• 瀏覽: 11,003
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+23
引用:
原帖由 VTM 於 2021-4-11 01:10 AM 發表
沙嶺超級殯葬城,十個遺體火化爐,二十萬個骨灰位,建在這個位置,你說不是故意的,我不相信。

十個火化爐是什麼概念?整個香港現在共有六個火化爐,沙嶺一下子就蓋十個火化爐。然後,南風時空氣直吹深圳。

撇除道德,以經濟角度去看,深圳地王對面,價值就用來起殯儀城?

理論上,火化爐及骨灰位不應該建在人煙稠密的城市前面,而是在海邊或者深山之中。香港不是沒有地方,大埔,西貢,大嶼山....... ...
第一,沙嶺響個盤谷內,深圳點會睇到?
第二,果度唔可能發展新市鎮
第三,乜深圳無人死?大鵬灣果個公墓大過香港沙嶺啦,又唔嘈下??
第四,南風會去到果度?你有無地理常識架??

同深圳地產黨發聲就唔好咁大聲啦......

引用:
原帖由 Fend 於 2021-4-11 02:14 PM 發表
沙嶺建殯葬城,香港政府已經plan咗十年,唔係突然間先話起,內裡肯定牽涉到權貴利益因素,先會突然間有人出來反。愛國係好,但係唔好麻木,唔好人地話乜就信乜,自己理性分析一下。
香港剛剛先搞掂班反對派,宜家又多咗班愛國人士去反政府政策。本來有作為,都變咗不作為,自己搞死自己。
果度起靈灰大樓係cy年代開始既,佢地即係反對cy?

引用:
原帖由 Fend 於 2021-4-11 10:35 PM 發表

呢個陳克勤正一政治變色龍,今天的我打倒昨天的我,學人玩失憶。工聯會黃國健都叫好D,講說話似番個人樣,唔同意突然煞停,叫政府修改建築設計盡量減低影響,咁樣比較理性D。
其實沙嶺一大片山頭原本都係墳場公墓,已經幾十年歷史,深圳有D位置宜家都睇到墳墓。講到尾深圳人都係講自身利益,驚住影響自己樓價。如果香港境內起高樓大廈,到時又話影響佢景觀。乜嘢大灣區重要用地都係藉口,根本發展唔會用到呢幅山墳用地。
幅圖最後說明了一切.....

深圳地產黨要介入香港事務.....

同埋新靈灰安置所響沙嶺後面喎,同堆山墳跟本就兩回事,洞房響度玩誤導......

另外,工記一向都實事求是....

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-13 12:50 PM 發表

無錯,根本沙田後山都仲有大把金塔,小深圳有班曱甴大驚小怪!想反香港政府!
有D深圳政協係地產商代表...講完...

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-4-12 07:55 PM 發表
第一期仲未起火化爐. 火化爐可以搬去和合石, 果度仲有位起.
火化爐香港呢十年都仲夠用. 可以等下.

灰位真係無謂搬. 問下深圳班友, 我國是否提倡封建迷信?
對住根本睇唔出係墳既灰位, 憑乜野講話會受影響?

真係怕既, 香港可以係深圳河邊起一排八十層高既樓, 擋住佢地視線架.
咁佢地鐘意樓望樓, 定係望山?
中央一向反封建,呢班深圳友卻中晒封建餘毒...
當年深圳發展果陣,有好多家族山墳話搬就搬,無得傾.....
就算依家內地城市要發展,佢地都係要將山墳全部起出黎再搬去公墓安葬後然後俾番D錢村民去作為搬遷費用,得鬼閒同班村民傾......

引用:
原帖由 Fend 於 2021-4-13 05:45 PM 發表

最莫名其妙係,沙嶺村嘅居民都贊成興建殯葬城,而冇關係又幾丈遠嘅打鼓嶺村,竟然有村民話影響佢地要反對。仲有個前自由黨成員李梓敬話要煞停殯葬城,要求改建科技園及購物城,竟然有人話要在山墳區搞科技園購物城,真係匪夷所思。究竟內裡有什麼權貴利益牽涉影響,值得大家深思一下。
發展新界邊境有河套區喎....發展果度堆山墳係咪可以擺響佢地屋企??

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-4-19 02:14 AM 發表
關于香港和深圳的“超級殯葬城”爭議,有港媒認為,根源在于香港從議會到港府的治港者們缺乏對「一國兩制」的正確認知,
一則錯誤理解「特區邊境」,
二則從來主張「區隔思維」。 ​​​​
果度向來都係墳場用地,我都唔知點解有自稱"建制"的人會話可以用黎發展新商業區.....

搬墳場發展?得....叫佢提議下響邊度發展囉......市區所有地段都肯定有人反對,到時係咪由佢去做說客?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]