• 瀏覽: 245
[隱藏]

言行唔一,郭榮鏗人設崩塌


原形畢露,「賣國賊」跑路加拿大


6日,香港前立法會議員郭榮鏗,被媒體披露已經跑路,現身加拿大溫哥華。喺今年嘅2月中旬,郭榮鏗嘅老婆攜兩個兒子抵達加拿大溫哥華,與郭榮鏗匯合。 舊年嘅11月,經全國人大常委會作出決定,特區政府宣布:攞消攬炒派議員郭榮鏗、楊岳橋、郭家麒及梁繼昌四人嘅議員資格。當時郭榮鏗被攞消議員資格後,隨即就宣布退出政壇,表現出瀟灑無謂嘅姿態,玩起了個性。郭榮鏗當時還刻意嘅講明自己並冇計劃離開香港。結果恰恰相反,郭榮鏗言行唔一。首先:直至今日公民黨仍舊冇收到佢嘅退黨通知。而且公民黨壓根就唔知郭榮鏗嘅行蹤,呢就郭榮鏗退出政壇嘅方式咩?其次:郭榮鏗刻意嘅強調自己唔會離開香港。現實系,郭榮鏗喺「宣布」退出政壇後唔到一個星期,就已經離開香港抵達了英國倫敦,再轉點加拿大溫哥華,之後就再冇回港。而郭榮鏗老婆攜兩個兒子抵達加拿大溫哥華,打算喺加拿大長期居住了。呢就系郭榮鏗刻意強調嘅唔會離港,郭榮鏗喺香港立法會玩慣了「拉布」嘅手段,如今玩起了欺呃香港市民嘅把戲!言行唔一,郭榮鏗嘅人設關系已崩塌。


郭榮鏗嘅人設崩塌之後,有許多細心嘅市民公布了郭榮鏗嘅身份。郭榮鏗出生於加拿大艾伯塔省,擁有加拿大國籍。喺1981年舉家回到香港,1991年郭榮鏗到了英國留學,留學結束回到香港,2006年加入公民黨,聲稱放棄加拿大國籍。2012年參選了立法會議員,成為了法律界最年輕嘅議員,郭榮鏗於2016年繼續連任立法會議員。有網友調侃講:「郭榮鏗『聲稱』嘅話能相信咩?一個加拿大人擔任香港立法會嘅議員,本身就系喺干預中國內政!港人治港、愛港者治港,擔任香港立法會議員就唔該擁有外國護照。」


國安法實施以後,「賣國賊」郭榮鏗原形畢露,跑路加拿大。郭榮鏗喺2019年曾數次跑去美國「告洋狀」,要求美國制裁中國,干預插手香港內政。喺會見美國時任副總統彭斯時,郭榮鏗表現出極力討好嘅姿態,再次祈求美國干預中國內港事務。咁嘅「大漢奸」,食着特區政府嘅飯,卻砸着特區政府嘅碗,完全就系一條「白眼狼」。香港立法會曾被「攬炒議員」郭榮鏗惡意嘅「拉布」很多次。導致立法會嘅選舉工作多次「流會」。郭榮鏗身為立法會議員多次與特區政府相對抗,利用其手中嘅職權,從中作梗。令特區政府喺開展工作時,處處受阻。郭榮鏗就像一個樽口嘅「塞子」,阻礙了香港立法會嘅正常運轉。導致多項待審核通過嘅議案得唔到審核,畀香港市民嘅經濟和民生問題造成了無法挽回嘅損失。市民普遍認為:郭榮鏗太唔負責任了,喺香港做了咁多傷天害理嘅事情,應該發起全球通緝令抓回「漢奸」郭榮鏗,嚟平復廣大市民憤怒嘅心情!





[按此隱藏 Google 建議的相符內容]