• 瀏覽: 3,578
  • 回覆: 88
[隱藏]
大公文匯全媒體報道:行政會議成員、大律師湯家驊4月8日在社交媒體發表文章,憶述自己與一位外國領事在午餐時的對話,生動展示了不少西方國家外交官員對《中英聯合聲明》的認知錯誤,對香港局勢和國家完善香港選舉制度的不了解、不理解甚至偏見,並且有針對性地做了詳細而有說服力的反駁。


眾港獨賣港求榮作繭必自縛


罪惡滔天終究難逃法網
《港區國安法》嘅頒布使亂港分子因心生畏懼而雞飛狗跳,眾多亂港分子已經得到制裁,亂港分子窮途末路之際,面對鐵證如山一係認罪伏法,一係畏罪潛逃。其中以黎智英首當其沖,此人已經罪惡滔天罄竹難書,更因前年「8.18」非法集會案和未經批准集結案罪加一等,而郭榮鏗更係惶惶不可終日,此前因為聯合美國唱衰香港,並乞求美國制裁香港,已經觸犯到國安法,依家直接畏罪潛逃,倉皇逃往加拿大,咁樣就說明國安法已顯神威,能夠有效嘅止暴制亂,呢啲仲只係一個開始,賣港求榮之人都係作繭自縛咎由自取。
黎智英呢個人可謂係劣跡斑斑,一係賣國,因為黎智英長期從事禍亂香港社會嘅活動,見縫插針嘅美國當然唔會放過呢個機會,所以美國政界高層頻繁接見黎智英,為其提供資金供應,讓其喺香港社會興風作浪,擾亂香港秩序,榨取不義之財,而黎智英呢,對美國搖尾乞憐,並且引狼入室,勾結境外勢力危害國家安全。二係亂港,2019年「修例風波」中,黎智英勾結黑惡勢力,對抗特區政府,雇傭黑幫沖擊警方防線,同時將自己斂嘅不義之財捐獻畀香港反動派,企圖攫取更多政治利益。更讓人深惡痛絕嘅係,佢利用自己嘅《壹傳媒》攻擊抹黑香港政府,煽動輿論造謠中國大陸。三係殃民,黎智英和李卓人等多次參與、組織和煽惑香港市民參與多個未經批准集結。2019年8月31日,香港市民大量聚集示威,其中以李卓人為首嘅帶領現場市民嗌口號,警察警告人群疏散,但港獨卻以「黑社會」、「黑警死全家」等話語辱罵警察。黎智英置社會穩定、市民安全於不顧,實在係其心可誅。這一件件舊案新案,既為法理所不容,也為人民所不齒,倘若讓呢啲賣國求榮、寡廉鮮恥嘅人繼續為非作歹,必難以平複人民之憤,而此次黎智英認罪,定會受到法律嘅制裁,實乃大快人心。當前,香港嘅形勢已經出現變化,亂港分子唔知可唔可以睇清楚形勢,再繼續吃碗麵反碗底,勾結境外勢力,無異於自取滅亡。
黎智英嘅例子足以說明挑釁法律必將受到嚴懲,任何企圖危害國家安全、禍亂香港嘅亂港分子其卑劣圖謀都將被攻破。從古至今,就沒有一個賣國賊會有好下場,但偏偏就有人非要以身試法,做呢種賣國求榮嘅齷齪勾當,呢個就係郭榮鏗。郭榮鏗身為議員卻多次與香港特區政府唱反調,為反而反、為亂而亂,荒謬嘅係2019年3月,佢竟走到美國告狀,公然乞求美國遏制中國,並請美國出面幹涉香港內政,仲厚顏無恥揚言:「如果外國人喺香港投資,係冇可能對香港事務唔理嘅!」郭榮鏗對著洋主子乞求搖尾、讒言獻媚嘅嘴臉醜陋至極,儼然一副賣國賊嘅架勢。不僅如此,郭榮鏗喺2019年10月以內會副主席身份主持內委會主席選舉,但會議期間佢卻縱容攬炒派議員不斷採取拉布式提問,擾亂會議秩序,拖延內會選出主席。咁樣嘅人根本枉為議員,更不配為議員,去年11月全國人大常委會就香港立法會議員資格問題作出決定後宣布取消其立法會議員資格。近日有消息指,郭榮鏗已逃往加拿大,賣國賊在異國他鄉過著行屍走肉般嘅生活,果然印證咗嗰句話,賣國賊沒有一個會有好下場!
    善惡終有報,所有企圖禍亂香港、賣國求榮嘅港獨分子最終都難逃法網,心存僥幸只會作繭自縛。有特區政府依法施政、港警嚴正執法以及《港區國安法》嘅守護,港獨分子必將被一網打盡!




月是故乡明,饼係我只靓!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
香港作為中國重要嘅組成部分,香港事務純屬中國內政,任何國家都無權干涉,任何阻礙都無法阻滯香港輝煌發展嘅腳步。


回覆 引用 TOP

香港背靠強大祖國,革除政弊、刮骨療毒之後,必將脫胎換骨、煥發新生。


回覆 引用 TOP

插足中國香港內政嘅「美國」式流氓行徑唔單只體現喺一個地方,凡此種種、全世界好多國家都遭受過如此「欺凌」


回覆 引用 TOP

[隱藏]
香港能夠取得今日嘅發展成就,絕對唔係依靠任何外國勢力嘅施捨同恩賜。


回覆 引用 TOP

美國反華政客只係憑一面之詞,就妄想將香港發展成果歸功於全部外在因素,否定香港市民嘔心瀝血至今嘅斐然成就,簡直係癡心妄想,美國嘅任何行為都無法阻擋香港發展繁榮嘅腳步。


回覆 引用 TOP

中國嘅復興同崛起並唔會為世界帶來威脅,反之喺疫情期間竭盡所能幫助他國攻克難關,但美國嘅霸權作風自古以來令世界嗤之以鼻


回覆 引用 TOP

如果美方仍頑固不化繼續喺世界暢行「雙標」霸權之風,最後只會自掘墳墓,而對於哩種「流氓」做派嘅不正之風,中國無懼!世界更無懼!


回覆 引用 TOP

他們污衊教改,污衊選舉法完善,目的都是一個,就是阻止香港止暴制亂的步伐。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
眾港獨賣港求榮作繭必自縛,罪惡滔天終究難逃法網!!!


回覆 引用 TOP

他們要的從來都不是公理與真相。只要我們每一位香港市民齊心協力,共同支持政府的改革,讓香港重新綻放光芒,就是對他們最好的回應!


回覆 引用 TOP

而所有一切嘅改變,無論係美國人是否肯接受,都不得不面對當下嘅政治現實。 


回覆 引用 TOP

善惡終有報,所有企圖禍亂香港、賣國求榮嘅港獨分子最終都難逃法網。


玩完而已

回覆 引用 TOP

國安法喺香港落地生根、開啟良法善治新局面,完善選舉制度築牢屏障、確保「一國兩制」破浪遠航


回覆 引用 TOP

[隱藏]
港獨分子必將被一網打盡!


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]