• 瀏覽: 13,579
  • 回覆: 240
【[url=on.cc]on.cc[/url]東網專訊】港府於今年2月公布的財政預算案中提到,將向每名18歲以上港人派發5000元電子消費券,有指最快明日公布營運商,惟項目籌備需時,相信計劃難提前推出。有業界人士預料將有最多6間營運商,目前已入圍的包括八達通、PayMe、WeChat Pay H

唔知等到幾時才可以用5k
乜安排咁難咩

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/5000元電子消費券營運商最快明日公布-有指計劃難提前推出-104603535.html

期待中

睇個款都係要實名登記架拉。。。同埋8達通應該係用app比錢,唔係普通8達通卡點攞消費卷?

有D長者無智能手機

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-4-10 10:07 PM 發表
【on.cc東網專訊】港府於今年2月公布的財政預算案中提到,將向每名18歲以上港人派發5000元電子消費券,有指最快明日公布營運商,惟項目籌備需時,相信計劃難提前推出。有業界人士預料將有最多6間營運商,目前已入圍的包括八達通、PayMe、WeChat Pay H

唔知等到幾時才可以用5k
乜安排咁難咩

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/5000元電子消費券營運商最快明日公布-有指計劃難提前推出-104603535.html
難在唔係所有供應商system都ready 只有alipay, wechat pay係大陸run咗n年, 可以即時上馬 仲要商戶ready先得, 唔係又係益百佳/惠康, 完全幫唔到其他商戶

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-4-10 10:13 PM 發表
睇個款都係要實名登記架拉。。。同埋8達通應該係用app比錢,唔係普通8達通卡點攞消費卷?
實名登記肯定啦, 8達通唔具備處理消費卷公能, 點分d錢係你定政府, d錢仲要set時限, 8達通check balance/transaction 又麻煩, 一係另外每人派一張8達通

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-4-10 10:17 PM 發表
有D長者無智能手機
長者多數有八達通.老人卡.

不過都想政府公佈下張券會點用?會唔會好似澳門咁要3份1才可以用(即1500只可以換500),定係用100換100.

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-4-10 10:23 PM 發表

實名登記肯定啦, 8達通唔具備處理消費卷公能, 點分d錢係你定政府, d錢仲要set時限, 8達通check balance/transaction 又麻煩, 一係另外每人派一張8達通
開個CODE俾八達通,例如加888在單號尾,就可以換消費券,商戶如果有貨品可以用消費券俾,在貨品BARDCODE上加888在尾,咁一DO時即可以對比.對單時都可以較易CHECK到係咪經消費券計劃用了.只是要在機內容上加多幾個CODE,呢方面政府可能可以安排人手幫忙.商戶就唔洗特別出錢加裝功能.

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-4-10 09:13 PM 發表
無錯
平時果張8仔卡玩不到
要另外裝APP
APP申請新卡
要比50元按金
APP內才玩到電子印花優惠卷

或者政府好似澳門
另發一張8仔卡

引用:
原帖由 acne2021 於 2021-4-10 10:27 PM 發表

長者多數有八達通.老人卡.

不過都想政府公佈下張券會點用?會唔會好似澳門咁要3份1才可以用(即1500只可以換500),定係用100換100.
store value 1個月入1000蚊, 就唔會幾多分換100, 可能有下限, 過10蚊就用得

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-4-10 10:13 PM 發表
普通八達通外人都買到,所以應要個人八達通才可以,因為申請時有提供身份証,知用者是香港人.

所以信用卡,扣賬卡都可以,因為申請時用的是身份証.

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-4-10 10:32 PM 發表

無錯
平時果張8仔卡玩不到
要另外裝APP
APP申請新卡
要比50元按金
APP內才玩到電子印花優惠卷

或者政府好似澳門
另發一張8仔卡
搞得嚟都2046

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-4-10 09:17 PM 發表
有D長者無智能手機
又講尼D
政府己出豉油
要自己帶隻碗一盛載豉油

好似澳門
帶埋身份證去羅張8仔卡的消費卷
嘟卡都吳識就吳好用消費卷

WeChat Pay 及Alipay 無八達通咁可靠
Payme無用過唔知點用
奇怪會無提BOC Pay 或云閃付
呢兩間好似都好唔錯
可靠性應該唔會比WeChat Pay 或Alipay 差
唔知係咪有其他條件不符合要求

算啦,太煩了,人人派3千好過。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]