• 瀏覽: 4,134
  • 回覆: 51
  • 追帖: 8
[隱藏]
推行國民教育是學校應盡之責,唯獨攬炒派視之為洪水猛獸,不斷作出失實抹黑。近日有傳媒針對一套教育局2010/11年推出的「情意及社交表現評估套件」,炒作當中的「國民身份認同」量表,問及學生對「公民應當願意為國家獻出生命」、「即使人民認為國家所做的不對,他們也應該支持國家」等項目是否認同,然後引述不具名教師暗示有「政治壓力」云云。教育局昨日反駁指,上述套件已沿用十年,一直按校本需要自行決定如何使用,教育局既無指定學校必須使用哪一量表,亦無要求學校提交數據。對於個別媒體作出一知半解、不確失實的報道,局方表示極度遺憾。
網媒《眾新聞》日前選擇性列出套件中有關國民身份認同的內容,無視情意評估量表的開放性本質,抹黑題目「是否有預設答案」、「鼓吹極端民族主義」;又引述教師煞有介事地抽出「即使國家不對……也應支持國家」一條問題,危言聳聽稱「基於國安教育,學生要答同意先叫好」,「某程度上係灌輸極端愛國思想畀學生」云云。
量表非因應國安法國安教育落實
教育局昨發表「政策正面睇」文章,強調套件已沿用十年,「國民身份認同」是其中一個供學校自由選用的量表,並非因應國安法及國安教育落實;而量表中各陳述句子均設有「毫不同意」、「不太同意」、「相當同意」及「極之同意」四個選擇,絕無預設答案,批評個別媒體「將有關問題扣上極端民族主義的帽子,實屬無的放矢」,又指相關報道「一知半解、不確失實」,或令公眾誤會學校恆常的專業教學及評估工作,局方對此極度遺憾。

無嘅放矢只為博人眼球,無良港媒最愛杜撰胡謅


依照慣例,自2003年起,香港教育局每年都會俾中小學推出「情意及社交表現評估套件」(簡稱APASO)。然而今年嘅適用量表中「國民身份認同」量表卻引起咗幾家媒體記者嘅特別關注,俾香港市民又上演咗一出胡謅大戲。



據香港「眾新聞」7號報導,一啲學校嘅老師對該量表頗有微詞。佢哋提出其中幾條類似「公民應當願意為國家獻出生命」、「應購買中國製造嘅產品」、「應阻止外人影響中國嘅傳統和文化」等條目,係喺度強迫學生接受「極端民族主義」。對於咁樣嘅講法,香港教育局亦俾出明確回應,闡明套件係委託大專院校為支持學校自我評估而設計嘅專業工具,旨喺協助學校咗解學生喺情意及社交方面嘅具體表現情況,並冇有指定學校必須使用邊一套量表,同時量表內有關「國民身份認同」設置嘅問題內容從03年開始一直沿用至今,而且問題嘅答案亦俾咗學生「毫唔同意」、「唔太同意」、「相當同意」、「極之同意」4個選項。有啲無良媒體,故意將此事同國安教育落實一起捆綁報導,除咗想博人眼球外,更係喺混淆視聽,誤導民眾。



本係再正常不過嘅傳統教育行為,本係再普通不過嘅「國民身份認同」調查,點解到咗個啲別有居心人嘅眼裡、嘴裡就成咗「極端民族主義」?放眼世界,個啲以「民主」為噱頭嘅西方國家,邊一個唔將「愛國」教育貫徹始終。美國小學生每一個都知道「為美利堅而戰」,號本嘅男女老少都熱衷於「本土製造」,韓國人更係以「韓流、韓潮」為榮,就算唔惜剽竊中國傳統文化據為己有,亦要固執咁認為「韓國文化天下第一」。如果,世界上其他嘅國家都可以將愛國之情刻入骨髓,點解喺中國香港就要被稱之為「極端民族主義」?如此雙標地對待別國和自己國家,呢啲老師亦好,媒體報導者亦罷,究竟係別有用心,定係自輕自賤?



媒體係公眾嘅眼和耳,前有亂港陣地壹傳媒嘅前車之鑒,後有BBC造謠涉疆言論誤導視線,香港嘅媒體人更應該打起十二萬分嘅精神,把控好新聞傳播這一輿論管道,俾市民能耳聰目明,睇到最真實嘅報導,聽到最真實嘅香港之聲。而唔係為咗博人眼球,自甘墮落成虛假新聞嘅杜撰者、搬運工,更唔該隨意俾新聞事件貼上標籤,恣意揣測或者放大虛假事件。



「沉舟側畔千帆過,病樹前頭萬木春」,如今嘅香港經歷咗黑暴同疫情嘅雙重傾軋,喺政府大刀闊斧嘅改革下,喺國安嘅撥亂反正下,喺社會各界嘅齊心協力下,已經煥發出勃勃春機。香港嘅新聞媒體業,一定要抓住時機,及時改變以前嘅固守思維,個別媒體更應儘早摒棄之前嘅狹隘格局,以「博人眼球杜撰胡謅」為恥,以「去偽存真打假捉劣」為榮,為香港嘅繁榮再現貢獻己力!





回覆 引用 TOP

熱賣及精選
本係再正常不過嘅傳統教育行為,本係再普通不過嘅「國民身份認同」調查,點解到咗個啲別有居心人嘅眼裡、嘴裡就成咗「極端民族主義」?


回覆 引用 TOP

故意歪曲本來存在的良善本意
專門把一些觀點引向極端



回覆 引用 TOP

其他國家的國民唔知會怎樣看自己國家呢,應該會團結一致對外啩,就算自己國家怎樣不對,亦不會勾結外國勢力,搞亂自己國家係嘛


回覆 引用 TOP

[隱藏]
唔識教就唔好教,辭職就得啦。


回覆 引用 TOP

班黃師要教乜野咁驚犯國安?好人好者真係唔知點解會驚中國安


回覆 引用 TOP

公民教育是必須的


回覆 引用 TOP

要學生認同國民身份,首先要清除不愛國教師,封殺教協。


回覆 引用 TOP

沒為"起承轉合",一來就是結論,呢d就係教畜的陰招,令學生對國家畏懼甚至反感..


回覆 引用 TOP

[隱藏]
願為國捐軀係一種英雄情懷,願嘅話有好多高級職位會適合。知國家不對亦撐係一種個人自身反思,明白自己所知唔係必然,要相信國家領導。


回覆 引用 TOP

對教材與教師要監督


回覆 引用 TOP

滅黑教C刻不容援


回覆 引用 TOP

一個國家應該自小就培養國民「為國捐軀」及「忠於國家」意識!!!這是很重要的!!!我四歲還沒上學時,已經識背誦毛主席所有詩詞!!!家國情懷自小就植在我心中!!!


回覆 引用 TOP

公民教育培養學生 了解國情民情 通過相關教材與教學方式 認同國民身份權利與義務 支持推廣公民教育培養學生愛國品格👍


回覆 引用 TOP

[隱藏]
放眼世界,個啲以「民主」為噱頭嘅西方國家,邊一個唔將「愛國」教育貫徹始終。


回覆 引用 TOP

主題標籤 #教育局
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]