• 瀏覽: 48,420
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 paoon 於 2021-4-8 11:14 AM 發表
(法新社香港7日電) 本月初才結束訪台行程的帛琉總統惠恕仁(Surangel Whipps Jr.)返國後接受法新社視訊專訪時表示,帛琉在決定自身的未來時,不接受任何國家的霸凌,尤其是中國。

52歲的惠恕仁去年擊敗親中對手,當選帛琉總統,上任首次出訪的國家,就是台灣。台帛還一起推動旅遊泡泡。

人口約2萬1000人的帛琉,是台灣僅存15個邦交國之一。惠恕仁本週接受法新社專訪時表示:「即便只剩 ...
中國係在聯合國常任理事國中,唯一沒有出過兵攻打搶掠過其他國家的理事國.
霸凌
講你老尾呀

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-8 08:33 PM 發表

冇出過兵, 難度你忘記了攻打越南?
出兵打人同幫助防衛唔識分??
中國亦係派出維和步隊最多國家,
主要係振災同維穩,跟搞屎棍老美不同

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-8 09:34 PM 發表

入侵人地國家就係入侵。
其他都係借口。
係呀,美國話要共產國,就出兵入侵北韓同越南。
北韓越南向中國求救咪出兵助防囉!
共產黨慘勝後退兵,自己死傷慘重又冇拿過北韓越南一里土地!
慘慘

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-8 10:20 PM 發表

你唔記得左越南和中國開過戰咩?
大家都話自己係守護之戰!
但短暫佔領越南之後解放軍就徹回邊境,有拿過越南一里地!
同打三哥一樣,目的就係唔要你再搞事!
我第一個post 就話中國係唯一無出兵搶掠既常任理事國!
正如外交部所講:中國不搞事,亦不怕事

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-8 11:48 PM 發表

越南又冇打中國, 無端端佔領越南都唔叫侵略?
無端端??

老美話人哋國家唔跟自己制度行就出兵才是無端端呀!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-9 12:21 AM 發表

“我第一個post 就話中國係唯一無出兵搶掠既常任理事國”
原來你說的是美國???
中國有搶掠?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-9 12:22 AM 發表

但進入越南國境的是誰?
中國有搶掠??

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-9 12:24 AM 發表

進入越南國境已是侵略啦!
侵略左咩?
地?物資?人口?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-9 12:28 AM 發表

用入人地國境,佔領左人地國家唔算地?
侵咗乜??
中國同越南邊境想連,
真侵略佔埋你地方將邊界推前就侵地!
依家一個月都冇就收兵,侵條毛呀!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-4-9 12:30 AM 發表

越南主力係柬埔寨,佢地或者唔係計劃即時入侵中國,但係,軍隊越境燒殺搶掠就係事實。

越南唔交人,即係承認係國家行為,點解唔打得?
越南仔反骨,當年幫佢抗美,之後就想蘇聯連合搞中國,已經開始好多動作!
中共忍無可忍才打過去,話比越南知中國不怕打扙,打完收兵就係最好證明!
死咁多人,一里沒拿,一寸地不失,侵略什麼??

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-9 12:38 AM 發表

咁以你講法美國都冇侵略伊拉克啦!
美國打伊拉克係控制石油,佢哋就要操控石油價格,搶掠全世界呀

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-9 12:48 AM 發表

照你講法都係冇侵略,而且美國都冇搶伊拉克啲石油。
你覺得美國控制全球石油價格上落唔叫侵略咪冇侵略囉!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]