• 瀏覽: 461
  • 回覆: 7
海洋公園今日宣布,大熊貓繁殖季節已經來臨,大熊貓盈盈和樂樂的居所「大熊貓之旅」將由今天起暫停對外開放直至另行通告,讓牠們在最佳的環境下準備交

海洋公園指,上月下旬起,雌性大熊貓盈盈開始變得活躍,花更多時間嬉水,食慾有所下降,並於棲息地留下氣味標記。基於這些行為轉變以及盈盈的荷爾蒙水平變化,獸醫團隊確認盈盈已進入今年的發情期。

而雄性大熊貓樂樂亦在牠的棲息地留下氣味標記及不時嗅探盈盈的氣味。公園指他們的表現與大熊貓發情期的行為吻合,團隊會密切觀察兩隻大熊貓的身體狀況,以製造機會給牠們進行自然交配。

海洋公園會繼續向公眾提供有關大熊貓盈盈和樂樂的最新消息。

盈盈和樂樂今年同為15歲,牠們十年前開始嘗試自然交配,並於去年首次成功。

中國送畀外國的大熊貓, 隻隻都有得生熊貓BB, 台灣更係三年抱兩, 澳門又雙胞胎, 但香港呢兩隻就專心搞基, 搞咗咁多年屁都唔放一個, 十幾年以來只係扑咗一鑊咁玩嘢.
大熊貓平均可活25歲, 香港呢兩隻嘢係15歲即係中年, 我估計今年呢兩隻[基熊貓]都係得啖笑而已.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1542151/即時-港聞-大熊貓盈盈樂樂進入發情期-大熊貓展館今起關閉至另行通知

我提議香港再向中央政府要求送多一隻雌性囡囡大熊貓, 運來香港養埋一齊玩3P, 大熊貓唔係一夫一妻制, 即係一個茶壺配兩個茶杯.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-8 06:40 PM 發表
我提議香港再向中央政府要求送多一隻雌性囡囡大熊貓, 運來香港養埋一齊玩3P, 大熊貓唔係一夫一妻制, 即係一個茶壺配兩個茶杯.
不如送返去四川渡一兩個月假仲好啦...

包辦婚姻佢地唔鐘意

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-4-8 19:06 發表

包辦婚姻佢地唔鐘意
要隔離14日, e+北上尋歡唔係咁著數

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-4-8 07:06 PM 發表

包辦婚姻佢地唔鐘意
盈盈幾年前已試過運返四川做走地雞, 但佢已經過咗花樣年華, 吸引唔到當地的熊貓囝囝舉槍致敬.

運氣呢樣嘢真係唔到你唔信, 海水公園近年來蝕到仆街入肉, 其中一個原因就係養咗一對[基熊貓], 屁都唔放一個, 即係阿蘭嫁阿瑞, 累鬥累, 海水公園養咗呢兩隻嘢, 冇可能翻身.  

不是生產

中國的大熊貓已經唔列入稀有生物的紅色名單內, 因為大熊貓保育成功, 數量已經越來越多, 所以大陸送多一或兩隻大熊貓畀香港, 完全唔係問題, 最好係兩隻換兩隻.   

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]