• 瀏覽: 2,313
  • 回覆: 16

政府今(10日)公布,截至今晚8時的過去24小時,約2000名市民在網上預約接種第一劑和第二劑的科興新型冠狀病毒疫苗,是自2月下旬疫苗計劃開始以來的新低位。另有約7700名市民預約接種第一劑和第二劑的復必泰疫苗,比科興多約2.85倍。

政府亦公布,截至今日零時零分,過去24小時共有9宗接種新型冠狀病毒疫苗後送院個案,全是接種復必泰,其中7人已出院,兩人不遵從醫生勸告自行出院。
=============================================================================================

點算,大家快啲踴躍打科興疫苗,唔係用唔哂,過咗期就要去堆填區。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210410/s00001/1618067554398/新冠疫苗-今約2000人網上預約接種科興疫苗-為接種計劃開始以來新低

香港唔係有400萬藍c? 去晒邊?

呢個預左架啦,科興少左人接種反而冇問題,因為呢種疫苗可以擺冇咁快過期,所以待世衛發准許緊急使用,甚至有真第三期臨床數據,然後接種者身體健康先好打更好。

反而復必泰麻煩了,八月到期,要更多打先至唔浪費。

🤔本地過案越來越少,當然會有人分析到不用打針了,班外國人或需要出國人士才就繼續約打,方便自己出國。

700萬人多少人工種需要要出國?

引用:
原帖由 海灣強勁的桌布 於 2021-4-11 02:13 AM 發表
香港唔係有400萬藍c? 去晒邊?
又講ED,
我去咗排隊,不過唔係打針,
係去幫襯李佬尾。
做完晨運去鬆鬆。

過咗期就要去堆填區。

好浪費

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-4-11 01:35 AM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20210410/s00001/5b328460bdd5a92c528e63f46100dd62.jpg

政府今(10日)公布,截至今晚8時的過去24小時,約2000名市民在網上預約接種第一劑和第二劑的科興新型冠狀病毒疫苗,是自2月下旬疫苗計劃開始以來的新低位。另有約7700名市民預約接種第一劑和第二劑的復必泰疫苗,比科興多約2.85倍。 ...
私家診所有得打,唔駛預約

香港人,眼睛雪亮

5毛/戰狼唔會打

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-4-11 05:03 AM 發表
呢個預左架啦,科興少左人接種反而冇問題,因為呢種疫苗可以擺冇咁快過期,所以待世衛發准許緊急使用,甚至有真第三期臨床數據,然後接種者身體健康先好打更好。

佩服

又話有200萬+1?點解打嘅人20萬都冇..

又話有200萬+1?點解打嘅人20萬都冇..

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-4-11 05:03 AM 發表

以咁嘅人數,兩年都打唔晒第一二批疫苗
重有五六佰劑黎緊,擺夠十年好無.
你又幾搞笑

AS疫苗事件就係令好多人唔敢打,要再觀望下先,外國疫情嚴重就話利多於弊,香港疫情受控敢去搏的人就會減少,復興都係因為之前停咗一排,累積咗一定需求先至多D人打,D人可能打完就搬去英國住

打科興啲好多都唔預約行入相熟私家診所打,好多醫護人員都係黃黑去指定接種中心打危險好多

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]