• 瀏覽: 1,607
  • 回覆: 33
+2
花旗銀行今日公佈「香港千萬富翁調查報告2020」結果,發現全港擁有1000萬港元或以上淨資產的「千萬富翁」

達51.5萬人,創歷年新高。

花旗銀行在去年11月至今年1月進行相關調查,透過電話訪問超過4,000名年齡介乎21至79歲的香港居民。調查發現,全港擁有1000萬港元或以上淨資產的「千萬富翁」達51.5萬人,佔全港相關年齡人口28.7%,即每約12名港人則有1人為千萬富翁,創下發表報告以來的歷年新高。至於千萬富翁的淨資產值中位數則為1550萬港元,較上一次調查的1700萬港元減少150萬港元。 而千萬富翁的淨資產主要分佈於物業,佔71%。調查又指,25%千萬富翁表示,其流動資產較2019年底有所增加,當中65%表示主要原因是投資回報。 另外,27%受訪者表示,有興趣於海外置業。

花旗銀行零售銀行業務主管李貴莊表示,各國政府在疫情下推出措施救經濟,並穩定金融市場,而股票市場等亦為千萬富翁帶來財富增值。她又指,預料今年的千萬富翁數目或會增加,並指千萬富翁對樓市的看法較去年樂觀,但認為市民應先觀望再入市。

有啲有心人事實掉轉嚟講喺創歷史新高啊

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2041845/

呢班人唔好買六合彩
留返俾其他人中

電話訪問  

冇收過呢啲電話調查,收到都唔會答啦。

隔離有啲人抺黑呢段新聞⋯帶風向搬龍門

浄資產超過一千萬,有層樓都唔只啦!

引用:
原帖由 eos888 於 2021-4-8 03:38 PM 發表
花旗銀行今日公佈「香港千萬富翁調查報告2020」結果,發現全港擁有1000萬港元或以上淨資產的「千萬富翁」

達51.5萬人,創歷年新高。

花旗銀行在去年11月至今年1月進行相關調查,透過電話訪問超過4,000名年齡介乎21至79歲的香港居民。調查發現,全港擁有1000萬港元或以上淨資產的「千萬富翁」達51.5萬人,佔全港相關年齡人口28.7%,即每約12名港人則有1人為千萬富翁,創下發表報告 ...
唔係去晒英國咩

引用:
原帖由 gerson161 於 2021-4-8 04:11 PM 發表
欠銀行數既千萬富翁吾定?

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-4-8 04:22 PM 發表

唔係去晒英國咩
英國都未出BNO有晒所有英國嘅福利

有國安法後千萬富翁就創新高,證明國安法真係好正

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-4-8 04:26 PM 發表
有國安法後千萬富翁就創新高,證明國安法真係好正
冇錯同埋呢個調查花旗銀行應該唔只呢個數

香港大把有錢人,有樓已經係最大資產

如果計埋樓點止得50幾萬人千萬資產呀?

引用:
原帖由 gerson161 於 2021-4-8 04:11 PM 發表
咁果D劏房業主有冇一千萬

這種調查冇意思。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]