• 瀏覽: 25,811
  • 回覆: 173
台鐵太魯閣號列車出軌事故,再有更多事發經過細節曝光。花蓮地檢署查出事發當日,維修工程負責人李義祥在工程車滑落山坡後,試圖自行以挖泥機拉出失敗,又沒有第一時間打電話通報,反而指使越南藉非法外勞華心好(綽號「阿好」)親自下山攔截火車,惟他隨後又心怕非法僱用外勞一事曝光,着阿好駕駛電單車逃離現場,結果釀成今次50人死慘劇

李義祥當個越南黑工是超人,可以擋火車?

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1543894/即時-中國-太魯閣號出軌-李義祥將工程車推落軌-涉指使黑工肉身攔火車

吾能系咁仆街吓

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-10 08:02 PM 發表
台鐵太魯閣號列車出軌事故,再有更多事發經過細節曝光。花蓮地檢署查出事發當日,維修工程負責人李義祥在工程車滑落山坡後,試圖自行以挖泥機拉出失敗,又沒有第一時間打電話通報,反而指使越南藉非法外勞華心好(綽號「阿好」)親自下山攔截火車,惟他隨後又心怕非法僱用外勞一事曝光,着阿好駕駛電單車逃離現場,結果釀成今次50人死慘劇

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1543894/即時-中國-太魯閣號出軌-李義祥將工程車推落軌-涉指使黑工肉身攔火車
台灣檢察機關作好文了

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-4-10 08:02 PM 發表

新聞來源連結:
我諗係提示下火車有意外, 唔係真係用身攔既...

不過真係越來越黑...

台灣最美麗風景是人

描繪到個司機係人渣, 就可以頂晒啲罪
其他人乜都唔駛上身

直接死刑啦,咁大鑊都唔通報。

引用:
原帖由 505249341 於 2021-4-10 08:06 PM 發表
吾能系咁仆街吓
根據現有資料
條友係民進黨人
工程有好多前科
但仍然係咁標到工程
所以台灣流行話綠色是原諒的顏色
睇下呆蛙今次係咪又原諒

而家傳媒係咁做條友
因為呢單意外團火已經燒到去英皇同蘇帝身上
林佳龍拖到而家都唔俾佢辭職
就係想搵佢做防火牆

落選當高官 下台發大財

呆蛙人真係識嘆
飲屎尿水 配有毒萊豬 供5定2 台中人仲可以呼吸充滿燒煤發電廢氣
不過無所謂啦
民進黨做得幾差都好
只要1450夠給力 後生果班繼續盲撐
永續政權不是夢

呆灣政治 唔係邊個做得好
而係邊個最懂做大內宣 帶風向 做梗圖
識得玩 乜都唔做 任內狂舉債 袋錢入自己袋
都可以有位你坐
這就是呆灣

其實佢只要係知道架車轆左落去之後,打電話報警通報通知架火車,呢50人應該唔洗死

呢條友民進黨員,

開頭,1450網軍仲想將單嘢瀨落大陸度,怎知片都有埋,冇得瀨啦!
根本台灣而家奸狗群當政

台民都係預rip把啦!

空心菜又搵替死鬼

引用:

新聞來源連結:
哈哈,呆娃政府甩鍋技術越來越高了,屈個工頭都屈得好盡下,就係唔認自己無做好防護工程,無做兩邊防護牆的問題,明明喺政府問題就屈啲平民。。。
哈哈,天下最無恥第一係老美,第二就肯定喺台灣了!😆😆😆

台灣仆街

應該都畀足安家費個判頭頂罪,菜婆丶射精槍冇做好基建消除危險又甩鍋,反正台灣選民好易呃最後投票又係投綠營

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-4-10 08:21 PM 發表

根據現有資料
條友係民進黨人
工程有好多前科
但仍然係咁標到工程
所以台灣流行話綠色是原諒的顏色
睇下呆蛙今次係咪又原諒

而家傳媒係咁做條友
因為呢單意外團火已經燒到去英皇同蘇帝身上
林佳龍拖到而家都唔俾佢辭職
就係想搵佢做防火牆

落選當高官 下台發大財

呆蛙人真係識嘆
飲屎尿水 配有毒萊豬 供5定2 台中人仲可以呼吸充滿燒煤發電廢氣
不過無所謂啦
民進 ...
班網軍唔係白養

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]