「甩牌」般的手勢,並驚喜地表示中文成績有D,然後對鏡頭表示「唔好影」。

當年節目沒有提到學校名,又沒有穿校服,只有成績單上模糊的英文名,主持們費盡努力亦不知應從何入手找尋人。最後透過一位曾訪問過的1982年會考生,發現該名考生剛巧有一名同事就是約瑟的師妹。最後方東昇眾人透過學校的校友會成功聯絡到偉約瑟。

偉約瑟特意約在中環瑪頭見面,他解釋全因 「當年情」。因40多年前與好友在相同的位置接受專訪,故特意選這個位置以紀念已逝世的兩位好友。偉約瑟感嘆,人生苦短無常,當年兩位青梅竹馬的朋友,已先後離世,令他知道世上有好多事並非必然,如今三兄弟就只剩下他一人。

偉約瑟澄清指,當年「甩牌」揭成績並非因為緊張,而想到一生人只有一次會考,想慢慢「品嚐」過程,增添刺激感。會考失手後,他未有繼續升學,在1988年參與廣告拍攝認識了其他廣告模特兒,透過介紹當了「空少」,其後更隨家人移民加拿大。90年代回流香港,做老闆經營小生意。

一如當年,他仍堅持會考成績並非代表一切,認為只是微不足道,將來的人生路亦與一張「沙紙」無關。56歲的偉約瑟一路走來,也讓他有另一番體會,認為任何事都有「Take Two」,直言「唔係一樣嘢可以定斷你個人,人生唔係由一樣嘢主宰」。

其後,他又收到當年師妹的手寫心意卡,他喜出望外又十分感動。節目組更帶他到母校重遊舊地,又與校友會的舊同窗相聚,面對人事的變遷,令他感觸良多,更珍惜當下。

呢一集好好睇,好感動

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 失意校草-感慨人生非由-一紙成績-主宰

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
上集集郵仔幾過癮

會考係好多人既集體回憶

這是新聞部的製作,不是綜藝或戲劇節目。

未必個個都搵得返, 幾10年前的事, 好多人已離世。

人生真係好短暫

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-4-11 07:17 AM 發表
未必個個都搵得返, 幾10年前的事, 好多人已離世。

人生真係好短暫
最無奈佢個兩個死檔都走晒

考過舊制會考的,必定是真正香港人

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-4-11 06:47 AM 發表
https://youtu.be/5fBXIBavebg

搵曾志偉
當年大部分人都支持學生, 包括梅艷芳,肥媽,仲有在大陸生活的我

但係真相慢慢浮現的時候, 好多人已改變立場, 鄧小平也用時間證明了誰是誰非。

有一樣野我都估唔到, 中共可以係幾10年前已經可以對暴動有咁大的容忍度。

加拿大咁好都要回流香港?

引用:
原帖由 kowloon3388 於 2021-4-11 07:22 AM 發表

最無奈佢個兩個死檔都走晒
嚴格來講不算好老, 但幾10年時間,要身體不出現問題,其實好難。

如果搵年紀大小小的人, 我相信有大部分已經離世

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-4-11 07:24 AM 發表

當年大部分人都支持學生, 包括梅艷芳,肥媽,仲有在大陸生活的我

但係真相慢慢浮現的時候, 好多人已改變立場, 鄧小平也用時間證明了誰是誰非。

有一樣野我都估唔到, 中共可以係幾10年前已經可以對暴動有咁大的容忍度。
Exactly 

引用:
原帖由 siulamchi 於 2021-4-11 07:38 AM 發表

Exactly 
梅艷芳在後來的訪問中已經改變左立場。

始終好多野,真係要歷史證明

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-4-11 07:42 AM 發表

梅艷芳在後來的訪問中已經改變左立場。

始終好多野,真係要歷史證明
以前資訊唔發達,冇咁易知老尾d衰野。今天仲唔淸醒既人,—係扮唔知,—係蠢到冇人有

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]