• 瀏覽: 2,568
  • 回覆: 41
+2
花旗銀行調查顯示,本港千萬富翁人數達51.5萬人,其中25%流動資產較2019年底有所增加,當中9%表示主因是賣樓套現。

呢9%係咪都係黃絲?打算賣樓套現移民?
香港樓好多都過千萬,只要賣樓就變千萬富翁啦!

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0408_00822_001.html

🤔比我都走....
香港搞咁多年金融市場...
結果班香港人原來咁Q蠢...
個城市無得同其他國家鬥了...

多啲人賣樓走人係好事!
唔怪得香港啲樓盤賣唔去!

新盤十六連炒(蛋)
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy
發展商都好閉翳,購買力弱,減價一成都去唔到貨。真係減又死唔減又死

充斥黃屍嘅香港, 就梗係前景盡失啦.

🤔政府都決定好填海做島起樓,
樓價點會有得升?
現在放同之後放都一9樣價錢,
咁不如套現買其他投資。

到時想賣都無人接貨就好笑...
所以D單位留返比仔女大個做嫁妝用,
你們大個結了婚不用買樓了,
😂父母手上大把樓送比你們。

電視都日播夜播,
填海同收地起樓個價錢都差不多,
點解要收地咁辛苦?
收地可能要問百幾或千幾人,
填海問魚?
比個幾百人筆錢足夠用來填海了。

加上填海是持續發展,
由無變有,不是在現有的再利用,
由100%變110%,不是100%變100%.
地同空間越變越多。

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-4-9 08:13 AM 發表
樓價點會有得升?
咁不如套現買其他投資。

電視都日播夜播,
點解要收地咁辛苦?
填海問魚?

加上填海是持續發展,
由 ...
😂所以僭建一定好過自己單位內再發展,
僭建個露台,
天台又可以起間睡房,

唔通咁守規矩,
露台起在室內,
屋內再界間睡房?
😂空間都無變多,實用面積一9樣!

僭建就唔同!實用面積由100%變110%!
識爭取!當然要咁玩法!😂

呢啲咁既說講左幾多萬次,走極都未走到

🤔香港政府一直靠賣地賺錢,
咁香港味可以不斷填海起島賣地賺錢...
多D填,多D賣,密食當三番。

唔得就政府自己變賣樓賺錢,
自己起樓賣單位,
時代唔同,以前大家念住一家人一齊住,
現在結婚就念住買樓搬出去唔同父母住,
個個都想買樓,
咁樓這東西真的很好賺錢、好好賣,是大賣貨品。

咁點解政府唔自己賺左佢算?
時代同人思想都改變了,
還用守舊的賺錢方法?
比我就自己起樓,之後直接放賣!

香港現在流行買樓,
政府應該要識跟,
改變自己策略方式。

引用:
原帖由 半頁靚樹根 於 2021-4-9 07:58 AM 發表
花旗銀行調查顯示,本港千萬富翁人數達51.5萬人,其中25%流動資產較2019年底有所增加,當中9%表示主因是賣樓套現。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210408/photo/bkn-20210408185930178-0408_00822_001_01b.jpg?20210408190255

呢9%係咪都係黃絲?打算賣樓套現移民?
香港樓好多 ...
千萬資產在香港只能叫“中產”。

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-4-9 08:13 AM 發表
樓價點會有得升?
咁不如套現買其他投資。

電視都日播夜播,
點解要收地咁辛苦?
填海問魚?

加上填海是持續發展,
由 ...
事實上人口老化,接火棒的年青人正急速減少,樓序承接力會愈來愈弱。

叼~~70%都是用樓價來定千萬身家

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-4-9 08:31 AM 發表
🤔香港政府一直靠賣地賺錢,
咁香港味可以不斷填海起島賣地賺錢...
多D填,多D賣,密食當三番。

唔得就政府自己變賣樓賺錢,
自己起樓賣單位,
時代唔同,以前大家念住一家人一齊住,
現在結婚就念住買樓搬出去唔同父母住,
個個都想買樓,
咁樓這東西真的很好賺錢、好好賣,是大賣貨品。

咁點解政府唔自己賺左佢算?
時代同人思想都改變了,
還用守舊的賺錢方法?
比我就自己起樓,之後直接放賣!

香港現 ...
老兄真係有智慧,政府應該搵你做發展局局長。
咁搞法香港啲舊樓冇人買,唯有係重建先有價值。

大古—城大部份都是千萬身家

真係好荒謬

香港已經完全政治化,經濟上好難再有大發展;香港更是中美角力戰場之一。。。一齊皆是香港人自找的,唔好怨人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]