• 瀏覽: 10,992
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
+23
引用:
原帖由 054D 於 2021-4-14 01:16 PM 發表

講真,港島東鰂魚涌太古一帶,有無科技公司比靈車嚇走啊?
即使唔搞高科技,農村地方可以搞搞城市農畜科技,大廈內養雞、養豬、養魚及種菜種菌。深圳人想大廈景就俾佢地大廈景。大廈唔使好高,夠遮擋就得。

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-4-12 10:22 PM 發表
今次陳克勤又被柒婆幽了一默,柒婆可惜我手上無水晶球!呢條民記當初有無反對沙嶺起殯葬城?
曾蔭權時要停公屋, 居屋. 當時無水晶球, 唔知香港人會無屋住. 所以今日都應按當時政策, 唔起公屋居屋.
係咪好幽默呢

從香港利益來講,之前冇人提出,之後成班人沖出嚟,咁算點先?

港政府決定咗嘅嘢,無啦啦改變,損失邊個比先?

特別係D議員根本就係失職啦,成單工程開始嘅時候你唔知嘅咩?

你而家衝出黎把撚咩!

到底你係深圳嘅議員,定係香港嘅議員,點解有D建制派咁乞人憎,吃裏扒外!

所以建制派在香港搞20幾年,香港人都從來冇鍾意過佢哋,大部份投票比建制派嘅,都係投票比阿爺。

有冇建制派,根本唔重要。

以前,深圳為咗華為,都同東莞嘈過,一個地方政府,梗係要為地方爭取利益㗎啦,阿爺都未出聲,班人沖出嚟做咩呢!

當然啦,如果,阿爺開聲,大家冇得嘈。
唯有希望,阿爺可以公平啲,因為,事實上,深圳好多發展,冇諮詢過香港。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-14 01:44 PM 發表

你而家衝出黎把撚咩!

到底你係深圳嘅議員,定係香港嘅議員,點解有D建制派咁乞人憎,吃裏扒外!

所以建制派在香港搞20幾年,香港人都從來冇鍾意過佢哋,大部份投票比建制派嘅,都係投票比阿爺。

所以決定再不投票了!根本唔使投喇!大部分委任的?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-14 02:06 PM 發表
以前,深圳為咗華為,都同東莞嘈過,一個地方政府,梗係要為地方爭取利益㗎啦,阿爺都未出聲,班人沖出嚟做咩呢!

當然啦,如果,阿爺開聲,大家冇得嘈。
唯有希望,阿爺可以公平啲,因為,事實上,深圳好多發展,冇諮詢過香港。
有時好懷疑,你個ID係咪用來反向支持中共

關于香港和深圳的“超級殯葬城”爭議,有港媒認為,根源在于香港從議會到港府的治港者們缺乏對「一國兩制」的正確認知,
一則錯誤理解「特區邊境」,
二則從來主張「區隔思維」。 ​​​​

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-4-19 02:14 AM 發表
關于香港和深圳的“超級殯葬城”爭議,有港媒認為,根源在于香港從議會到港府的治港者們缺乏對「一國兩制」的正確認知,
一則錯誤理解「特區邊境」,
二則從來主張「區隔思維」。 ​​​​
果度向來都係墳場用地,我都唔知點解有自稱"建制"的人會話可以用黎發展新商業區.....

搬墳場發展?得....叫佢提議下響邊度發展囉......市區所有地段都肯定有人反對,到時係咪由佢去做說客?

港人快樂的規劃

香港島的哥連臣角一帶
和 新界和合石一帶

起幾多焚化爐都得,惗唔到邊個會反對。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-14 13:44 發表

你而家衝出黎把撚咩!

要咁睇:當日戇九九做錯咗的事:應該將就錯,還是推倒重來呢?
咁就要權衡輕重。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-8 11:48 發表

要咁睇:當日戇九九做錯咗的事:應該將就錯,還是推倒重來呢?
咁就要權衡輕重。
依家擺明深圳借呢單野發大
對香港多年來欺壓的一個反擊
為將來深港政策搶回主導權
免得香港用佢省級身份去欺壓深圳

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-5-8 13:50 發表

依家擺明深圳借呢單野發大
對香港多年來欺壓的一個反擊
為將來深港政策搶回主導權
免得香港用佢省級身份去欺壓深圳
非也!此亊曾經和深圳朋友溝通過。他們表示“中央已經刪帖,有降温之意”。讓他們去處理吧。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-8 13:55 發表

非也!此亊曾經和深圳朋友溝通過。他們表示“中央已經刪帖,有降温之意”。讓他們去處理吧。
為何要降溫?
借機收回對香港特權不好?
感覺每次兩地出矛盾,中央都會偏幫香港
最怕中央又因香港利益而犧牲深圳
那對深圳不公平

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-5-8 18:13 發表

為何要降溫?
借機收回對香港特權不好?
感覺每次兩地出矛盾,中央都會偏幫香港
最怕中央又因香港利益而犧牲深圳
那對深圳不公平
據說話“破除迷信”喎?實情我都想知。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]