• 瀏覽: 1,755
  • 回覆: 27
沙田發生警車追截可疑私家車期間,警員向司機開槍的案件。警方表示,涉案私家車司機對其他道路使用者構成很大危險,認為當時警員開槍是合情合法合理。 新界南總區重案組總督察吳德南表示,事發在早上近10時,警方在吐露港公路馬料水段往沙田方向,透過自動車牌識別系統發現一輛私家車的行車證已過期,警員以揚聲器要求私家車停低,但私家車加速離開,警方展開追截。 吳德南說,私家車在路上左穿右插,至少衝4次紅燈,在大涌橋路乙明邨對開,私家車因為紅燈停下,警員上前想拉開車門,但私家車撞向中線一輛私家車並離開。當警方追至沙田路時,私家車司機見前面塞車,於是反方向逆線行車,駛至威爾斯醫院對開。當時私家車撞向兩邊車輛,「攝車隙」向前行,見到前面有一輛巴士,警員上前截停並擎槍戒備,私家車倒後,再撞及一輛警車和巴士車尾。警員為防止私家車司機再瘋狂駕駛,向司機開了一槍,擊中司機的右邊肩膞。 他說,當時私家車上除了男司機,後座有一名女乘客及一名2歲女童,警方在車上亦檢獲老虎鉗等。男司機涉嫌危險駕駛、 狂亂駕駛、行車證過期、未有有效駕駛執照及無第三者保險。他與車上女乘客亦涉嫌藏有工具可作非法用途。 被問到現場是否繁忙路段、警員開槍是否安全做法。吳德南說現場路段繁忙,有很多車,但強調警員受過訓練,亦有指引,警員會視乎對自己及其他道路使用者的危險。警方暫時觀看現場片段,認為警員在現場環境開槍是合情合法合理。

受瞓
金鏈放櫃桶底!上班時間去一樓一!開派對房做生意!當值瞓覺!呢D咪受瞓囉

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/警方-現場路段繁忙-警員曾受訓開槍合情合法合理-074607682.html

好在及時開槍截停部車,否則喺咁繁忙路段亂撞唔知會害左幾多條命

多謝香港警察以武制暴

呀 SIR智勇雙全,最好用埋國際標準就更 GOOD

毒媒犯民政棍假民主包裝,不斷將每樣事政治化,製造更多反政府市民反政府而獲取紅利(黑金/選票),香港人冷靜思考下我們需要什麼?呢d政棍為社會民生又做過什麼?不要淪為犯民政棍利用上位嘅工具。

不過就要練吓啲眼界, 爆唔到頭, 眼界唔係咁準.

睇片都覺得開槍合理

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2021-4-8 05:41 PM 發表
沙田發生警車追截可疑私家車期間,警員向司機開槍的案件。警方表示,涉案私家車司機對其他道路使用者構成很大危險,認為當時警員開槍是合情合法合理。 新界南總區重案組總督察吳德南表示,事發在早上近10時,警方在吐露港公路馬料水段往沙田方向,透過自動車牌識別系統發現一輛私家車的行車證已過期,警員以揚聲器要求私家車停低,但私家車加速離開,警方展開追截。 吳德南說,私家車在路上左穿右插,至少衝4次紅燈,在大涌橋 ...
吊! 只係開一槍都唔合民主大國嘅自由標準

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-4-8 05:47 PM 發表
不過就要練吓啲眼界, 爆唔到頭, 眼界唔係咁準.
港警受過專業訓練,非必要唔可以打致命位置,唔似得尾警,係唔係打幾十槍。

引用:
原帖由 victorkc 於 2021-4-8 05:55 PM 發表

港警受過專業訓練,非必要唔可以打致命位置,唔似得尾警,係唔係打幾十槍。
你又唔啱! 有民主俾民主嘅正義警察打10幾槍算得係乜嘢? 值得啦!

引用:
原帖由 victorkc 於 2021-4-8 17:55 發表

普通賊仔, 就梗係打非致命位置啦, 依家講緊係隻曱甴喎.

有槍冇理由唔用

引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2021-4-8 05:41 PM 發表
沙田發生警車追截可疑私家車期間,警員向司機開槍的案件。警方表示,涉案私家車司機對其他道路使用者構成很大危險,認為當時警員開槍是合情合法合理。 新界南總區重案組總督察吳德南表示,事發在早上近10時,警方在吐露港公路馬料水段往沙田方向,透過自動車牌識別系統發現一輛私家車的行車證已過期,警員以揚聲器要求私家車停低,但私家車加速離開,警方展開追截。 吳德南說,私家車在路上左穿右插,至少衝4次紅燈,在大涌橋 ...
已經好過你班曱甴仔好多

冇爆頭,不完美但可以接受。

真可惜, 又係一槍打唔死, 應該學美國警察, 打晒6飛子彈.

支持!合情合理!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]