• 瀏覽: 4,905
  • 回覆: 3
+2
引用:
原帖由 starr 於 2021-4-8 13:11 發表
觀察者網獨家視頻2021-04-08 10:37:29

據韓聯社4月8日援引韓國中央選舉管理委員會消息,韓國地方議員和地方政府領導再補選(簡稱“四七再補選”)開票工作當天清晨3時許結束,最大在野黨國民力量在首爾市長和釜山市長補選中均取得壓倒性勝利,給執政黨共同民主黨政權格局亮起紅燈。

在首爾市長補選中,國民力量候選人吳世勛最終以57.5%的得票率力壓共同民主黨候選人朴映宣(39.18% ...
執政與在野之間的糾纏不清,使行政舉步維艱。國家花太多資源在選戰上,勞民傷財。國民分化,社會氛圍鬱悶。
沒有外力介入還好,否則休矣!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-8 21:07 發表

中央地方不同黨執政,仲可以玩好多野
互相製造矛盾黎推卸責任
台灣就係最好例子
中央民進黨執政,佢地以反核電非核家園為黨綱主張
但係台灣冇天然資源,缺電問題一直困擾
國民黨係擁核派,支持核四發電廠運作
問題係核四設在新北市
新北市長幾任都係國民黨人執政
佢地即使係國民黨員,為左選票唔敢得罪選民
被迫一定要反核四
民進黨就係利用呢樣矛盾,要求國民黨新北市長表態
到底支唔支持重 ...
所以話民主政治,請習近平去台灣都管唔掂。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-4-10 16:02 發表

除非他去到立即行內地果套。
冇咁易,當人民行使民主樂趣之後,很難回返從前,除非民主爛到盡頭才有機會改變。
正如當年大陸,若非文革行到山窮水盡,鄧小平也不易順利改革開放。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-10 19:37 發表

之前有人開主題講民主制度會玩完
答案係"永遠都唔會"
呢個制度本身,唔可能走到回頭路
除非軍人政變直接奪權廢民主制度
否則民選政府做得幾爛
人民無需革命趕執政者下台
用選票就可以趕佢落台
而且有左投票權,人民唔會自願交返出黎
點交?
公投廢憲? 重新修過新獨裁憲法?
用民主方式廢民主? 冇可能啦
民主並唔係完全冇好處
至少希望永在人間
選左錯人,等四年再洗牌?
唔得 ...
如果全世界都民主,一齊嘈,咁又真系冇乜問題喎。
但系中國唔制,假民主都唔制。發揮咗一黨專政的優勢;發展突飛猛進。雖然中國唔會打美國,不過咁樣發展,又真系幾令人不安。
中共冇得揀,中國咁複雜,民主?就算唔分裂。剩系嘈已經嘈死人。唯一方法就系做得更好。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]