• 瀏覽: 54,727
  • 回覆: 861
  • 追帖: 1
+76
黃店「阿布泰國生活百貨」在潑水節前突遭海關出動100名人員,檢走40萬元貨品,指有關產品未有按法例要求展示中英雙語的警告標籤,並拘捕一名33歲男董事。不少市民今日特意「買爆阿布泰」,其中金鐘分店下午有近百人排隊購物,至晚上7時,排隊購物人潮進一步增多,目測有近200人。有市民...

有市民斥海關是「欲加之罪,何患無辭」,呼籲「阿布泰頂住」;也有市民笑說如果「阿布泰」推出「泰國空氣」也願支持。「阿布泰」金鐘廊分店下午有近百人排隊

「阿布泰」多間分店今現購物人龍,金鐘廊分店下午有近百人排隊,至晚上7時,排隊購物人潮進一步增多,目測有近200人。有人將貨物塞爆兩個購物籃,亦有人手持多盒港製口罩排隊付款。有西裝男疑因排隊太久,付款後急急奔走。保安在場協調人龍排隊。至近下午6時下班時間,排隊人潮增多,估計有逾百人排隊,惟收銀員分身不暇,人龍近乎沒有移動。

王先生:市民唯一可以做嘅就係咁樣用行動去支持

購買多隻「雞公碗」及多樽飲料的王先生指,一直也有光顧「阿布泰」,因海關昨天的行動,聽日特意前來購物,預計花費1,000元,「(花費)比平日多,平日係買小食、口罩嗰啲,今日就買多啲」,希望表達心意。他批評,海關是「欲加之罪,何患無辭」,「官方想點樣講,市民冇咩辦法,惟有靠律師去打,市民唯一可以做嘅就係咁樣用行動去支持」,認為未來政權會繼續打壓黃店,「佢哋為咗擦鞋畀中央睇,區議員又好、黃店又好,佢哋想做畀北京睇」,呼籲「阿布泰」及所有同路人「頂住!支持住!」

許先生:海關行動無理取鬧

購買兩盒口罩和少許零食的許先生指,一向支持「阿布泰」,批評海關的行動無理取鬧,質疑是刻意針對「阿布泰」小題大做,認為不止這間公司沒有貼齊警告標籤,「大家心知肚明啦」。他說,見到今日有不少港人來購物,反映大家都支持黃店,笑說如果「阿布泰」推出「泰國空氣」,「當然支持啦,我哋呢啲小人物,做小事」。他又勉勵同路人,「加油,支持落去。大家做嘅嘢未必好大,但每人行一步,對自己社會嘅貢獻就會好大」。

陳小姐質疑海關選擇性執法

一同購買港製口罩和小食的兩名陳小姐也是特意來購物,以示支持,沒有刻意預算。她們說,沒有貼上警告標籤是不少零售商店常見的事情,但海關就對「阿布泰」特別嚴謹,質疑是選擇性執法,「本身已經支持阿布泰,喺呢啲時節(潑水節)冇咗啲貨特別慘」。她們又說,「阿布泰」老闆林景楠因參與民主派初選涉違《國安法》被控,盼林景楠「加油」。
。。。。。。。。。
又是以「欲加之罪」亂控告非自己友。悲

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/ ... m_content=link_post

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-4-9 11:33 PM 發表
黃店「阿布泰國生活百貨」在潑水節前突遭海關出動100名人員,檢走40萬元貨品,指有關產品未有按法例要求展示中英雙語的警告標籤,並拘捕一名33歲男董事。不少市民今日特意「買爆阿布泰」,其中金鐘分店下午有近百人排隊購物,至晚上7時,排隊購物人潮進一步增多,目測有近200人。有市民...

https://hk.appledaily.com/resizer/eT2dImJ8cockjNuapM0m2uOEUic=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/04-09-2021/t_5ffa7e4c79f044d7a8f8dd98e4e323a2_name____.jpg ...
人蠢冇藥醫

儍人比錢人買豪宅住大屋自己住劏房

政府急需要起多間精神病院

典解D台灣菠蘿無買爆既??典解話過百萬移民又唔撚柒離開香港既??唔好飲東江水,唔好食內地農作物,唔好住係香港先叻架! 買爆有撚用咩??吹爆就有份!!200幻+1仲唔出去死搞爛搞齊上齊落??日日係到老作轉貼無撚用架

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-4-9 11:33 PM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/eT2dImJ8cockjNuapM0m2uOEUic=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/04-09-2021/t_5ffa7e4c79f044d7a8f8dd98e4e323a2_name____.jpg ...
間公司認左衰喎
又點樣欲加之罪呀
你真係亂咁黎架喎

反而幫咗阿布泰有更多生意。
政府再嚟多幾次。阿布泰好快就可以上市了。

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-4-9 11:59 PM 發表
反而幫咗阿布泰有更多生意。
政府再嚟多幾次。阿布泰好快就可以上市了。
笑死
果陣夠話爆買蘋果日報同股票啦
堅持左幾耐?

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-4-9 11:35 PM 發表
12245162 儍人比錢人買豪宅住大屋自己住劏房
講真,買過唔少阿布泰零食,真係幾好食,又唔貴。
而且係其他地方買唔到的。

阿布泰出「泰國空氣」都支持。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2021-4-10 12:00 AM 發表

笑死
果陣夠話爆買蘋果日報同股票啦
堅持左幾耐?
所以咪要靠政府嚟多幾次囉!
個政府豬咁蠢,嚟多幾次有咩出奇。

不知所謂

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-4-10 12:02 AM 發表

所以咪要靠政府嚟多幾次囉!
個政府豬咁蠢,嚟多幾次有咩出奇。
嚟多幾次?
原來你咁想間野收皮架

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-4-10 12:00 AM 發表

講真,買過唔少阿布泰零食,真係幾好食,又唔貴。
而且係其他地方買唔到的。
小心俾呢度啲人預評爆你

引用:
原帖由 kim_12346 於 2021-4-10 12:04 AM 發表

嚟多幾次?
原來你咁想間野收皮架
嚟多幾次,到時市民咪爆買多幾次囉。我都知藍屍好羨慕的。

主題標籤 #口罩 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]