• 瀏覽: 14,102
  • 回覆: 368
  • 追帖: 2
人各有志,認為移民對自己有好處嘅不妨進行,最緊要唔好後悔做錯決定,唔好怨別人便是了

移民外地對自身事業有更好發展的,不乏成功例子,能把握時機,努力工作,他日自當出人頭地。但如果只為政治環境因素選擇移民,則未必一定是好事,因為你未必能夠適應外國生活,所謂我睇你好,你睇我好,不要奢望外國人會公平對待新移民,切記切記

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
快啲走去洗碗啦傻西

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-4-8 10:34 PM 發表

本港政局動盪,促使不少人思考去留,不少年輕父母帶同子女移民,亦有大專生考慮畢業後離港發展。早前一項調查指出,有53.3%的大專生有考慮或已決定移民,當中有98.7%人指出是因為香港人權及自由狀況轉差。

《大學線》於2月26日至3月4日期間,以非隨機抽樣方式,透過電子問卷訪問了426名18至25歲的大專學生,了解他們對移民的想法。結果發現,有53.3%受訪者有考慮或已決定移民,當中約三分之一是在去 ...
快d bye bye,  hk唔使你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-8 10:38 PM 發表

有錢咩??
唔使錢架
買機票就有國家收留做難民

回覆 引用 TOP

新盤十六連炒(蛋)
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

出生率下降,年青人又外流,買樓投資租畀人嘅歌仔可能冇得再唱

係香港撈唔掂,唔係諗住去第二度就有運行?🤭

由月光族變中光族
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-4-8 10:34 PM 發表

本港政局動盪,促使不少人思考去留,不少年輕父母帶同子女移民,亦有大專生考慮畢業後離港發展。早前一項調查指出,有53.3%的大專生有考慮或已決定移民,當中有98.7%人指出是因為香港人權及自由狀況轉差。

《大學線》於2月26日至3月4日期間,以非隨機抽樣方式,透過電子問卷訪問了426名18至25歲的大專學生,了解他們對移民的想法。結果發現,有53.3%受訪者有考慮或已決定移民,當中約三分之一是在去 ...
寫呢編嘢嘅妓者連名都唔敢留,有我就同佢確認一下,如果少一個走就報警話佢散佈謠言,睇下佢敢唔敢接

回覆 引用 TOP

有志向就唔好猶豫,快啲移民啦

後生仔女未出社會,學人講豉油民煮 🤔

回覆 引用 TOP

班垃圾成日話移民,有能力咩,堆填區就最啱依班垃圾!

回覆 引用 TOP

「有意移民」與「有能力移民」完全兩回事,勿輕易被標題嚇倒。

回覆 引用 TOP

引用:

係走就走啦!
吊你班黃絲屎窟,淨係得把含撚口。
含黎含去都未走~~~

蘇格拉底:對制度不滿時,要麼離開,要麼合法改變,但無權破壞它

“we lie, we cheat, and we steal.” said Pompeo.
Snowden: “we already knew it.”

回覆 引用 TOP

走既人始終要走,最好斷晒後路,不要死回來

回覆 引用 TOP

班學生以為外國自由人權會好過香港,真係井底之蛙

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!

回覆 引用 TOP

大磚生?
搵乜春走呀?
香港都生不成,死又唔敢

去外地做難民或船民吧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]