• 瀏覽: 5,257
  • 回覆: 51
照我所了解,雷達能偵察到J-20沒有甚麼大不了。

所謂「隱形戰機」不是在雷達上完全隱形,只不過因為特別設計構造、外殼有特殊噴漆,以及導彈可藏於「機腹彈倉」內,所以能反射回到雷達的電磁波,比一般戰機相對少,所以會被雷達監察人員誤判為其他物體(例如小型民用飛機、無人機、雀鳥等)。

所以,台灣若果有雷達聲稱能發現J-20,不是甚麼驚天動地之事,重點在於J-20所反射電磁波相對少,台灣軍方雷達監察員會不會將J-20誤判為其他飛行物。

熱賣及精選
引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-8 12:45 PM 發表

https://tw.appledaily.com/politics/20210408/76FQ5JLA3FF3PNL5VYWHBS72OM/

海軍151艦隊中和級戰車登陸艦LST 233中平軍艦,日前在執行馬公運補任務,與登陸艇隊合群艇配合,實施艉艇艏結合,順利將車輛載運上岸。中平軍艦輔導長以此提供文稿給《青年日報》刊登,不過,文中卻將中科院最新研發、可偵測中共最新型的殲-20隱型戰機的「 ...
卵型? 同樓豬襯到絕啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-4-8 05:33 PM 發表

美國都未有,台灣何來?
美國跪求購買灣灣雷達

回覆 引用 TOP

64仔係越南人,專門厄9人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smmmfami 於 2021-4-8 02:06 PM 發表

64仔,你真不會放過任何機會自high。
64仔重唔去幫呆灣拖!?

回覆 引用 TOP

但偵測吾到殲-16這才是主菜,呆蛙太高估自身,殲-20專門對付來自太平洋威脅。

回覆 引用 TOP

偵測到無用架,要導彈能夠鎖定先得架。。

從來沒有相戀,怎會明瞭愛過的痛。
無伴侶,怎能明白愛 要有衝動。
不計代價都想要懂,離別後怎寬容,
而痛苦感覺又分幾種?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-8 04:14 PM 發表

等我教下你軍事常識
如果雷達睇到J-20, 咁大陸所有戰機都可以睇到,
你話係咪令人好擔心
睇到又點?睇到你都打唔到,用咩同殲20斗,靠點老掉牙F16v?

你地面雷達哪怕看到,不代表你空中戰機雷達可以捕捉,戰鬥起身,還是要靠戰機自身雷達發現目標

我福建離你這麼近,我明講你聽我飛到你上空了,妳耐我何?最多就是比機會蔡英文快快坐飛機走佬,去沖繩基地尋求庇護,還能點?

仲發緊夢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-8 04:14 PM 發表

等我教下你軍事常識
如果雷達睇到J-20, 咁大陸所有戰機都可以睇到,
你話係咪令人好擔心
64仔講軍事常識?笑死人
如果被動雷達咁好取代晒主動雷達啦!
事實反而大部份性能都不如主動雷達。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-4-8 05:33 PM 發表

美國都未有,台灣何來?
美蘇冷戰時一早有,
只係主動雷達更好。
台灣主動雷達好差,
先覺得被動雷達好。

回覆 引用 TOP

只不過是找個藉口,為主子米國服務,打台灣根本用不著殲20,台灣只是為米國和倭子收集資料,提供數據,隨時可能連國軍也沒有這些雷達的數據,要主子批准才可以看到

沙中蚌常怨路茫茫,常怨處身灰暗地方,
而四周好陽光,它閉起眼來看,常合上難怪不見光。

回覆 引用 TOP

吹水唔抹嘴,打台灣直接用火箭炮就得啦!

回覆 引用 TOP

咪係,灣灣會唔會太睇得起自己?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joe123lau2002 於 2021-4-9 10:12 AM 發表

64仔講軍事常識?笑死人
如果被動雷達咁好取代晒主動雷達啦!
事實反而大部份性能都不如主動雷達。
我係呢度資深會員
梗係有資格講軍事常識

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]