• 瀏覽: 10,952
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
+23
沙嶺超級殯葬城,十個遺體火化爐,二十萬個骨灰位,建在這個位置,你說不是故意的,我不相信。

十個火化爐是什麼概念?整個香港現在共有六個火化爐,沙嶺一下子就蓋十個火化爐。然後,南風時空氣直吹深圳。

撇除道德,以經濟角度去看,深圳地王對面,價值就用來起殯葬城?

理論上,火化爐及骨灰位不應該建在人煙稠密的城市前面,而是在海邊或者深山之中。香港不是沒有地方,大埔,西貢,大嶼山....... 這麼多地方可選,怎麼選了這里? 政府有計劃在和合石旁建公屋,如果將兩個計劃對調,和合石的設施擴建也不是不可以的。

現在還只是平土,改建成商業區,抑或住宅,任何投資項目都好過殯儀城。

附件

169122140_3795959777106646_252796105681181124_n.jpg(53.72 KB)

1.jpeg(91.45 KB)

引用:
原帖由 VTM 於 2021-4-11 01:10 AM 發表
沙嶺超級殯葬城,十個遺體火化爐,二十萬個骨灰位,建在這個位置,你說不是故意的,我不相信。

十個火化爐是什麼概念?整個香港現在共有六個火化爐,沙嶺一下子就蓋十個火化爐。然後,南風時空氣直吹深圳。

撇除道德,以經濟角度去看,深圳地王對面,價值就用來起殯儀城?

理論上,火化爐及骨灰位不應該建在人煙稠密的城市前面,而是在海邊或者深山之中。香港不是沒有地方,大埔,西貢,大嶼山....... ...
第一,沙嶺響個盤谷內,深圳點會睇到?
第二,果度唔可能發展新市鎮
第三,乜深圳無人死?大鵬灣果個公墓大過香港沙嶺啦,又唔嘈下??
第四,南風會去到果度?你有無地理常識架??

同深圳地產黨發聲就唔好咁大聲啦......

香港真是 與鄰為壑

沙嶺位於香港與深圳的邊境地帶,近鄰深圳市中心,
日後將是大灣區的中心,是「黃金地帶、風水寶地」,不應浪費。

毗鄰深圳建超級殯葬城極為不妥 林鄭回應盡顯自私無為

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-4-11 01:31 發表
沙嶺位於香港與深圳的邊境地帶,近鄰深圳市中心,
日後將是大灣區的中心,是「黃金地帶、風水寶地」,不應浪費。

毗鄰深圳建超級殯葬城極為不妥 林鄭回應盡顯自私無為
林鄭的結果定比貪曾更慘淡。

依家啲焚化爐應該有過濾系統啩!燒到滿天灰嗰啲叫做聚寶盆!

唔好拎乜野果度係市中心出黎講。
唔起灰位,用七八十層既高樓大廈取代,對面只會反對得更勁。

其實深圳河對面D 樓,唔少都用香港果邊既景觀做賣點。

沙嶺建殯葬城,香港政府已經plan咗十年,唔係突然間先話起,內裡肯定牽涉到權貴利益因素,先會突然間有人出來反。愛國係好,但係唔好麻木,唔好人地話乜就信乜,自己理性分析一下。
香港剛剛先搞掂班反對派,宜家又多咗班愛國人士去反政府政策。本來有作為,都變咗不作為,自己搞死自己。

引用:
原帖由 Fend 於 2021-4-11 02:14 PM 發表
沙嶺建殯葬城,香港政府已經plan咗十年,唔係突然間先話起,內裡肯定牽涉到權貴利益因素,先會突然間有人出來反。愛國係好,但係唔好麻木,唔好人地話乜就信乜,自己理性分析一下。
香港剛剛先搞掂班反對派,宜家又多咗班愛國人士去反政府政策。本來有作為,都變咗不作為,自己搞死自己。
果度起靈灰大樓係cy年代開始既,佢地即係反對cy?

你提議話殯葬城起在大埔、西貢、大嶼山?你有冇咨詢過呢幾個區嘅居民?不如响你屋企果區起好唔好?

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-11 02:38 PM 發表

果度起靈灰大樓係cy年代開始既,佢地即係反對cy?
因為我認為係德政,唔應該再拖延。
香港咁多年都兜兜轉轉,冇樣嘢做得成,難得有件事可以做到,又有班人出來反,真係無言。

引用:
原帖由 VTM 於 2021-4-11 01:10 AM 發表

撇除道德,以經濟角度去看,深圳地王對面,價值就用來起殯葬城?

理論上,火化爐及骨灰位不應該建在人煙稠密的城市前面,而是在海邊或者深山之中。香港不是沒有地方,大埔,西貢,大嶼山....... ...
改起喺樓主屋企前面,我100%贊成。

引用:
原帖由 Fend 於 2021-4-11 02:14 PM 發表
愛國不是盲目的什么政策都支持
愛國是以大局為先
具體政策明顯不對
這與愛國不愛國無關

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-4-11 05:51 PM 發表

愛國不是盲目的什么政策都支持
愛國是以大局為先
具體政策明顯不對
這與愛國不愛國無關
由十年前嘅規劃去到17年立法會通過前期撥款,至現今興建中先嚟講政府政策不對要推反?當時投贊成票通過嘅全部都是愛國的建制派議員,投反對票的反而係泛民議員,當時又冇人講政策不對?正如朱總理講香港總是議而不決、決而不行,就等香港慢慢內耗消失死亡。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]