• 瀏覽: 3,887
  • 回覆: 71
+2
美國商務部今日(8 日)宣布制裁 7 間中國機構,指控這些機構有份協中國解放軍發展超級電腦及大...

技不如人
就玩制裁
美國佬急速衰落不是夢

美國商務部今日(8 日)宣布制裁 7 間中國機構,指控這些機構有份協中國解放軍發展超級電腦及大規模殺傷力武器,破壞軍事現代化的穩定。
根據美國商務部的公告,被制裁的 7 間機構包括天津飛騰信息技術有限公司、上海集成電路技術與產業促進中心、深圳市信維微電子有限公司、國家超級計算濟南中心、國家超級計算深圳中心、國家超級計算無錫中心及國家超級計算鄭州中心。
這些被列入實體清單的機構,在未獲美國商務部的計可之下,將不得使用來自美國的技術。
公告指這些機構活動有違美國國家安全及外交政策利益,指其超級電腦技術可用作發展現代化武器及國家安全系統,包括是核武及高超音速武器,「商務部將盡其所能,阻止中國利用美國技術支持這些破壞軍事現代化穩定的行為」。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/international/7-中國機構被美國制裁-涉助解放軍發展超級電腦製大殺傷力武器/

美國嘅行為,證明咗佢哋越嚟越無能。

開始學當年老屈伊拉克有大殺傷力武器。

唔知點解,一聽美國又話人有大殺傷力武器就覺得好好笑

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-9 02:15 AM 發表
開始學當年老屈伊拉克有大殺傷力武器。
立場新聞吹風

佢滷味又嚟話人收埋啲洗衣粉靜雞雞用喇

引用:
原帖由 LX8000 於 2021-4-9 02:48 AM 發表
佢滷味又嚟話人收埋啲洗衣粉靜雞雞用喇

附件

colin-powell-un.jpg(24.41 KB)

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-4-9 02:41 AM 發表
x 2 咁大陸真係有核彈

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-4-9 08:12 AM 發表

x 2 咁大陸真係有核彈
聯合國安理會常任國個個都有核武

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2021-4-9 08:17 AM 發表

聯合國安理會常任國個個都有核武
可能岩岩美國試咩9超音速飛彈失敗, 射唔9出
唔能"鋸"掛

又等睇阿爺制裁番佢老味邊間公司🤭

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-4-9 02:41 AM 發表
你估唔想啊。 不過中國一定拎出左殺力武器。 美國只有縮。

老美一講大殺傷力武器,就諗起當年伊拉克一樣。打9完人,最後咩都搵唔到,拍拍屁股走人。

美國佬真係好L好笑, 已經玩到冇嘢玩, 依家係度自己玩賓州。
記得有套動物紀錄片, D猿猴被關係鐵籠裡面時間長,產生精神病, 經常玩賓州。 美國現在就有這個現象。

最大殺傷力既武器...
不就是美國既軍火嗎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]