• 瀏覽: 2,988
  • 回覆: 36
阿斯利康疫苗|台灣出現首宗接種後嚴重不良事件台灣出現首宗接種阿斯利康疫苗後嚴重不良事件,一名20多歲男子接種後第5天,身體多

全世界都唔想注射AZ
你台灣接收幾十萬劑五六月到期的疫苗,
一早話巴西,南非,英國變種病毒無效的廢水..
係你台灣優先注射比醫護人員..斃多...

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/china/2386331/阿斯利康疫苗|台灣出現首宗接種後嚴重不良事件

抵死

無畏無懼

引用:
原帖由 1001day 於 2021-4-8 03:26 PM 發表
阿斯利康疫苗|台灣出現首宗接種後嚴重不良事件台灣出現首宗接種阿斯利康疫苗後嚴重不良事件,一名20多歲男子接種後第5天,身體多

https://stream.881903.com/public/894bf064cce56919a918eba58e231d2f/2021/03/ac2ec392e64ab07cf11dfb81873d5e1d.jpg

:smi ...
臺灣都唔想噶。
歐美唔肯賣其他疫苗畀臺灣;臺灣又唔肯用大陸疫苗。咁咪攪成咁囉!

點解有第 3 期報告O既 AZ 疫苗都會出事架?

來了!

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-4-8 03:33 PM 發表

臺灣都唔想噶。
歐美唔肯賣其他疫苗畀臺灣;臺灣又唔肯用大陸疫苗。咁咪攪成咁囉!
佢肯用大陸疫苗,大陸都唔一定會比佢架

無事就好
疫苗總有副作用
就算保護力最弱嘅科興都一樣有副作用
但接種疫苗遠比不接種疫苗安全
大家都唔好唱衰任何一款疫苗

引用:
原帖由 Don't慌熊 於 2021-4-8 03:37 PM 發表

喱樣你放心。如果臺灣肯買,大陸就肯賣。

台灣出現首宗  官方認可的  接種後嚴重不良事件

引用:
原帖由 Don't慌熊 於 2021-4-8 03:37 PM 發表

安排過大陸打...........咁d台獨狗就冇份

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-4-8 03:38 PM 發表
無事就好
疫苗總有副作用
就算保護力最弱嘅科興都一樣有副作用
但接種疫苗遠比不接種疫苗安全
大家都唔好唱衰任何一款疫苗
唔係副作用既問題, 係AZ本身既設計及臨床好有問題
一個疫苗要打幾多劑量, 才能發揮效果, 是前期研究設計決定, 再根據第一,二期臨床數據去調整, 才到第三期人類大規模測試.
有乜理由因為人為出錯打少左劑量, 才發現保護力好過打全劑的? 更離譜既係, 藥廠唔係去找原因, 而係將錯就錯, 用少劑量既數據去拉高有效率?  咁既疫苗, 你打埋我份.......以下是BBC既報導, 我冇屈佢

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/science-55098711
但歡欣鼓舞後,一些負面新聞隨之而來。周四(11月26日)英國和美國的多家新聞機構報道有人對數據提出質疑。質疑集中在疫苗有效率,而非安全性。牛津疫苗公布的數據涵蓋三個數據:總體有效率為70%,較低組的有效率為62%,較高組的有效率為90%。
這是因為試驗中誤用不同劑量的疫苗。有的志願者被錯誤注射是原計劃一半劑量的疫苗。然而,這個「錯誤 」劑量卻成了贏家。......

大約3000名參與者接種半劑量的疫苗,四周後接種第二針全劑量疫苗。這種方似乎提供最多的保護,即有效率達約90%。在更大的近9000名志願者群體中,他們被給予兩次全劑量的疫苗,時間間隔也是四周,這種方式產生的有效率為62%。
阿斯利康公司公布這些百分比,還說其疫苗的整體平均有效率為70%。這些數字讓一些專家摸不著頭腦。

鬼島冇感染,打黎托柒,正一唔衰攞黎衰。

引用:
原帖由 1001day 於 2021-4-8 03:26 PM 發表

https://stream.881903.com/public/894bf064cce56919a918eba58e231d2f/2021/03/ac2ec392e64ab07cf11dfb81873d5e1d.jpg

:smi ...
冇事嘅
香港都冇得打

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-4-8 04:13 PM 發表

唔係副作用既問題, 係AZ本身既設計及臨床好有問題
一個疫苗要打幾多劑量, 才能發揮效果, 是前期研究設計決定, 再根據第一,二期臨床數據去調整, 才到第三期人類大規模測試.
有乜理由因為人為出錯打少左劑量, 才發現保護力好過打全劑的? 更離譜既係, 藥廠唔係去找原因, 而係將錯就錯, 用少劑量既數據去拉高有效率?  咁既疫苗, 你打埋我份.......以下是BBC既報導, 我冇屈佢

...
最可笑這些撞彩出來嘅報告被官方接受同使用

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]